Evropske berze: Dobri makroekonomski podaci ublažili negativne efekte terorističkog napada u Belgiji

Evropske berze: Dobri makroekonomski podaci ublažili negativne efekte terorističkog napada u Belgiji

Dobri makroekonomski podaci ublažili su negativna kretanja na evropskim berzama izazvana terorističkim napadom u glavnom gradu Belgije u kojem su najmanje 34 osobe poginule, a povređeno je više od 170.

Nakon što su na otvaranju berze snažno pale, cene akcija su se tokom dana oporavile podržane dobrim makroekonomskim podacima iz evrozone i rastom cene nafte.

Kraj trgovačkog dana glavni indeksi vodećih berzi u Evropi uglavnom su dočekali u pozitivnoj teritoriji.

Londonski FTSE100 porastao je 0,13 odsto, na 6192,74 poena, francuski CAC40 je ojačao 0,09 odsto na 4431,97 poena, a nemački DAX je dobio 41,36 poena odnosno 0,42 odsto i trgovanje je zatvorio na 9990,00 poena.

Tržišta su podršku dobila od Centra za evropska ekonomska istraživanja koji je objavio da je ZEW indeks ekonomskih očekivanja u evrozoni porastao 3,3 poena, nešto manje od očekivanih 4,3 poena.

Takođe je objavljeno da je IFO indeks poslovne klime u Nemačkoj u martu porastao sa 105,7 na 106,7 poena, premašivši očekivanja analitičara koji su predviđali rast do 106 poena.

Na londonskoj berzi ICE, sirova nafta tipa Brent koja je međunarodni reper za cene tog energenta, danas je poskupela 0,65 odsto, na 42,39 dolara za barel.

Rusko ministarstvo za energetiku danas je saopštilo da je od Katara dobilo poziv da Rusija učestvuje na sastanku u Dohi 17.aprila na kojem će se razmatrati pitanje zamrzavanja proizvodnje nafte na nivou iz januara. Spremnost da se pridruže inicijativi podržalo je većina zemalja izvoznika “crnog zlata”. Iran i Irak su u načelu podržali inicijativu ali bez konkretnog obećanja o zamrzavanju proizvodnje.

Nakon što je jutros pao za skoro 1 odsto prema dolaru, evro se u popodnevnim časovima oporavio i trguje se po ceni 1,1207 dolara, što je za 0,30 odsto niža cena u odnosu na sinoć.

S druge strane, unca zlata je sa jutrošnjih 1254,04 dolara pojeftinila na 1246,80 dolara, ali je u odnosu na jučerašnje trgovanje cena viša za 0,25 odsto.

Previous Antić i Bajatović: Ispunićemo sve obaveze Srbijagasa, neće biti kazni
Next Saudijska Arabija će zamrznuti proizvodnju bez učešća Irana

You might also like

Berza

Britanci masovno kupuju evre i dolare uoči referenduma

Britanci koji uskoro planiraju putovati u inostranstvo pojačano kupuju strane valute jer vlada nesigurnost po pitanju kursa funte uoči referenduma o izlasku Britanije iz Evrope unije, piše britanski The Guardian.

Tema dana

Theresa May upozorava: Bitcoin i u kriminalne svrhe

Treba ozbiljno da se shvati rizik od korišćenja kriptovaluta u kriminalne svrhe, rekla je britanska premijerka Theresa May na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. 

Berza

Dinar oslabio 0,1 odsto prema evru, kurs 123,52

Dinar je oslabio 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za četvrtak iznosi 123,5199 dinara za evro.