SAD naseljavaju iranske mudžahedine u Albaniju

SAD naseljavaju iranske mudžahedine u Albaniju

Nekad su “Narodni mudžahedini” pomogli u svrgavanju šaha u Iranu, danas im je život ugrožen čak i u susednom Iraku. Uz pomoć SAD-a, utočište su pronašli u Albaniji – ali i Tirana nerado govori o tome koliko ih ima, piše Deutsche Welle

Mudžahedini iranskog naroda su grupa koja je sedamdesetih godina sa Ajatolahom Homeinijem svrgla iranskog šaha, ali se posle sukobila sa njim i prekinula saradnju. „U to vreme su Mudžahedini bili odgovorni za napade i politička ubistva“, objašnjava stručnjak za Iran Ali Sadrzadeh u razgovoru za DW. Na kraju su završili u podzemlju, pa u egzilu.

Tokom osamdesetih godina, našli su utočište baš kod krvnog neprijatelja Irana – Sadama Huseina.

O tome nerado govore službene osobe, ali stručnjaci se slažu da su iranski Mudžahedini kasnije pomagali SAD pri operacijama u Iraku, na Bliskom istoku i u borbi protiv terorizma. Sadrzadeh je siguran da je upravo ova organizacija pomogla Amerikancima u otkrivanju iranskog atomskog programa. Nakon okupacije Iraka 2003., američka vojska je razoružala MEK (Mujsheddin e Khalqs) i smestila u bazu Ashraf odnoseći se prema njima kao prema ratnim zarobljenicima, u skladu sa odredbama Ženevske konvencije. Godine 2012. je američka vlada konačno i službeno skinula ovu skupinu Narodnih mudžahedina sa popisa međunarodnih terorističkih organizacija.

Njihov život u današnjem Iraku više nije bio siguran, a postao je i politički problem za lokalnu, takođe šitsku upravu u tom delu Iraka, te su SAD počele tražiti novo utočište za narodne mudžahedine.

UNHCR je ponudio da im utočište pronađe u više zemalja, ali ova iranska skupina u egzilu je to odbila: hteli su ostati zajedno i u izgnanstvu.

Tako je počela teška potraga. Za neku zapadnu zemlju koja neguje koliko-toliko dobre odnose s Iranom poput Nemačke, Francuske ili Velike Britanije, nije dolazilo u obzir da onda na taj način optereti odnose s Teheranom. Zato su se Amerikanci obratili Rumuniji, ali i Bukurešt je odbio.

Na kraju je Albanija pristala da prihvati narodne mudžahedine, zemlja koja se i inače pokazala kao najverniji partner SAD u regiji. Godine 2013. je o tome potpisan i službeni sporazum i prema evidencijama organizacije za izbeglice UNHCR je od onda u Albaniju smješteno 829 pripadnika organizacije Narodnih mudžahedina.

Ali njihov boravak u Albaniji opet više nije toliko siguran, pre svega jer je to tek manji deo narodnih mudžahedina koje treba smestiti. Koliko ih je tačno – to niko ne želi reći, a američki mediji spominju da se još oko 3000 mudžahedina sprema u Albaniju uz američku pomoć.

Mogući dolazak novih Mudžahedina je doveo u nevolju novu vladu socijaliste Edija Rame. Ona pokušava da smanji značaj događaja i zato se u javnosti ne pominju nikakve brojke.

Ministar unutrašnjih poslova Sajmir Tahiri nedavno je (10.3.2016.) pokušao da umiri parlament: „Sadašnja vlada nije donela odluku da se primi 3.000 mudžahedina.“ On je podsetio da je sporazum o tome potpisala prethodna vlada.

UNHCR već dve godine podržava proces naseljavanja narodnih Mudžahedina u Albaniji, gde ti ljudi vode miran život, napisala je ova organizacija UN u pismu upućenom DW.

Ta grupa je interno napravila politički zaokret i shvatila da je prošlo vreme političkih atentata i terora, dodaje Ali Sadrzadeh: MEK sada želi da vodi nenasilnu političku borbu.

Izvor:Deutsche Welle
Previous Koji je najbolji odgovor na pitanje "Prodaj mi ovu olovku"?
Next Rekordna dobit Tehnogasa od 1,8 milijardi dinara

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Turska: Zatvoreno 130 medijskih kuća

Turska je zatvorila desetine medijskih organizacija, među kojima su 45 dnevnih novina i 16 TV stanica, javlja AP.

Geopolitika 0 Comments

Shinzo Abe ponovo izabran za japanskog premijera

Shinzo Abe je u sredu ponovo izabran za japanskog premijera nakon što je njegov vladajući blok prošlog meseca zabeležio veliku izbornu pobedu i nekoliko dana uoči posete američkog predsednika Donalda

Geopolitika 0 Comments

Sukobi u Venezueli, opozicija traži ostavku predsednika Madura

Policija se sukobila sa hiljadama demonstranata u Karakasu koji su pokušali da dođu do sedišta izborne komisije kako bi tražili referendum o opozivu predsednika Nikolasa Madura.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply