Evropske berze u blagom minusu, nafta iznad 41 dolara, britanska funta slabi

Evropske berze u blagom minusu, nafta iznad 41 dolara, britanska funta slabi

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi u ponedeljak su balansirali između plusa i minusa u skaldu sa kretanjima cene nafte da bi trgovanje ipak zatvorili u negativnoj teritoriji pritisnuti akcijama rudarskog sektora.

Indeks berze u Londonu, FTSE 100 oslabio je 0,08 odsto a nemački DAX 0,02 odsto. Francuski CAC 40 pao je 0,78 odsto. Indeks berze u Milanu zatvorio je u minusu 0,40 odsto, dok je madridski IBEX u minusu 0,33 odsto.

Evropske berze opterećuje i jak evro. Iako je Evropska centralna banka nedavno dodatno olabavila monetarnu politiku kako bi podstakla privredu evrozone (i oslabila evro), zajednička evropska valuta se čvrsto drži iznad nivoa 1,12 dolara. Jak evro ne odgovara evropskim izvozno orijentisanim kompanijama jer se zbog toga smanjuje konkurentnost njihovih proizvoda na inostranim tržištima.

“Kurs evra je vetar u prsa, a odluke ECB-a o labavljenju monetarne politike su iza nas”, kaže Mislav Matejka, strateg u JP Morganu.

Pod pritiskom su danas bile cene akcija rudarskih divova, kao što su Glencore i proizvođač čelika ArcelorMittal kojeg su akcije pale 1,1 odsto, što je posledica pada cena sirovina.

Tržište nafte i dalje podržavaju nade o mogućem zamrzavanju proizvodnje kako bi se izbalansirala ponuda i tražnja na globalnom tržištu. Cena “brent” nafte porasla je 0,44 odsto, na 41,38 dolara a američke WTI za 1,80 odsto, na 40,15 dolara za barel.

Foto:sluggerotoole.com

Foto:sluggerotoole.com

Na tržištu novca, evro je oslabio prema američkom dolaru 0,28 odsto, na 1,1239 dolara. Po većim promenama kursa izdvaja se britanska funta koja je danas pala 0,5 odsto, na 1,4399 dolara. Prvi put u tri dana funta je oslabila i prema evru, 0,4 odsto, na 1,2795 evra. Pad vrednosti britanske valute je posledica raskola u vladajućoj konzervativnoj stranci samo tri meseca pre referenduma o članstvu Velike Britanije u EU.

“Funta obično ne reaguje tako snažno na pitanja vezana za britansku politiku, verovatniji razlog za slabljenje funte je Brexit. Zbog referenduma se fokus ulagača sada daleko više usmerava na takva pitanja. Slabljenje funte je današnji odgovor na to”, smatra Richard Benson iz “Millennium Global”.

Dolarov indeks, ICE, koji meri vrednost američke u korpi 6 najvrednijih svetskih valuta, porastao je 0,2 odsto.

Snažniji dolar spustio je cenu zlata ispod psihološke granice od 1.250 dolara za uncu. U odnosu na prethodno trgovanje, zlato je jeftinije za 0,84 odsto i trguje se po ceni 1244,90 dolara za uncu.

Izvor:Agencije
Previous Vrata pakla: Najzanimljiviji krateri sveta
Next Rusi manje veruju Putinu ali ga žele za predsednika

You might also like

Berza

Wall Street: Indeksi zabeležili pad

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcije pale jer su ulagači oprezni zbog geopolitičke napetosti i nedostatka konkretnih predloga predsednika SAD-a Donalda Trumpa u vezi ekonomskih politika.

Najvažnije vesti

Beogradska berza: Skok Energoprojekta uoči skupštine akcionara

Drugi dan zaredom nastavljen je rast beogradskog tržišta akcija uz ukupnu realizaciju u trgovanju od 47,1 milion RSD (0,4 miliona EUR).

Berza

Globalna proizvodnja srebra pala, prvi put u 14 godina

Globalna proizvodnja srebra zabeležila je u 2016. godini pad, prvi u poslednjih 14 godina, pokazala je u četvrtak objavljena studija organizacije “Silver Institute”.