Beogradska berza: Nastavak uzlaznog trenda

Beogradska berza: Nastavak uzlaznog trenda

Nakon četiri nedelje vezanog rasta, prvi trgovački dan ove sedmice doneo je nastavak uzlaznog trenda domaćeg tržišta akcija.

Ukupan promet u trgovanju iznosio je 22,6 miliona RSD (0,18 miliona EUR), dok je indeks Belex15 ojačao nepunih 1% na 607,8 poena.

Najprometnija akcija na tržištu bila je zemunska Galenika Fitofarmacija (FITO) koja je skočila 3,4% na 2.377 RSD uz promet od 6,9 miliona RSD. Ovaj proizvođač pesticida prošle sedmice je objavio poslovne rezultate za 2015. godinu u kojoj je zabeležio rast dobiti od 15%. Međutim, kompanija je upozorila da će nepovoljan kurs dolara iz druge polovine prošle godine negativno uticati na profitabilnost u 2016. usled viših nabavnih cena sirovina.

Energoprojekt holding (ENHL) je ojačao 2,9% na 999 RSD uz realizaciju od 5,1 milion RSD, dok je bečejski Sojaprotein (SJPT) skočio 4,5% na 891 RSD uz trgovanje vredno dva miliona RSD. Naftna industrija Srbije (NIIS) nastavila je uzlazni trend, doduše uz neveliki promet od 0,8 miliona RSD. Ova najlikvidnija akcija na tržištu porasla je 0,3% na 588 RSD uz nezadovoljenu tražnju na nivou od 590 RSD. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je takođe zabeležio rast vrednosti, skočivši 0,6% na 966 RSD uz skromno trgovanje od 0,3 miliona RSD.

Beogradski Imlek (IMLK) je ostvario dobar promet od 4,8 miliona RSD po prosečnoj ceni od 5.132 RSD, što je pad od 1,2%, dok su pokupljene sve akcije AIK banke (AIKB) koje su se nalazile u ponudi do nivoa od 1.830 RSD. Ukupna realizacija u trgovanju ovom hartijom iznosila je 1,6 miliona RSD.

Obveznica stare devizne štednje, A2016, zabeležila je promet od tri hiljade EUR uz rast prinosa na 4,22%.

Izvor: WISEBroker.rs
Previous U martu skuplji benzin u regionu i Srbiji
Next Energetska zajednica upozorila na nerešena pitanja oko Srbijagasa i EMS-a, moguće sankcije

You might also like

Wall Street: Oštar pad cena nafte pristisnuo energetski sektor

Na Wall Streetu su u utorak indeksi berza oslabili jer je oštar pad cene nafte pritisnuo energetski sektor, a snažno je pala, drugi dan zaredom, i cena akcije General Electrica (GE).

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Oprezno trgovanje na berzama

Na evropskim berzama najvažniji indeksi u srijedu ujutro ne bilježe znatnije promjene, a najviše su u fokusu investitora dionice maloprodajnih kompanija, posebice britanskog Sainsburyja.

Zlato, bar nakratko, prekinulo negativni niz

Usporavanje rasta dolara i praznični dani pomogli su zlatu da, bar nakratko, prekine višenedeljni negativni niz.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply