Snažniji dolar srušio indekse na evropskim berzama

Snažniji dolar srušio indekse na evropskim berzama

Cena akcija na evropskim berzama oštro su pale u poslednjem trgovačkom danu ove nedelje pritisnute rastom vrednosti američkog dolara i padom cena nafte.

Glavni indeks berze u Londonu pao je 1,49 odsto, na 6106,48 poena. Nemački DAX je oslabio 1,71 odsto, na 9851,35 poena a francuski CAC40 je zatvorio u minusu 2,13 odsto, na 4329,68 poena.

Oštar pad, 1,54 odsto, zabeležio je i španski glavni berzanski index IBEX35, kao i italijanski FTSE MIB koji je oslabio 1,61 odsto.

Panevropski indeks Stoxx Europe 600 pao je 1,5 odsto, povećavši nedeljne gubitke na 1,9 odsto, najviše u poslednja dva meseca.

Posledica je to pada cena nafte i rasta vrednosti američkog dolara.

Cene nafte su počele slabiti u sredu uveče nakon što je nedeljni izveštaj američkog Ministarstva energetike pokazao da su zalihe sirove nafte u SAD porasle za 9,4 miliona barela. Analitičari su očekivali rast zaliha od samo 2,9 miliona barela.

Tokom jutarnje trgovine cene nafte bile su u minusu skoro 2 odsto, da bi se u popodnevnim satima oporavile pa je u odnosu na prethodni dan “brent” nafta jeftinija za 0,47 odsto i trguje se za 40,28 dolara, a američka “laka” za 0,73 odsto, na 39,50 dolara. 

Na londonskoj berzi sirova nafta tipa Brent koja je međunarodni reper za cene tog energenta oslabila je 2,1 odsto na nedeljnom nivou.

Dodatni pritisak na cene nafte vrši rast vrednosti američke valute. Jači dolar čini naftu, sirovine i drugu robu koja se obračunava u dolarima, skupljom za kupce u drugim valutama i smanjuje potražnju. Dolarov indeks, koji meri vrednost dolara u odnosu na 6 najvažnijih valuta tokom ove nedelje porastao je 1,1 odsto.

Vrednost dolara podržavaju spekulacije da bi američka centralna banka već u aprilu mogla podići kamatne stope. Prethodno se spekulisalo da bi taj rok mogao biti najranije u junu.

U odnosu na evro, američka valuta je blago ojačala i kreće se na nivou 1,1176 dolara za evro, što je 0,04 odsto viša cena u odnosu na kasno sinoć.

Unca zlata je u odnosu na prethodno trgovanje skuplja o,13 odsto i košta 1221,74 dolara.

Zbog uskršnjih praznika većina evropskih berzi će biti zatvorena u petak i ponedeljak.

Previous Sirijski predsednik poručio Turcima: Moramo ostati braća
Next Del Ponte: Karadžić morao dobiti doživotnu

You might also like

Aukcija sirovog zlata u Rusiji

Ministarstvo finansija Rusije održaće aukciju grumenja zlata u vlasništvu Državnog fonda.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Ulagači oprezni na kraju burne nedelje

Na evropskim berzama u petak ujutro većina indeksa blago je porasla, zahvaljujući rastu cena akcija u finansijskom sektoru nakon dobrih poslovnih rezultata Allianza.

Najvažnije vesti 0 Comments

Veliki pad bitcoina nakon što su kineske vlasti pokrenuli istragu poslovanja platformi

Cene bitcoina pale su više od 30 odsto za dva dana, nakon što je Centralna banka Kine pokrenula proveru poslovanja svojih najvećih platformi za trgovanje bitcoinom.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply