Cena nafte raste, ali se očekuje njen ponovni pad

Cena nafte raste, ali se očekuje njen ponovni pad

Zahvaljujući rastu cena i očekivanjima ulagača da će u aprilu neki od najvećih svetskih proizvođača nafte zamrznuti proizvodnju na nivoima od januara, ali i slabljenju dolara. No, kako je proizvodnja još uvek veća od potražnje, mogao bi uslediti ponovni pad cene.

Cene nafte na svetskim tržištima i prošle su nedelje porasle, četvrtu nedelju zaredom, jer se ulagači nadaju da će najveći svetski proizvođači uskoro smanjiti proizvodnju.

Na londonskom je tržištu cena barela u petak iznosila 41,20 dolara, što je 2 posto više nego nedelju dana pre. I na američkom je tržištu barel prošle nedelje poskupeo 2 posto, na 39,44 dolara.

No, cena barela na američkom tržištu jutros je skliznula na 39,01 dolar, a na londonskom na 41,04 dolara.

Prošlonedeljni rast cena zahvaljuje se nadi ulagača da će na sastanku u aprilu neki od najvećih svetskih proizvođača ‘crnog zlata’ – iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), ali i nečlanica te organizacije – zamrznuti proizvodnju na nivoima od januar.

Slabljenje dolara posledica je poruke američke središnje banke da će usporiti tempo povećanja ključnih kamatnih stopa, što znači da će se razdoblje jeftinog novca nastaviti još neko vreme.

foto: plus.google.com

foto: plus.google.com

Zahvaljujući tome, u četvrtak su cene barela nafte dostigle najviše nivoe u ovoj godini – 42,54 dolara na londonskom tržištu i 41,20 dolara na američkom.

Međutim, u petak su se cene našle pod pritiskom nakon što je firma Baker Hughes objavila da je prošle nedelje u SAD-u broj bušotina porastao za jednu, što je prvi rast nakon 12 nedelja neprekidnog pada njihova broja.

Uz to, podaci su pokazali da su, uprkos snažnom rastu potrošnje za gorivima, zalihe nafte u SAD-u prošle nedelje porasle, što pokazuje da je proizvodnja i dalje veća od potražnje.

Zbog toga deo analitičara smatra da su cene nafte prebrzo porasle te da bi mogao uslediti njihov pad.

“Tržište je verovatno otišlo predaleko, pa bi mogla uslediti korekcija cena”, kaže Scott Shelton, broker u firmi ICAP.

Početkom februar cene ‘crnog zlata’ pale su na najniže nivoe u 12 godina, na otprilike 26 dolara, da bi poslednjih nedelja skočile više od 50 posto.

U međuvremenu nije se dogodilo ništa značajnije po pitanju smanjenja proizvodnje nafte, osim najava da bi neki od najvećih svetskih proizvođača mogli to učiniti, što je podstaklo nadu da su cene dostigle svoje dno nakon više od godinu i po neprekidnog pada.

Naime, cene nafte strmoglavile su se od sredine 2014. godine s više od 100 na manje od 40 dolara po barelu, jer je proizvodnja znatno veća od potražnje, koja slabi jer se usporava rast globalne ekonomije, najviše kineske, najvećeg svetskog potrošača sirovina.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Azijske berze: Pad indeksa zbog korekcije nafte
Next Dijamantski prsten na aukciji za 35 miliona dolara

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Dolar malo iznad najnižih nivoa u šest i po meseci

Dolar se u sredu na međunarodnim tržištima zadržao iznad najnižih nivoa u 6,5 meseci prema korpi najznačajnijih valuta dok su ulagači za nove smernice čekali podatke o inflaciji u evrozoni

Kurs dinara: U ponedeljak 123,79 dinara za evro

Zvanični srednji kurs u ponedeljak će biti 123,7907, što predstavlja neznatnu promenu dinara prema evru u odnosu na petak, saopštila je Narodna banka Srbije.

NBS kupila 20 miliona evra, srednji kurs 118,1616

Narodna banka Srbije je opet intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu, pa će dinar i danas zadržati približno istu vrednost prema evru kao i juče i zvanični srednji kurs će iznositi

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply