Snažniji dolar srušio indekse na evropskim berzama

Snažniji dolar srušio indekse na evropskim berzama

Cena akcija na evropskim berzama oštro su pale u poslednjem trgovačkom danu ove nedelje pritisnute rastom vrednosti američkog dolara i padom cena nafte.

Glavni indeks berze u Londonu pao je 1,49 odsto, na 6106,48 poena. Nemački DAX je oslabio 1,71 odsto, na 9851,35 poena a francuski CAC40 je zatvorio u minusu 2,13 odsto, na 4329,68 poena.

Oštar pad, 1,54 odsto, zabeležio je i španski glavni berzanski index IBEX35, kao i italijanski FTSE MIB koji je oslabio 1,61 odsto.

Panevropski indeks Stoxx Europe 600 pao je 1,5 odsto, povećavši nedeljne gubitke na 1,9 odsto, najviše u poslednja dva meseca.

Posledica je to pada cena nafte i rasta vrednosti američkog dolara.

Cene nafte su počele slabiti u sredu uveče nakon što je nedeljni izveštaj američkog Ministarstva energetike pokazao da su zalihe sirove nafte u SAD porasle za 9,4 miliona barela. Analitičari su očekivali rast zaliha od samo 2,9 miliona barela.

Tokom jutarnje trgovine cene nafte bile su u minusu skoro 2 odsto, da bi se u popodnevnim satima oporavile pa je u odnosu na prethodni dan “brent” nafta jeftinija za 0,47 odsto i trguje se za 40,28 dolara, a američka “laka” za 0,73 odsto, na 39,50 dolara. 

Na londonskoj berzi sirova nafta tipa Brent koja je međunarodni reper za cene tog energenta oslabila je 2,1 odsto na nedeljnom nivou.

Dodatni pritisak na cene nafte vrši rast vrednosti američke valute. Jači dolar čini naftu, sirovine i drugu robu koja se obračunava u dolarima, skupljom za kupce u drugim valutama i smanjuje potražnju. Dolarov indeks, koji meri vrednost dolara u odnosu na 6 najvažnijih valuta tokom ove nedelje porastao je 1,1 odsto.

Vrednost dolara podržavaju spekulacije da bi američka centralna banka već u aprilu mogla podići kamatne stope. Prethodno se spekulisalo da bi taj rok mogao biti najranije u junu.

U odnosu na evro, američka valuta je blago ojačala i kreće se na nivou 1,1176 dolara za evro, što je 0,04 odsto viša cena u odnosu na kasno sinoć.

Unca zlata je u odnosu na prethodno trgovanje skuplja o,13 odsto i košta 1221,74 dolara.

Zbog uskršnjih praznika većina evropskih berzi će biti zatvorena u petak i ponedeljak.

Previous Sirijski predsednik poručio Turcima: Moramo ostati braća
Next Del Ponte: Karadžić morao dobiti doživotnu

You might also like

Svetske berze

Novi pad funte, i evro oslabio prema dolaru

Nakon nekoliko dana relativnog zatišja funta je nastavila negativan niz započet odlukom Velike Britanije da napusti EU.

Svetske berze

Azijske berze: Indeksi nastavljaju uspon, dolar pada

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija porasle, što se zahvaljuje usponu indeksa na Wall Streetu i dobrim ekonomskim pokazateljima, dok je vrednost dolara skliznula s najviših nivoa u 14

Berza

Cene nafte pale više od 3 odsto

Cene nafte pale su na međunarodnim tržištima na najniži nivo u poslednja skoro četiri meseca nakon što su službeni podaci pokazali da su zalihe američke nafte porasle, prvi put u