Dun&Bradstreet: U Srbiji cyber kriminal veći za 50%

Dun&Bradstreet: U Srbiji cyber kriminal veći za 50%

D&B Srbiju i dalje svrstava u grupu zemalja sa visokim rizikom poslovanja na koji najviše utiču korupcija, cyber kriminal i migraciona kriza.

U regionu najbolji rejting imaju Slovenija, Hrvatska i Rumunija (DB3 ), zatim Bugarska, Mađarska, Albanija i Makedonija, dok Srbija i Grčka pripadaju grupi zemalja sa visokim rizikom (DB5), a niži rejting ima Bosna i Hercegovina (DB6).

Rejting dodeljen nekoj državi ukazuje na rizik poslovanja i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija.

foto: masmedialne.info

foto: masmedialne.info

Analitičari Dun & Bradstreeta su procenili da je korupcija i dalje prisutna u većem delu državnog aparata u Srbiji, državnoj upravi, prometu i policiji.

“Strani investitori suočavaju se sa problemima prilikom prijavljivanja na tendere kao i pri podnošenju zahteva za licence i dozvole. Ishod sudskih postupaka je takodje neizvestan”, navodi se u saopštenju te bonitetske kuće.

Ukazano je da je, prema podacima policije, cyber kriminal porastao za 50 odsto u 2015. godini, što predstavlja značajan rizik za kompanije koje posluju u Srbiji, pogotovo pri kupovini preko interneta.

“Na rejting Srbije utiče i migraciona kriza koja se tokom vremena produbljuje i utiče na poslovanje”, navodi se u izveštaju Dan i Bredstrita.

Dun & Bradstreet je najveća i najstarija bonitetna kuća na svetu koja postoji više od 170 godina, a u Srbiji i Crnoj Gori je od 2006. godine zastupa kompanija Rejting.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous PKS: Alkoholna pića među najfalsifikovanijim proizvodima
Next Osam fudbalskih terena velika plutajuća solarna farma

You might also like

Društvo

Dragoljub Rajić: Prosečne plate u Srbiji manje nego Malaviju, Kongu, Angoli…

Prosečne neto plate (bez poreza i doprinosa) su prošle godine u 21 afričkoj zemlji bile veće nego u Srbiji, dok su u 12 država bile niže, rekao je direktor Mreže

Preduzetništvo

Krajem marta u Beogradu počinje prva ENTER konferencija

ENTER je besplatna konferencija koja povezuje i predstavlja žene koje se profesionalno bave informacionim tehnologijama, kao i one koje su tek na početku svoje karijere ili donose odluku o njenom

Društvo

Island – prva država u kojoj muškarci i žene moraju biti jednako plaćeni

Island je, usvojivši novi zakon u parlamentu u kojem su 50 odsto zastupnika žene, postao prva država na svetu u kojoj muškarci i žene moraju biti jednako plaćeni.