Energetska zajednica upozorila na nerešena pitanja oko Srbijagasa i EMS-a, moguće sankcije

Energetska zajednica upozorila na nerešena pitanja oko Srbijagasa i EMS-a, moguće sankcije

Srbija bi zbog nerešenih pitanja u energetici, pre svega kašnjenja u razdvajanju delatnosti u Srbijagasu, mogla da se suoči sa sankcijama Energetske zajednice i teškoćama u pregovorima o članstvu u EU, rekao je danas direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

Kopač je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je danas razgovarao sa predstavnicima Ministarstva energetike o otvorenim pitanjima u primeni obaveza iz članstva Srbije u Energetskoj zajednici i da su se izdvojila četiri sporna pitanja.

Kopač: Uvođenje sankcija Srbiji

“Ministarstvo nam je ponovo obećalo da će se to dogoditi do 1. jula ove godine.”

Foto: Janez Kopač, alternativci.com

Foto: Janez Kopač, alternativci.com

“To su pitanja koja sprečavaju otvaranje pregovaračkog poglavlja o energetici. Dok se ta pitanja ne reše, verovatno neće biti vidljivog napretka u otvaranju poglavlja o energetici”, rekao je on.

On je naglasio da nije dovršen proces razdvajanje delatnosti u Srbijagasu, odnosno razdvajanje operativnog prenosnog sistema i komercijalne delatnosti.

“Ministarstvo nam je ponovo obećalo da će se to dogoditi do 1. jula ove godine”, rekao je Kopač i dodao da će u suprotnom Sekretarijat proslediti to pitanje Ministarskom savetu Energetske zajednici kako bi odlučio o uvođenju sankcija Srbiji.

Prema njegovim rečima, sankcije EZ mogu biti formalne poput zabrane glasanja na sastancima i uskraćivanja finansijske naknade za troškove učešća na sastancima te organizacije, što je suma od 30.000 do 40.000 evra godišnje.

Ozbiljnije sankcije predviđaju uskraćivanje evropskih sredstava za energetiku iz pretpristupne pomoći IPA, što bi moglo da se odrazi i na sredstva planirana za gasnu interkonekciju između Srbije i Bugarske, upozorio je on.

Sporna pitanja za Elektromreže Srbije 

Drugo otvoreno pitanje odnosi se na članstvo Elektromreže Srbije (EMS) u Birou za dodelu koordinisanih preograničnih kapaciteta u Podgorici, a za EMS je sporna tarifa od 40.000 evra koja mora da plati.

Foto: elektromreža

Foto: elektromreža

Treće otvoreno pitanje se odnosi na saradnju EMS-a i kosovskog operatera prenosa na Kosovu KOSTT koja predviđa osnivanje nove firme za snabdevanje, što do sada nije učinjeno.

“I u tom slučaju će verovatno doći do neke odluke Ministarskog saveta EZ”, rekao je on i dodao da danas nisu donošeni nikakvi zaključci i da će se pokušati doći do dogovora, a da je EZ stavila do znanja da može ponovo pokrenuti prekršajni postupak protiv Srbije.

Srbija takođe još nije ispunila evropsku Direktivu o sumporu u gorivima i želi da je odloži do kraja 2019. godine, rekao je Kopač i dodao da je to neprihvatljivo za EZ i da će se ići na neko kompromisno rešenje.

Šef sektora za gas EZ Predrag Grujičić je na konferenciji za novinare rekao da razdvajanje delatnosti u EPS-u ide dobrim tokom.

Izvor:Beta
Previous Beogradska berza: Nastavak uzlaznog trenda
Next IPSOS: Potrebno je promeniti svest građana o preduzetništvu

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Fabrika akumulatora Sombor zvanično dobila novog vlasnika

Švajcarska kompanija “Batagon internacional AG” i zvanično je postala vlasnik Fabrike akumulatora Sombor (FAS), i to po ceni od 7,35 miliona evra.

Nekretnine 0 Comments

Stambeni krediti nikad povoljniji, ali mogu da poskupe

Stambeni krediti indeksirani u evrima nikada nisu bili povoljniji, što je rezultat istorijski niske, odnosno negativne kamate na evro od minus 0,25 odsto.

Produktna berza: Nova rekordna cena kukuruza, pšenica pojeftinila

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje trgovano 1.421 tona robe, što je skoro 18 odsto manji promet nego prethodne nedelje.

2 Comments

  1. Pera
    March 24, 08:18 Reply
    Kako može javno preduzeće koje se bavi prenosom el. energije, upravljanjem prenosnim sistemom i organizovanjem tržišta el. energije u Srbiji da kupuje delove drugih preduzeća u inostranstvu koja se bave istom delatnošću i zbog čega se to radi?Naravno da je Vlada morala to da odobri,ali šta je cilj?Ako EMS ima višak kapitala mogao je da ga uloži u rekonstrukciju starih trafo stanica i da zameni transformatore stare preko 40 godina kojih još ima.Takođe, zbog čega je JP EMS osnovao zajedničku firmu za trgovinu el. energijom sa Francuzima koja radi u zgradi EMS-a na Voždovcu,kada po Zakonu o energetici on samo organizuje tržište ali ne sme da se bavi trgovinom?

Leave a Reply