Velike novine u beogradskim garažama

Velike novine u beogradskim garažama

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da uskoro počinje dogradnja i rekonstrukcija tri beogradske garaže.

On je istakao i da sledeće godine kreće izgradnja dve nove podzemne garaže na Strudentskom trgu i u Ulici kneza Miloša.

Kako kaže to će omogućiti oko 1.400 novih parking mesta u centru grada.

Siniša Mali naglašava da će radovi na dogradnji garaže „Obilićev venac” početi za mesec i po dana, a da će nakon toga korisnicima biti na raspolaganju 809 parking mesta, što je za 220 mesta više nego sada, saopšteno je iz beogradske Gradske uprave.

“Ove godine garaža ‘Obilićev venac’ biće nadograđena sa još četiri polunivoa i na taj način dobiće novih 220 mesta za parkiranje. U planu je da garaža dobije potpuno novu fasadu i krov, a dodatno će biti ojačana i konstrukcija. Garaža će imati ukupno 19.797 kvadrata, dobiće kompletno novu fasadu, kao i krov nad celom površinom, na kom će biti postavljeni solarni paneli, kako bi se obezbedila električna energija za unutrašnje osvetljenje”, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, posebna novina koja se na ovom objektu prvi put uvodi u beogradske garaže biće parking mesta sa punjačima, rezervisana za automobile na električni pogon, na kojima će svi koji parkiraju u garaži moći da ih dopune.

On je dodao da će u okviru rekonstrukcije i nadogradnje u garaži „Obilićev venac” posle pune četiri decenije biti ugrađen putnički lift, što će značajno podići kvalitet usluge korisnicima.

Za 40 godina, koliko je garaža „Obilićev venac” u upotrebi, nije bilo značajnijih ulaganja u investiciono održavanje ovog objekta. Višegodišnje habanje i neadekvatno održavanje dovelo je do nužne sanacije prošle godine, kada su od korozije zaštićeni čelični delovi, zamenjene vodovodne i kanalizacione cevi, međuspratne ploče betonirane i ojačane, a urađena je i hidroizolacija podova. Parking mesta za vozila osoba sa invaliditetom ovom rekonstrukcijom su izraženije označena i većih su dimenzija. U garaži je postavljeno led osvetljenje sa senzorima, koje osim što doprinosi boljoj vidlljvosti, značajno štedi električnu energiju.

Gradonačelnik je podsetio da je prošle godine u istom obimu izvršena je i sanacija garaže Zeleni venac, koja će ove godine biti u potpunosti modernizivana.

“Parking servis je dobio građevinsku dozvolu za novu fasadu i nastavak rekonstrukcije, koja počinje za mesec i po dana. Obuhvatiće novo osvetljenje, stepenište i krov, a planirano je i postavljanje instalacija za automatsku detekciju požara. Tokom rekonstrukcije biće uvedeno i novo, energetski efikasno „LED” osvetljenje garaže, a potom postavljeni punjači za električne automobile”, naglasio je gradonačelnik.

Foto: Siniša Mali

Foto: Siniša Mali

On je dodao da je pokrenut postupak za uvođenje video nadzora u svim garažama planiranim za rekonstrukciju.

Ove godine video nazor dobiće garaže „Obilićev venac”, „Zeleni venac” i „Masarikova”, dok bi garaža „Pionirski park” trebalo da dobije video nadzor u 2017. godini, napomenuo je on.

Gradonačelnik je istakao da će ove godine biti nastavljeni radovi na garaži u Masarikovoj ulici, koja je izgrađena 1989. godine.

“Ovo je još jedna od garaža u koju decenijama nije ulagano. Prošle godine je urađena delimična sanacija, a ove godine nastavljamo sanaciju još 13 nivoa. S obzirom na to da garaža ima ukupno 21 nivo, korisnicima je naporno da dođu do svog vozila, tako da će lift biti detaljno rekonstruisan”, rekao je gradonačelnik.

Sanacija ove garaže obuhvatiće kompletno čišćenje fasade, zamenu krovnog pokrivača, postojećih slivnika, kompletne elektroinstalacije, hidroizolaciju podova, postavljanje protivpožarnih vrata i rekonstrukciju toaleta i blagajne.

Ove godine će biti uvedeno i „LED” osvetljenje sa senzorima pokreta.

Siniša Mali ističe da je pored rekonstrukcije postojećih, u planu i izgradnja dve podzemne garaže.

“Podzemna garaža na Studentskom trgu, ispod postojeće okretnice, imaće 700 parking mesta, a od toga 36 parking mesta opredeljeno je za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom. Na jesen očekujemo građevinsku dozvolu, kako bi radovi počeli naredne godine. Izgradnjom garaže i pretvaranjem užeg centra u pešačku zonu, ovaj deo grada postaće bezbedniji za sve posetioce i decu”, ocenio je Siniša Mali.

Gradonačelnik je naglasio da se i za garažu u ulici Kneza Miloša do kraja godine očekuje građevinska dozvola i da će na potezu od Nemanjine do Višegradske ulice biti izgrađeno na jednom podzemnom nivou 427 parking mesta.

Ova garaža, za koju radovi počinju sledeće godine u okviru rekonstrukcije Ulice kneza Miloša, imaće dva ulaza i dva izlaza iz ove važne gradske saobraćajnice, dodaje se u saopštenju službe za informisanje Gradske uprave.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous EBRD će pomoći Srbiji u privatizaciji i komercijalizaciji javnih preduzeća
Next Severna Koreja opet lansirala balističke rakete

You might also like

Uncategorized 0 Comments

Proglašenje pobednika nagradne igre GDEINVESTIRATI.com Uradi selfie i osvoji put u Prag!

Selfie koji je 06.05. u ponoć osvojio najviše lajkova je SELFIE pod nazivom. „KIZAYOMA“.   Pobednik nagradne igre dobija poklon putovanje u Prag za dvoje. Preostalih 9 selfie fotografija Oktopod

Društvo 0 Comments

Pad turske lire zadaje glavobolju vlastima, ali ide na ruku turistima

Turska valuta, lira, dostigla je svoj rekordno nizak nivo, stvarajući glavobolju vladi ove zemlje, ali i podižući cene svakodnevnih potrepština stanovništva. Ipak, postoji jedna oblast kojoj je cela situacija pogodovala,

Društvo 0 Comments

Luksuzan život ga “oterao” na sud

Sinu predsednika Ekvatorijalne Gvineje i potpredsedniku te male države u centralnoj Africi, Teodorinu Obiangu, istražni sud u Parizu naložio je sudjenje da bi se utvrdilo odakle mu novac za neobično

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply