Agrokor prodaje Merkator zbog prezaduženosti?

Agrokor prodaje Merkator zbog prezaduženosti?

Agrokor prodaje trgovački lanac Merkator, koji je u njegovom vlasništvu od 2014., a u pitanju je projekat monetizacije, piše slovenački siol.net.

U pitanju je takozvani projekat monetizacije, u okviru kojeg će Merkator nekretnine prodati i zatim ih ponovno uzeti u najam (sell&lease back), navodi se u tekstu.

Merkator je poslednjih godina više puta proveravao interesovanje za prodaju nekretnina, a poslednji put su takav projekat, krajem 2012. godine, na korak od realizacije zaustavile banke koje su bile usred prodaje slovenačke kompanije hrvatskom biznismenu Ivici Todoriću, vlasniku Agrokora.

Slovenački trgovački lanac sada želi da prodajom nekretnina smanji dug iz dva razloga.

Prvi je prezaduženost Agrokora. Hrvatska kompanija je prema dokumentima, kojima raspolaže slovenski siol.net, krajem 2014. imala gotovo 3,5 milijarde evra dugovanja. Dodaje se da samo ove godine na naplatu stiže oko pola milijarde evra finansijskih obaveza.

Pre nekoliko nedelja i sam Agrokor je sproveo postupak monetizacije. Četiri trgovačka centra Konzuma prodao je za 66 miliina evra južnoafričkom investicionom fondu Tower Property Fund Limited i uzeo ih u 12-godišnji najam.

Drugi razlog za prodaju Merkatorovih nekretnina su obaveze koje kompanija ima prema bankama zbog reprograma kredita. Nekretnine su glavna imovina Merkatora.

Od ukupno gotovo 1,7 miliona kvadratnih metara površine, kojima upravlja u Sloveniji i na inostranim tržištima, za razliku od drugih trgovačkih lanaca, u vlasništvu ima gotovo tri četvrtine. Stoga su Merkatorove nekretnine važan izvor otplate kredita.

Njihova knjigovodstvena vrednost je procenjena na otprilike 1,5 milijardi evra, navodi se u tekstu i dodaje da je paket nekretnina za koje Merkator trenutno traži ulagače najmanji do sada i da ga čini samo 69 trgovačkih centara iz različitih delova Slovenije.

Izvor: Tanjug.rs
Previous Podržite Indiegogo projekat: Letnji kamp za učenje srpskog jezika
Next Vlasnik Rudnap Groupe pred bankrotom

You might also like

Kompanije 0 Comments

Srbija: Godišnje se uništi oko 90 miliona dinara

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da se zbog pohabanosti godišnje uništi između 80 i 90 miliona dinara novčanica svih apoena.

Kompanije 0 Comments

Banka Vatikana imala dobit od 36 miliona evra

Vatikanska banka, zvanično nazvana Institut za verske poslove (IOR), zabeležila je neto dobit od 36 miliona evra 2016. godine.

Najvažnije vesti 0 Comments

Telenor investira 40 miliona evra u 4G mrežu

Telekomunikaciona kompanija Telenor uložiće više od 40 miliona evra u razvoj 4G mreže,  najavila je nova direktorka u Srbiji Ingeborg Øfsthus.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply