Brazil: Dilma Rousseff poručila da nikada neće podneti ostavku

Brazil: Dilma Rousseff poručila da nikada neće podneti ostavku

Predsednica Brazila Dilma Rousseff poručila je u utorak da neće podneti ostavku ni pod kojim okolnostima i izjednačila kampanju za njenu smenu sa “državnim udarom” protiv demokratske vladavine.

“Moja savest je čista, i svima je jasno da nisam počinila nikakvo krivično delo koje bi moglo biti osnova za opoziv”, rekla je ona nakon sastanka sa svojim pravnim timom.

Brazilska predsednica je pozvala Vrhovni sud da ostane nepristrasan u političkom sporu i rekla je da je dozvola objavljivanja snimka njenog telefonskog razgovora sa bivšim predsednikom Luizom Ináciom Lula da Silva predstavljala povredu Ustava i nacionalne bezbednosti.

Ona je kritikovala sudiju koji je dozvolio objavljivanje njenog razgovora sa Lulom, rekavši da je prekoračio svoju nadležnost.

Opozicione partije pokrenule su postupak za opoziv brazilske predsednice pod optužbom da je manipulisala vladinim računima kako bi omogućila vladi da troši više pred izbore na kojima je reizabrana 2014. godine.

Ukoliko njene pristalice ne blokiraju postupak u donjem domu Kongresa ona bi mogla da bude opozvana već u maju.

Brazilski federalni sud izdao je ranije nalog kojim se suspenduje njena odluka o postavljenju bivšeg predsednika Lule za njenog šefa kabineta i ministra uz obrazloženje da bi to ugrozilo sudsku istragu koja je u toku.

Tužilaštvo tereti Lulu za pranje novca i proneveru u okviru istrage o teškoj korupciji u državnoj naftnoj kompaniji Petrobas.

Imenovanje Lule za ministra, odnosno šefa kabineta predsednice, obezbedilo bi mu imunitet od krivičnog gonjenja svih osim Vrhovnog suda, zbog čega su prošle nedelje izbili protesti u nekoliko brazilskih gradova.

Ekonomija Brazila je u najgoroj recesiji u poslednjih nekoliko decenija i gnev građana protiv Russeffove raste u trenutku kada istraga o primanju i davanju mita u državnoj kompaniji Petróleo Brasileiro baca senku na njen najuži krug.

Izvor:Agencije

Previous Dinar stabilan prema evru, NBS intervenisala prodajom 15 miliona evra
Next Samostalni sindikat trgovine protiv rada nedeljom i praznicima

You might also like

Geopolitika

Zid prema Meksiku, ponovno uspostavljanje tajnih zatvora, “bezbedne zone” u Siriji…, prvi dani vlasti Donalda Trampa

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je u sredu uredbe o izgradnji zida duž granice sa Meksikom i uskraćivanju federalnih sredstava američkim gradovima koji štite ilegalne imigrante, čime je brzo počeo

Kompanije

Moskva ukida preostale trgovinske sankcije Turskoj

Rusija je pristala da ukine preostale trgovinske sankcije protiv Turske, koje su uvedene nakon što su turski avioni oborili ruski borbeni avion iznad sirijske granice 2015. godine.

Geopolitika

Južna Koreja: Ustavni sud potvrdio opoziv predsednice, strah od nemira u zemlji

Južnokoejska predsednica Park Gun Hje, postala je prvi demokratski izabran lider u zemlji koji je mora odstupiti sa funkcije.