Saudijska Arabija neće dozvoliti da cena nafte ostane iznad 40 dolara

Saudijska Arabija neće dozvoliti da cena nafte ostane iznad 40 dolara

Saudijska Arabija se suočava sa oštrim izborom – ili će dopustiti tržištu da ga slome američki frackeri ili će posmatrati kako američki frackeri uništavaju tržište.

Fracking, metoda vađenja nafte iz škriljaca na velikim dubinama, je zaslužan za povećanje ponude nafte na svetskom tržištu.

Cena nafte doživljava velike promene u poslednje vreme. Naftom se trenutno trguje nešto iznad 41 dolara. Kompanije iz energetskog sektora se oporavljaju, pomažući akcijama na Wall Streetu da dostignu nove visine.

Prema mišljenju Forbesovih analitičara, oporavak cena nafte neće dugo trajati, jer to neće dozvoliti Saudijska Arabija.

Prag tolerancije

Ovoj zemlji je ranije odgovarala visoka cena nafte, “što viša to bolje”, jer će to doneti više prihoda državnoj kasi. Ali to je bilo u dobra stara vremena kada je Saudijska Arabija bila najveći svetski proizvođač nafte i šef OPEC-a. Danas Saudijskoj Arabiji i dalje odgovaraju visoke cene nafte, ali ne previsoke – ne mnogo iznad 40 dolara po barelu.

Taj prag održava američke frackere u životu i dozvoljava SAD da budu najveći proizvođači nafte na svetu, a samim tim i kreatorom cene.

Prema tumačenju Forbesa, Saudijska Arabija će dozvoliti da američke frackere slomi samo tržište radije nego oni tržište. Prošlog meseca je ministar za naftu Ali al-Naimi javno kazao frackerima: tržište će ih slomiti – jer nemaju troškovnu strukturu koja može da izdrži tekući rat cena, koji može da se završi na ceni od 20 dolara.

To je cena proizvodnje barela nafte u Saudijskoj Arabiji.

Prihodi opadaju, a profiti se pretvaraju u gubitke.

Foto: Finance.yahoo.com, Wall Street Journal

Foto: Finance.yahoo.com, Wall Street Journal

Ipak, američki frackeri su pokazali izuzetnu sposobnost suočavanja sa dosadašnjim padom cena. A možda i nastave, naročito oni sa zvučnim bilansom stanja.

Investitori bi trebali da budu dosta selektivniji u klađenju protiv njih u ovom trenutku.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Za Prokop zainteresovano 8 ponuđača
Next Stočari na prekretnici: I potrošači zbunjeni niskim cenama mesa u trgovinama

You might also like

Berza 1Comments

Svetske berze: Bazni metali u središtu pažnje, bakar na najvišem nivou u poslednjih 20 meseci

Cene bakra su porasle na najviši nivo u poslednjih 20 meseci nakon što je kompanija BHP Billiton objavila da će zbog štrajka radnika biti zaustavljena proizvodnja u njezinom najvećem rudniku

Amazonu kazna od 100 miliona evra

Američka kompanija Amazon će platiti kaznu od 100 miliona evra kako bi stavila tačku na spor oko neizmirenog poreza u Italiji.   

Kompanije 0 Comments

Bosnia Airlines traži investitora

Nakon propasti državne kompanije “BH Airlines”, Bosna i Hercegovina bi mogla dobiti novu domaću aviokompaniju.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply