Beogradska berza: Slab promet, NIS blizu psihološke granice od 600 din

Beogradska berza: Slab promet, NIS blizu psihološke granice od 600 din

Veoma slaba investiciona aktivnost i blagi pad indeksa obeležili su današnji trgovački dan. Ukupna relizacija u trgovanju iznosila je nepunih pet miliona RSD (40 hiljada EUR), dok je indeks Belex15 oslabio 0,7% na 603,3 poena.

Naftna industrija Srbije (NIIS) bila je najprometnija akcija sa realizacijom od 1,5 miliona RSD, uz nastavak rasta cene od 0,9% na 593 RSD. Akcije NIS-a beleže rast već treći uzastopni dan, i nadomak su psihološke granice od 600 RSD. U toku trgovačkog dana, ova najlikvidnija akcija domaćeg tržišta fluktuirala je u rasponu od 588-599 RSD.

Akcije proizvođača i trgovca tehničkim gasovima, Messer Tehnogas (TGAS,) ostvarile su promet od 1 milion RSD uz blagi pad cene od 0,2% do nivoa od 7.982 RSD. Akcije građevinskog preduzeća Energoprojekt holding (ENHL) prekinule su trodnevni rast cene uz negativnu korekciju od 1% i ostvarenu realizaciju od 0,7 miliona RSD.

Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) beleži blagi rast cene od 0,8% do nivoa od 974 RSD, a u toku dana cena je dostizala dnevni maksimum na 980 RSD, uz ostvareni promet od 0,7 miliona RSD. Najveći pad zabeležila je Komercijalna banka (KMBN) u visini od 3,7% do nivoa 1.396 RSD, ali uz neveliki promet. Akcije ove najveće domaće banke pod državnom kontrolom pale su ispod granice od 1.400 RSD po prvi put nakon novembra prošle godine. Među gubitnicima našle su se i akcije Galenike Fitofarmacije (FITO) koje su sa malim prometom oslabile 3% na 2.306 RSD, te akcije Alfa plama iz Vranja (ALFA) koje su pale 1,2% na 32.600 RSD takođe uz minoran promet.

Danas nije bilo trgovanja državnim dužničkim hartijama.

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Helikopterski novac je sledeći korak Evropske centralne banke
Next Brisel: U terorističkom napadu na aerodromu povređena dva putnika iz Srbije

You might also like

Berza

Azijske berze porasle, dolar skočio

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija dostigle najviše nivoe u tri i po meseca, zahvaljujući rekordima na Wall Streetu, dok je dolar pod pritiskom protekcionističkih najava predsednika SAD-a Donalda

Svetske berze

“Zelene obveznice”: Tržište koje raste

Francuska će biti prva država u svetu koja će 2017. emitovati “zelene obveznice” u sklopu nastojanja da finansira ekološke investicije. Govori se o dužničkim papirima vrednim nekoliko milijardi evra, prenosi EurActiv.

Svetske berze

Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar slabiji

Na azijskim berzama u ponedeljak se trguje oprezno, pri čemu su dobri ekonomski pokazatelji iz Kine podržali tržišta, dok se vrednost dolara prema korpi valuta i dalje kreće oko najnižih nivoa u 13