Problemi paušalaca zbog kašnjenja u obračunu poreza

Problemi paušalaca zbog kašnjenja u obračunu poreza

Skoro 220 hiljada preduzetnika koji porez plaćaju paušalno tzv. paušalci još nisu dobili obračun za prošlu godinu, piše RTS.

Kašnjenje nadležne institucije pravi probleme zanatlijama, arhitektama, poslastičarima, svima čiji godišnji prihod ne prelazi šest miliona dinara, jer oni porez moraju da plate.

Oni ne mogu dobiti poresko uverenje da su izmirili poreske obaveze, samim tim ne mogu ostvariti neka prava koja imaju, pre svega prava iz zdravstvenog osiguranja, ne mogu da overe zdravstvene knjižice za sebe i članove svojih porodica, zatim ne mogu da apliciraju za dobijanje kredita, ne mogu da učestvuju u postupcima javnih nabavki”, kaže za RTS Vesna Nešić iz Saveza računovođa Srbije.

Zašto? Poreska uprava ne odgovara.

Poznato je da su paušalci obavezni da porez plaćaju mesečno po starom do konačnog obračuna. Ako su platili manje, doplate. Ako su preplatili, to im je akontacija.

Problem je što rešenje ne stiže

Oni su uskraćeni time što su njihove pare zarobljene, ne mogu da ulože te pare u unapređenje svoje delatnosti ili za neke druge namene”, kaže Nešićeva.

Oni koji su posao pokrenuli prošle godine namučili su se da dobiju prvo rešenje bez kojeg ne znaju koliko porez treba da plate.

Očekuje se da će Vlada menjati akt koji uređuje paušalno oporezivanje. Prema važećem, osnovica je prosečna zarada isplaćena u prethodnoj godini. U obzir se uzima i mesto u kojem je radnja, broj zaposlenih, godine preduzetnika.

Od nove Uredbe očekuje se da sistem učini efikasnijim. Dok se ne usvoji, Poreska uprava bi morala da nastavi da dostavlja obračune po staroj.

Izvor:RTS
Previous Sirija: Vladine snage zauzele grad Palmiru
Next Ovo su najbezbednije države na svetu

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Navedite Randi Zuckerberg da investira u vaš biznis

Randi Zuckerberg, sestra vlasnika Facebooka Marka Zuckerberga, pokrenula je rijaliti program pod nazivom „Quit Your Day Job“ (u slobodnom prevodu“Daj otkaz“).

Preduzetništvo 0 Comments

Investicioni fond ulaže 700.000 EUR u domaći startup City Expert

Investicioni fond South Central Ventures (Enterprise Innovation Fund – ENIF) investira u City Expert, start-up kompaniju koja uspešno uvodi inovacije na tržištu nekretnina. Prva runda ulaganja iznosi 700,000 evra.

Najvažnije vesti 0 Comments

Bill Gates: Najvažnije stvari koje sam naučio od Warrena Buffetta

Prijateljstvo između dva poslovna magnata Billa Gatesa i Warrena Buffetta je nešto zaista posebno. Iako ovaj dvojac deluje nespojivo – štreber i investitor – prijateljstvo i dalje traje. Pročitajte vrlo

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply