Saudijska Arabija spremna za svet bez fosilnih goriva

Saudijska Arabija spremna za svet bez fosilnih goriva

U trenucima kada pumpa rekordne količine nafte, Saudijska Arabija se sprema za vreme kada fosilnog goriva na koje se oslanja njihov budžet više neće postojati.

Najveći izvoznik sirove nafte na svetu izjavio je na debati u Berlinu da će ubuduće staviti fokus na obnovljive izvore energije, prvenstveno solarnu energiju.

Ministar za naftu Ali al-Naimi rekao je na konferenciji u Berlinu održanoj u četvrtak da se ova zemlja priprema za svet posle nafte. Iako ne očekuje da se to desi ubrzo, s obzirom da će u odnosu na sadašnju potrošnju sagorevanje fosilnih goriva potrajati još pedesetak godina.

“Ne postoji idealnija zemlja za obnovljive izvore od Saudijske Arabije”, kazao je on. Obilje sunčanih dana, dostupno zemljište i mnoštvo peska jesu potrebni za pravljenje solarnih panela.

Ovo nije prvi put da je lider OPEC-a signalizirao pripremu za period posle nafte. Na konferenciji o klimi prošlog maja u Parizu, al-Naimi je najavio da Saudijska Arabija planira da izvozi “gigavate električne energije” iz svojih solarnih panela u narednim decenijama.

Obnovljivi izvori trenutno čine oko 14 posto svetske potrošnje, podaci su pariske agencije za energiju.

“Nema šanse da u narednih pedeset godina svet odustane od izvlačenja goriva”, kazao je al-Naimi. Pored njegovog nesplašnjivog entuzijazma za naftu, ministar nije odgovorio na pitanje o “zamrzavanju proizvodnje” na planiranom sastanku u aprilu u Dohi sa Rusijom i drugim proizvođačima nafte.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Koliki budžet vam treba za pristojan život?
Next Kako je Central park multiplikovao cene nekretnina u Njujorku

You might also like

Kompanije 0 Comments

Toshiba preuzima britanske nuklearne projekte

Kako je izvestio američki portal ‘Power Engineering International’, japanska grupa Toshiba je najavila kako od francuske energetske firme Engie želi otkupiti 40% udela u operatoru predviđenog nuklearnog projekta NuGen.

Najvažnije vesti 0 Comments

NBS: Bankarski sektor u Srbiji finansijski stabilan i visoko likvidan

Narodna banka Srbije poručila je danas da su dve najveće državne banke, Banka Poštanska štedionica i Komercijalna banka, adekvatno kapitalizovane i da raspolažu značajnim rezervama likvidnosti na kraju 2016. godine.

Agrobiznis 1Comments

Sojaprotein: Snažan rasta proizvodnje i prodaje u prvom kvartalu

Bečejski prerađivač soje, Sojaprotein, zabeležio je u prvom kvartalu snažan rast prodaje, nastavivši u proizvodnom ciklusu orijentaciju ka proizvodima više dodatne vrednosti.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply