Ovde odlazi najveći deo novca EU

Ovde odlazi najveći deo novca EU

Najveća stavka u državnim rashodima Evropske unije je socijalna zaštita, koja je u 2014. godini činila gotovo petinu odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Unije.

Na izdatke za socijalnu zaštitu je otpalo 19,5 odsto BDP-a EU, dok su kod nekih država, poput Finske, Francuske, Danske, Austrije, Italije, Švedske, Grčke i Slovačke, troškovi na ime socijalne zaštite činili čak 20 odsto BDP-a, prema podacima evropske službe za statistiku Evrostata.

Naredna najvažnija stavka u potrošnji članica EU je zdravstvo (7,2 odsto BDP-a), zatim opšte javne usluge, kao što su spoljni poslovi i transakcije javnog duga (6,7), obrazovanje (4,9), ekonomski poslovi (4,2), javni red i bezbednost (1,8), odbrana (1,3), rekreacija, kultura i religija (1,0) i zaštita životne sredine (0,8 odsto BDP-a).

Foto: fortunegreece.com

Foto: fortunegreece.com

Najnoviji podaci, međutim, maskiraju značajne razlike između članica u pogledu udela BDP-a u svakoj funkciji generalne državne potrošnje.

Udeo izdataka na socijalnu zaštitu starih lica u ukupnoj potrošnji bio je najveći u Grčkoj, a najmanji u Irskoj.

Troškovi vlada na obrazovanje i zdravstvo varirali su od članice do članice, u čemu su po izdvajanjima za zdravstvo prednjačile Danska (sa udelom od 8,0 odsto u BDP), Finska (8,3 odsto BDP), Francuska (8,2 odsto BDP), Belgija i Holandija (8,1 odsto BDP).

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Javni dug Srbije u februaru 73,6 odsto BDP
Next Ovo je savršen kandidat za prvi "pametni grad" na svetu

You might also like

Makroekonomija

Jakobsen: Kako pokušaj puča u Turskoj utiče na tržišta u razvoju

  Situacija u Turskoj će nastaviti da bude burna u pogledu privlačenja kapitala, nadalje će doći do slabljenja turske lire. Očekuje se ograničeno prelivanje krize na tržišta u razvoju.

Makroekonomija

Bugarska: Javni dug 29 odsto BDP

Javni dug Bugarske krajem prošle godine iznosio je 14 milijardi evra ili više od 29 odsto bruto domaćeg proizvoda, podaci su Nacionalnog statističkog instituta.

Berza

Vujović na koferenciji Euromoney u Beču: Srpske obveznice atraktivne investitorima

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da su srpske obveznice atraktivne za investitore, jer je i njima jasno da je odnos između prinosa i rizika na tim hartijama veoma