Kakva sudbina čeka Petrohemiju?

Kakva sudbina čeka Petrohemiju?

HIP Petrohemija iz Pančeva čeka restruktuiranje ili stečaj. Zbog pozitivnog poslovanja i razumevanja ključnih poverilaca, sindikalci se nadaju dobrom rešenju.

Dugovi HIP “Petrohemije” Pančevo prema Naftnoj industriji Srbije, Srbijagasu i Lukoilu kao najvećim poveriocima prelaze 400 miliona dolara, pa bi bilo logično da kompanija ukoliko ne nađe rešenje za opstanak početkom leta ode u stečaj. Naročito kad se uz sve to doda činjenica da su svi dosadašnji pokušaji nalaženja strateškog partnera propali.

Menadžment Petrohemije je Ministarstvu privrede ponudio dve opcije oporavka preduzeća: dobrovoljno finansijsko restrukturiranje ili unapred pripremljeni plan reorganizacije.

Fabrika polipropilena

Sindikalisti smatraju da ima mesta optimizmu, jer je poslovanje najvećeg domaćeg izvoznika stabilno i pozitivno.

“Naše sirovine koje koristimo i energenti su jako povoljni, a opet naši pretohemijski proizvodi imaju solidnu cenu. Zahvaljujući tome u prošloj 2015. godini HIP Petrohemija je pozitivno poslovala na mesečnom nivou, i ja se iskreno nadam da će se takav trend nastaviti i u 2016. godini. Petrohemija nema više nikakve subvencije, ali ona uspeva da zaradi svoje plate, uspeva da plati sve svoje troškove i račune, tako da bi bilo ravno samoubistvu da država baci u stečaj Petrohemiju”, kaže Zoran Obradović, predsednik Sindikata inženjera i tehničara “Nezavisnost”.

U Samostalnom sindikatu smatraju da je sada pravi trenutak za izgradnju fabrike polipropilena koja bi omogućila potpunu ekonomsku održivost Petrohemije, iako strateški partner nije pronađen. Vrednost ove investicije, na kojoj rade zvanični organi kompanije, je između 120 i 150 miliona evra.

Izvor: Dnevnik.rs
Previous Svet u kojem roboti investiraju vaš teško zarađen novac
Next Izumitelj pametnih klupa: Tražimo poslovne partnere

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Javni dug Srbije u padu

Javni dug Srbije na kraju aprila ove godine iznosio je 23,6 milijardi evra, što je 58,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Kompanije 0 Comments

Izjave Buffetta podigle akcije Applea blizu rekorda

Akcije Applea skočile su u ponedeljak 2 odsto  i stigle na korak od rekorda nakon izjava legendarnog investitora Warrena Buffetta.

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Ministarstvo energetike Srbije nema informacija o šteti u trgovanju strujom

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije Mirjana Filipović rekla je danas da to ministarstvo nema informacije o tome da li je bilo špekulacija sa cenom struje u Elektroprivredi

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply