Nafta pala ispod 40 dolara za barel

Nafta pala ispod 40 dolara za barel

Snažniji dolar i rast zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Državama spustile su cenu “crnog zlata” na međunarodnim tržištima ispod nivoa 40 dolara za barel.

Tako je cena “brent” nafte u padu 1,83 odsto i trguje se za 39,73 dolara, dok je barel američke “lake” nafte pojeftinio 2,61 odsto, na 38,75 dolara.

Cene nafte su počele slabiti u sredu uveče nakon što je nedeljni izveštaj američkog Ministarstva energetike pokazao da su zalihe sirove nafte u SAD porasle za 9,4 miliona barela. Analitičari su očekivali rast zaliha od samo 2,9 miliona barela.

Dodatni pritisak na cene nafte vrši rast vrednosti američke valute. Dolarov indeks, koji meri vrednost dolara u odnosu na 6 najvažnijih valuta porastao je 0,3 odsto.

Jači dolar čini naftu skupljo za kupce u drugim valutama i smanjuje potražnju.

U fokusu investitora sada je planirani sastanak velikih proizvođača nafte u Dohi 17. aprila, na kojem bi se trebao postići dogovor o zamrzavanju proizvodnje kako bi se izbalansirala ponuda i potražnja na tržištu.

Izvor:Agencije
Previous Osam fudbalskih terena velika plutajuća solarna farma
Next Kuba: Starwood hoteli najavili ulaganje

You might also like

Berza

Produktna berza: Raste cena pšenice

Proteklu nedelju za nama obeležio je rast cene pšenice.

Najvažnije vesti

Analitičar predviđa da će vrednost bitcoina biti 100.000 dolara

Bitcoin bi mogao da dostigne vrednost i 100.000 dolara u narednih deset godina, rekao je analitičar koji je predvidio i sadašnji rekord ove valute.

Berza

Wall Street: Indeksi pod pritiskom trgovinskih napetosti

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija znatno pale, najviše u tehnološkom sektoru, zbog trgovinskih napetosti između Washingtona i Pekinga nakon novih poruka iz Bele kuće o ograničavanju ulaganja kineskih kompanija