Dun&Bradstreet: U Srbiji cyber kriminal veći za 50%

Dun&Bradstreet: U Srbiji cyber kriminal veći za 50%

D&B Srbiju i dalje svrstava u grupu zemalja sa visokim rizikom poslovanja na koji najviše utiču korupcija, cyber kriminal i migraciona kriza.

U regionu najbolji rejting imaju Slovenija, Hrvatska i Rumunija (DB3 ), zatim Bugarska, Mađarska, Albanija i Makedonija, dok Srbija i Grčka pripadaju grupi zemalja sa visokim rizikom (DB5), a niži rejting ima Bosna i Hercegovina (DB6).

Rejting dodeljen nekoj državi ukazuje na rizik poslovanja i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija.

foto: masmedialne.info

foto: masmedialne.info

Analitičari Dun & Bradstreeta su procenili da je korupcija i dalje prisutna u većem delu državnog aparata u Srbiji, državnoj upravi, prometu i policiji.

“Strani investitori suočavaju se sa problemima prilikom prijavljivanja na tendere kao i pri podnošenju zahteva za licence i dozvole. Ishod sudskih postupaka je takodje neizvestan”, navodi se u saopštenju te bonitetske kuće.

Ukazano je da je, prema podacima policije, cyber kriminal porastao za 50 odsto u 2015. godini, što predstavlja značajan rizik za kompanije koje posluju u Srbiji, pogotovo pri kupovini preko interneta.

“Na rejting Srbije utiče i migraciona kriza koja se tokom vremena produbljuje i utiče na poslovanje”, navodi se u izveštaju Dan i Bredstrita.

Dun & Bradstreet je najveća i najstarija bonitetna kuća na svetu koja postoji više od 170 godina, a u Srbiji i Crnoj Gori je od 2006. godine zastupa kompanija Rejting.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous PKS: Alkoholna pića među najfalsifikovanijim proizvodima
Next Osam fudbalskih terena velika plutajuća solarna farma

You might also like

Društvo 0 Comments

Uzmi račun i pobedi: Već stiglo više od 31.000 koverata

Za devet dana od početka nagradne igre “Uzmi račun i pobedi 2018” u Pošte Srbije stiglo je više od 31.000 koverata sa računim i slipovima građana.

Lifestyle 0 Comments

Manje je više: Zašto su Japanci opterećeni minimalizmom?

Mnogi Japanci okreću se minimalizmu i odlučuju da žive samo sa neophodnim potrepštinama. U trenutku kada se svet davi u konzumerizmu, zanimljivo je na trenutak doživeti duh ove filozofije.

Društvo 1Comments

Kupovina preko interneta jeftinija 10 puta

Garderoba, aparati za domaćinstvo i tehnički uređaji su najčešće internet kupovine Srba.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply