Holandija zbog manjka kriminalaca zatvara zatvore

Holandija zbog manjka kriminalaca zatvara zatvore

Holandija je 2013. stavila katanac na 19 zatvora, jer ova zemlja nema dovoljno kriminalaca da ih napuni. Sada je ista sudbina čeka još pet kazneno-popravnih ustanova.

Iako je ovim potezom 2.000 ljudi ostalo bez posla, od kojih je samo 700 raspoređeno na druga radna mesta, trend gašenja zatvora prati stalan pad broja izvršenih krivičnih dela još od 2004.

Prema tumačenjima tamošnjih stručnjaka, postoji mnogo faktora koji su uticali na takav trend, između ostalih, opušteniji zakoni vezani za upotrebu narkotika, fokus na rehabilitaciji, umesto na kazni i forsiranje nošenja elektronskih nanogica, kako bi osobe mogle da ponovo uđu u sistem.

foto: kurir.rs

foto: kurir.rs

Studija objavljena 2008. pokazala je da su nanogice smanjile broj onih koji su se vratili kriminalu za polovinu u odnosu na tradicionalno kažnjavanje. Umesto da osuđeni provodi vreme u zatvorskoj ćeliji i jede hranu na račun poreskih obveznika, oni dobijaju šansu da ponovo dobiju posao i doprinesu društvu.

Tako u državi koja ima 17 miliona stanovnika, postoji samo 11.600 zatvorenika.

Poređenja radi, SAD ima najviše zatvorenika na svetu – čak 716 na 100.000 građana.

Izvor: GdeInvestirati/Techinsider.io/B92
Previous Ford dolazi u Rumuniju
Next Novi Zeland: Roboti dostavljaju picu

You might also like

Društvo

Srbija: Zašto su neki proizvodi skuplji nego u regionu?

Odeća, obuća i drugi proizvodi istih proizvođača su znatno jeftiniji u regionu i pojedinim zemljama Evropske unije nego u Srbiji, a razlog tome je visoka cena zakupa lokala i brojni nameti u našoj zemlji.

Društvo

Fotelje za nove funkcionere JP i ministarstva

U Službenom glasniku objavljena su imena novih direktora i vršilaca dužnosti ovih funkcija u javnim preduzećima i ministarstvima.

Društvo

Kakva poskupljenja očekuju Srbiju 1. januara 2017. godine?

Od januara sledeće godine građane Srbije očekuje još jedan talas poskupljenja. Vozači, konzumenti alkoholnih pića i cigareta biće najviše pogođeni ovim poskupljenjem.