Azijske berze: Pad indeksa zbog korekcije nafte

Azijske berze: Pad indeksa zbog korekcije nafte

Na većini azijskih berzi u ponedeljak su indeksi pali, nakon tri nedelje rasta, jer je pad cena nafte drugi dan zaredom naveo ulagače na oprez.

Na berzama u Južnoj Koreji, Australiji i nekim drugima cene su akcija u 7,30 sati bile u minusu između 0,2 i 0,4 posto, dok su u Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,2 i 1,8 posto. U Japanu se zbog praznika ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto, nakon što se u petak probio u pozitivno područje u odnosu na početak godine.

Uspon cena nafte i sirovina podržavao je poslednjih nedelja rast cena akcija, no poslednjih dana taj je zamah splasnuo.

Nakon što je u petak cena barela na američkom tržištu pala više od 1 posto, na 39,44 dolara, jutros je skliznula na 39,01 dolar. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 15-ak centi, na 41,04 dolara.

Od kraja januara MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija skočio je 16 posto, što zahvaljujući oporavku cena nafte s najnižih nivoa u 12 godina, kao i labavoj monetarnoj politici niza središnjih banaka, od evropske do japanske.

Prošle je nedelje i američka središnja banka Fed poručila da će usporiti planirani tempo povećanja kamata, što je takođe podstaklo rast cena akcija u svetu.

foto: advisorhubinc.com

foto: advisorhubinc.com

“Uprkos poslednjem rastu cena akcija i povećanoj sklonosti ulagača prema rizičnijim investicijama, oprezni smo zbog trenda slabljenja tržišta u razvoju”, kaže Frances Cheung iz banke Societe Generale.

Najviše su jutros, više od 1,5 posto, skočile cene akcija u Šangaju, zahvaljujući nadi ulagača da će tamošnje vlasti uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi podstakle uspavanu ekonomiju.

Poruka Feda da neće žuriti s povećanjem kamata otvara prostor kineskoj središnjoj banci za smanjenje kamata u drugom tromesečju, kaže Cheung.

A na valutnim je tržištima popustio pritisak na dolar, koji je trajao od prošle srede, kada je Fed poručio da će usporiti tempo povećanja kamata.

Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, kreće oko 95 bodova, pa se tako odmaklo od najnižih nivoa u pet meseci, 94,57 bodova, na koju je skliznuo u petak.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 111,50 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 111,55 jena.

Dolar je stabilan i u odnosu na evropsku valutu, pa se kurs evra kreće oko 1,1270 dolara, koliko je iznosio u petak na zatvaranju tržišta.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Severna Koreja opet lansirala balističke rakete
Next Cena nafte raste, ali se očekuje njen ponovni pad

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Tehnološki i naftni sektor pritisli berze

Na evropskim berzama u sredu ujutro cene akcija su pale, zaronivši na najniži nivo u dva meseca, a pod najvećim su pritiskom tehnološki i naftni sektor.

Kompanije 0 Comments

Alfa plam napušta listing Beogradske berze

Odlukom odbora direktora Alfa plama, ova kompanija će napustiti listing domaćeg berzanskog tržišta (Standard market) i uključiće emitovane akcije na tržišni segment Open market.

Dinar u blagom padu, kurs 119,64

Dinar je oslabio danas prema evru za 0,1 odsto u odnosu na juče i zvanični srednji kurs iznosi 119,6426 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply