Saudijska Arabija spremna za svet bez fosilnih goriva

Saudijska Arabija spremna za svet bez fosilnih goriva

U trenucima kada pumpa rekordne količine nafte, Saudijska Arabija se sprema za vreme kada fosilnog goriva na koje se oslanja njihov budžet više neće postojati.

Najveći izvoznik sirove nafte na svetu izjavio je na debati u Berlinu da će ubuduće staviti fokus na obnovljive izvore energije, prvenstveno solarnu energiju.

Ministar za naftu Ali al-Naimi rekao je na konferenciji u Berlinu održanoj u četvrtak da se ova zemlja priprema za svet posle nafte. Iako ne očekuje da se to desi ubrzo, s obzirom da će u odnosu na sadašnju potrošnju sagorevanje fosilnih goriva potrajati još pedesetak godina.

“Ne postoji idealnija zemlja za obnovljive izvore od Saudijske Arabije”, kazao je on. Obilje sunčanih dana, dostupno zemljište i mnoštvo peska jesu potrebni za pravljenje solarnih panela.

Ovo nije prvi put da je lider OPEC-a signalizirao pripremu za period posle nafte. Na konferenciji o klimi prošlog maja u Parizu, al-Naimi je najavio da Saudijska Arabija planira da izvozi “gigavate električne energije” iz svojih solarnih panela u narednim decenijama.

Obnovljivi izvori trenutno čine oko 14 posto svetske potrošnje, podaci su pariske agencije za energiju.

“Nema šanse da u narednih pedeset godina svet odustane od izvlačenja goriva”, kazao je al-Naimi. Pored njegovog nesplašnjivog entuzijazma za naftu, ministar nije odgovorio na pitanje o “zamrzavanju proizvodnje” na planiranom sastanku u aprilu u Dohi sa Rusijom i drugim proizvođačima nafte.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Koliki budžet vam treba za pristojan život?
Next Kako je Central park multiplikovao cene nekretnina u Njujorku

You might also like

Najvažnije vesti

Cena zlata pala drugu nedelju uzastopno

Cena zlata se spustila na najniži nivo u poslednjih skoro tri nedelje usled obnovljenih očekivanja da će američka centralna banka povećati kamatne stope, što je smanjilo tražnju za takozvanim bezbednim

Banke i finansije

Moody’s preuzima Bureau van Dijk

Agencija za kreditni rejting Moody’s kupuje holandsku finansijsku kompaniju Bureau van Dijk za oko3,3 milijarde dolara.

Agrobiznis

Zastoj u izvozu maline globalnog karaktera, rešenje problema u novim tržištima

Trenutni zastoj u prodaji maline je globalnog karaktera, a ne samo na nivou Srbije i Ministarstvo poljoprivrede radi na tome da proizvođačima i prerađivačima, odnosno hladnjačarima, pomogne da prevaziđu taj