Problemi paušalaca zbog kašnjenja u obračunu poreza

Problemi paušalaca zbog kašnjenja u obračunu poreza

Skoro 220 hiljada preduzetnika koji porez plaćaju paušalno tzv. paušalci još nisu dobili obračun za prošlu godinu, piše RTS.

Kašnjenje nadležne institucije pravi probleme zanatlijama, arhitektama, poslastičarima, svima čiji godišnji prihod ne prelazi šest miliona dinara, jer oni porez moraju da plate.

Oni ne mogu dobiti poresko uverenje da su izmirili poreske obaveze, samim tim ne mogu ostvariti neka prava koja imaju, pre svega prava iz zdravstvenog osiguranja, ne mogu da overe zdravstvene knjižice za sebe i članove svojih porodica, zatim ne mogu da apliciraju za dobijanje kredita, ne mogu da učestvuju u postupcima javnih nabavki”, kaže za RTS Vesna Nešić iz Saveza računovođa Srbije.

Zašto? Poreska uprava ne odgovara.

Poznato je da su paušalci obavezni da porez plaćaju mesečno po starom do konačnog obračuna. Ako su platili manje, doplate. Ako su preplatili, to im je akontacija.

Problem je što rešenje ne stiže

Oni su uskraćeni time što su njihove pare zarobljene, ne mogu da ulože te pare u unapređenje svoje delatnosti ili za neke druge namene”, kaže Nešićeva.

Oni koji su posao pokrenuli prošle godine namučili su se da dobiju prvo rešenje bez kojeg ne znaju koliko porez treba da plate.

Očekuje se da će Vlada menjati akt koji uređuje paušalno oporezivanje. Prema važećem, osnovica je prosečna zarada isplaćena u prethodnoj godini. U obzir se uzima i mesto u kojem je radnja, broj zaposlenih, godine preduzetnika.

Od nove Uredbe očekuje se da sistem učini efikasnijim. Dok se ne usvoji, Poreska uprava bi morala da nastavi da dostavlja obračune po staroj.

Izvor:RTS
Previous Sirija: Vladine snage zauzele grad Palmiru
Next Ovo su najbezbednije države na svetu

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Od Nove godine online registracija preduzetnika u Srbiji

Od početka 2018. godine građani Srbije moći će lakše, jeftinije i brže da se registruju kao preduzetnici, zahvaljujući novoj usluzi Agencije za privredne registre (APR).

Preduzetništvo 0 Comments

Branislav Nedimović: Poljoprivrednicima bespovratna sredstva za mehanizaciju

Prvi poziv za dobijanje sredstava bespovratnog EU programa IPARD za nabavku traktora i mehanizacije biće objavljen 20. decembra, najavio je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

Trgovina 0 Comments

METRO Accelerator: Za startap ideje u sektoru maloprodaje do 120.000 evra

METRO i američka kompanija Techstars otvorili su drugi po redu konkurs METRO Accelerator za startap firme koje razvijaju digitalna i tehnološka rešenja za poslovne potrebe u maloprodaji, a priliku da

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply