Sirijska opozicija protiv parlamentarnih izbora u aprilu

Sirijska opozicija protiv parlamentarnih izbora u aprilu

Sirijski opozicioni Visoki pregovarački komitet (HNC) smatra da su parlamentarni izbori u Siriji, koji bi trebalo da se održe 13. aprila, nelegitimni i da bi još jedna runda pregovora u Ženevi trebalo da se održi pre tog dana.

“Te izbore smatramo nelegitimnim”, rekao je predstavnik HNC Jahja Al Kodmani, dok je portparol Salim Al Muslat istakao da oni neće “prihvatiti odlaganje radi održavanje nelegitimnih izbora”.

Kodmani je dodao da je održavanje izbora u Siriji, dok zemlja prolazi kroz proces tranzicije i dok nisu okoncani mirovni pregovori, suprotno međunarodnim rezolucijama, prenela je agencija Tas s.

HNC je, kako je istakao, protiv odlaganja druge runde pregovora.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Staffan de Mistura je pre tri dana izjavio da je distanca između sirijske vlade i opozicije velika, ali da su dve strane saglasne da je potrebno održati teritorijalni integritet zemlje i da odbacuju federalni sistem.

De Mistura je naveo i da je imao produktivne i značajne razgovore sa Visokim pregovaračkim komitetom, koji predstavlja sirijsku opoziciju i da je ta grupa iznela detaljan predlog o političkoj tranziciji.

De Mistura je ranije izjavio da očekuje tri runde pregovora, od kojih bi, prema njegovim rečima, prva mogla da bude završena 24. marta, druga bi usledila desetak dana po završetku prve, a svaka runda bi u proseku trajala po dve nedelje.

Nova runda pregovora o okončanju građanskog rata u Siriji počela je 14. marta u Ženevi uoči petogodišnjice izbijanja sukoba u toj zemlji, u kojima je stradalo, kako se procenjuje, više od 270.000 osoba, a milioni su raseljeni.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad raspisao je izbore u februaru uveren u dobar ishod pošto je njegova vojska uz pomoć ruskih vazdušnih udara napredovala na frontu nakon pet godina građanskog rata.

Pregovarači sirijske vlade u Ženevi su pod velikim pritiskom da razgovaraju o sudbini predsednika Assada kojemu opozicija ne vidi mesta u budućnosti Sirije.

Assada, koji je alavit, podržavaju saveznici Rusija i šiitski Iran, a odlazak osim opozicije žele i zapadni saveznici i arapske države.

Izvor:Agencije
Previous Hrvatski Tehnix podiže plate za 300 evra
Next Sa 50.000 preduzeća povezujemo se inovacijama

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Zid prema Meksiku, ponovno uspostavljanje tajnih zatvora, “bezbedne zone” u Siriji…, prvi dani vlasti Donalda Trampa

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je u sredu uredbe o izgradnji zida duž granice sa Meksikom i uskraćivanju federalnih sredstava američkim gradovima koji štite ilegalne imigrante, čime je brzo počeo

Geopolitika 0 Comments

Rusija spremna ustupiti Vašingtonu snimak razgovora između Trampa i Lavrova

Moskva je voljna da američkom Kongresu ustupi snimak razgovora između Trampa i ruskog ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova ako to zatraži Bela kuća.

Geopolitika 0 Comments

Izbori u Austriji: Aleksander van der Belen novi predsednik

Slobodarska partija Austrije (FPO) i njen kandidat na predsedničkim izborima Norbert Hofer priznali su poraz i čestitali novom predsedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu pobedu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply