Kuba: Starwood hoteli najavili ulaganje

Kuba: Starwood hoteli najavili ulaganje

Industrija turizma na Kubi doživljava procvat od decembra 2014. i uspostavljanje odnosa sa Sjedinjenim Državama. Dolasci međunarodnih gostiju prošle godine su porasli 17 posto, dostigavši rekordnih 3,5 milijuna gostiju.

Lanac hotela Starwood Hotels & Resorts Worldwide prva je američka hotelska kompanija koja je potpisala ugovor s Kubom nakon tamošnje revolucije 1959., najavivši višemilionsko dolarsko ulaganje.

Starwood će upravljati dvama nekretninama u Havani, a potpisao je također pismo namere o upravljanju trećom nekretninom. Reč je o sporazumima koji bi inače bili zabranjeni zbog američkog embarga, no omogućeni su nakon što je hotelski lanac prošle nedelje dobio posebnu dozvolu od američkog ministarstva finansija.

Jorge Giannattasio, čelnik hotelskog poslovanja za područje Latinske Amerike, kazao je kako “višemilionsko dolarsko ulaganje kojim se hoteli nastoje dovesti na naše standarde”, čini Starwood prvom američkom kompanijom koja se obvezala uložiti veći iznos sredstava u Kubu nakon što je Fidel Castro sa svojim pristalicama zbacio proameričku vladu 1. januar 1959. godine.

Castro je potom hitno nacionalizovao industriju turizma nakon čega je hotel Habana Hilton postao sedištem nove vlade tokom više meseci.

foto: thomascook.com

foto: thomascook.com

Industrija turizma na Kubi doživljava procvat od decembra 2014. s ponovnom uspostavom prijateljskih veza sa Sjedinjenim Državama. Dolasci međunarodnih gostiju lani su poskočili za 17 posto, dostigavši rekordnih 3,5 miliona, pri čemu je dolazak američkih turista skočio za 77 posto, na 161 hiljada.

Kuba očekuje sličan rast poseta američkih gostiju i u ovoj godini kada će planirane usluge vazduhoplovnog prevoza biti nastavljene uprkos zabrani u sektoru turizma. Amerikancima je dozvoljeno putovati na Kubu iz 12 autorizovanih razloga.

“Broj putnika snažno će porasti zahvaljujući direktnim letovima”, kazao je Giannattasio.

Predsednik SAD-a Barack Obama je prošle nedelje, uoči poseta Kubi, dodatno olabavio propise. Amerikancima tako više ne trebaju posebne dozvole da bi putovali, ili koristili vodiče, ali moraju sami upravljati svojim aktivnostima skladno odgovarajućim standardima i čuvati evidenciju kroz razdoblje od pet godina.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Nafta pala ispod 40 dolara za barel
Next Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora

You might also like

Turizam 1Comments

Niški aerodrom uveo dodatne letove tokom novogodišnjih i božićnih praznika

Niški aerodrom “Konstantin Veliki” uveo je zbog velikog interesovanja putnika devet dodatnih letova tokom novogodišnjih i božićnih praznika, kazala je agenciji Beta portparol tog Javnog preduzeća Ivanka Stanisavljević.

Turizam 0 Comments

BiH: U novembru više turista za 8,9 odsto

BiH je u novembru prošle godine posetilo 66.534 turista, što je više za 8,9 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, te manje za 37,4 odsto u odnosu na

Trgovina 0 Comments

Beograd: Uklanjaju se bašte kafića iz Knez Mihajlove

Grad Beograd je doneo preporuku da se uklone bašte iz Knez Mihajlove ulice kako bi se proširila pešačka zona, rekao je danas gradski menadžer Goran Vesić.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply