Sa 50.000 preduzeća povezujemo se inovacijama

Sa 50.000 preduzeća povezujemo se inovacijama

Projekat Plato Srbija 3 koji se zasniva na tome da velike korporacije prenose znanja i iskustva mikro, malim i srednjim preduzećima pokazao se kao uspešan.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić izjavio je da on doprinosi boljem poslovanju malih firmi.

Taj projekat je namenjen malim firmama da bi pokrenuo inovacije u menadžmentu i proizvodnji, novim tehnološkim generacijama i prenosio znanja koristeći primere dobre prakse.

“Male firme pokazuju bolje poslovne rezultate, a korist projekta je i u uspostvaljanju kontakata sa privrednim subjektima u zemlji i inostranstvu”, rekao je Miletić na tribini “Mala i srednja preduzeća partner u razvoju organizacija” koja je održana u PKS.

Miletić je ocenio da je inovativni pristup malih i srednjih preduzeća koji se bazira na podršci velikih kompanija osnov oporavka i rasta privrede.

“Inovacije su intelektualni proizvod i zato nikad ne umiru i morate da budete hrabri kako bi transformisali inovacije u proizvode, ali i da budete korak ili dva ispred konkurenata i različitih faktora u Srbiji i Zapadnom Balkanu. Ovo je interesantna okolina ne samo za inovacije nego i za preživljavanje”, rekao je Miletić.

Trgovinski ataše ambasade Austrije u Srbiji Fabian Gems izjavio je da inovacije osnažuju konkurentnost, osiguravaju radna mesta i ekonomski razvoj, kako na mikro tako i na makro nivou.

foto: cciq.com.au

foto: cciq.com.au

On je rekao da su austrijske kompanije eksperti kada je reč o inovacijama i podsetio da trenutno oko 500 firmi iz te zemlje posluje u Srbiji.

Prema podacima PKS, ovaj evropski projekat je uspeo da umreži i na taj način razvije saradnju malih i velikih u preko 50.000 mikro, malih i srednjih preduzeća u Evropi i kao takav se primenjuje u 34 evropske države, uključujući i Srbiju preko PKS.

U svim tim zemljama projekat se sprovodi preko mreže privrednih komora. Plato projekat je primenjen u Srbiji od 2009. godine i belgijska komora Voka kao pokretač projekta još od devedesetih, a na osnovu dobrih rezultata 2011. je ustupila licencu komori Srbije da može u narednim godinama da realizuje ovaj projekat.

Plato projekat se realizuje u 24 meseca, prema metodologiji i obuhvata seriju postupaka koji identifikuju probleme malih firmi u praksi i kroz metodološki pristup organizacije radionica uključuju se mentori, odnosno srednji menadžeri velikih kompanija, koji prenose inovativna znanja od upravljanja resursima do inovacija u tehnološkim postupcima do finansija, marketinga…

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Sirijska opozicija protiv parlamentarnih izbora u aprilu
Next EBRD će pomoći Srbiji u privatizaciji i komercijalizaciji javnih preduzeća

You might also like

Kompanije 0 Comments

Grupa Triglav: Manja dobit, rast premije

Grupa Triglav u prvih devet meseci ove godine ostvarila je 52,3 miliona EUR neto dobiti, što je dva posto manje nego u istom period prethodne godine.

Kompanije 1Comments

U Srbiji cena benzina 3% niža nego u regionu

Oko 3 odsto je niža prosečna maloprodajna cena benzina u Srbiji od proseka u regionu, kažu u UNKS.

Kompanije 0 Comments

Zoran Đorđević: Ikea gradi još dva objekta u Srbiji

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i ambasador Kraljevine Švedske Jan Lundin, obišli su robnu kuću Ikea u Beogradu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply