Sa 50.000 preduzeća povezujemo se inovacijama

Sa 50.000 preduzeća povezujemo se inovacijama

Projekat Plato Srbija 3 koji se zasniva na tome da velike korporacije prenose znanja i iskustva mikro, malim i srednjim preduzećima pokazao se kao uspešan.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić izjavio je da on doprinosi boljem poslovanju malih firmi.

Taj projekat je namenjen malim firmama da bi pokrenuo inovacije u menadžmentu i proizvodnji, novim tehnološkim generacijama i prenosio znanja koristeći primere dobre prakse.

“Male firme pokazuju bolje poslovne rezultate, a korist projekta je i u uspostvaljanju kontakata sa privrednim subjektima u zemlji i inostranstvu”, rekao je Miletić na tribini “Mala i srednja preduzeća partner u razvoju organizacija” koja je održana u PKS.

Miletić je ocenio da je inovativni pristup malih i srednjih preduzeća koji se bazira na podršci velikih kompanija osnov oporavka i rasta privrede.

“Inovacije su intelektualni proizvod i zato nikad ne umiru i morate da budete hrabri kako bi transformisali inovacije u proizvode, ali i da budete korak ili dva ispred konkurenata i različitih faktora u Srbiji i Zapadnom Balkanu. Ovo je interesantna okolina ne samo za inovacije nego i za preživljavanje”, rekao je Miletić.

Trgovinski ataše ambasade Austrije u Srbiji Fabian Gems izjavio je da inovacije osnažuju konkurentnost, osiguravaju radna mesta i ekonomski razvoj, kako na mikro tako i na makro nivou.

foto: cciq.com.au

foto: cciq.com.au

On je rekao da su austrijske kompanije eksperti kada je reč o inovacijama i podsetio da trenutno oko 500 firmi iz te zemlje posluje u Srbiji.

Prema podacima PKS, ovaj evropski projekat je uspeo da umreži i na taj način razvije saradnju malih i velikih u preko 50.000 mikro, malih i srednjih preduzeća u Evropi i kao takav se primenjuje u 34 evropske države, uključujući i Srbiju preko PKS.

U svim tim zemljama projekat se sprovodi preko mreže privrednih komora. Plato projekat je primenjen u Srbiji od 2009. godine i belgijska komora Voka kao pokretač projekta još od devedesetih, a na osnovu dobrih rezultata 2011. je ustupila licencu komori Srbije da može u narednim godinama da realizuje ovaj projekat.

Plato projekat se realizuje u 24 meseca, prema metodologiji i obuhvata seriju postupaka koji identifikuju probleme malih firmi u praksi i kroz metodološki pristup organizacije radionica uključuju se mentori, odnosno srednji menadžeri velikih kompanija, koji prenose inovativna znanja od upravljanja resursima do inovacija u tehnološkim postupcima do finansija, marketinga…

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Sirijska opozicija protiv parlamentarnih izbora u aprilu
Next EBRD će pomoći Srbiji u privatizaciji i komercijalizaciji javnih preduzeća

You might also like

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Messer Tehnogas: Snažan rast profitabilnosti u prvoj polovini 2016.

Proizvođač i distributer tehničkih gasova, Messer Tehnogas, objavio je nekonsolidovane i konsolidovane rezultate za prvih šest meseci koji pokazuju snažan rast profitabilnosti ove kompanije.

Agrobiznis 1Comments

Sojaprotein ostvario dobit od 1,1 milijardu dinara

Bečejski prerađivač soje, Sojaprotein, objavio je neto profit za 2015. u iznosu od 1,1 milijarde dinara, što je četiri puta bolji rezltat nego u 2014, pokazuju podaci iz finansijskog izveštaja

Kompanije 0 Comments

Nissan s rekordnom godišnjom neto dobiti

Japanski automobilski div Nissan u ponedeljak je izvestio o rekordnoj godišnjoj neto dobiti zahvaljujući smanjenju poreza u SAD-u, ali i upozorio na poslovne izglede u idućih 12 meseci u kontekstu

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply