Na koliko Ikea proizvoda stoji “proizvedeno u Srbiji”?

Na koliko Ikea proizvoda stoji “proizvedeno u Srbiji”?

Na policama lanca Ikea stoje proizvodi samo jedne srpske kompanije. Iz švedske kompanije pozivaju proizvođače na saradnju.

Standard Furniture iz Ćuprije plasirala je svoje oklagije i daske za meso na rafove Ikea. Nekada je Ikea radila sa Simpom iz Vranja, ali je ta saradnja okončana.

Foto: standard-serbia.com

Foto: standard-serbia.com

Ukoliko u međuvremenu ne postignu dogovor sa još nekim proizvođačem, u budućoj prvoj robnoj kući Ikea u Beogradu, od 9.500 artikala, samo na dva će stajati “proizvedeno u Srbiji”.

U kompaniji Ikea kažu da ulažu velike napore kako bi povećala broj domaćih kompanija koje proizvode delove asortimana za njihove robne kuće širom sveta. Kompanija iz Ćuprije prošle godine je za Ikeu isporučila robu vrednu tri miliona evra.

Zašto je tako mali broj srpskih proizvođača?

U Ikei kažu da su potencijali našeg tržišta mnogo veći, “uzimajući u obzir solidnu sirovinsku bazu, tradiciju u drvnoprerađivačkoj industriji i kvalifikovanu radnu snagu”. Ova kompanija je kontaktirala “puno potencijalnih proizvođača” i otvoreni su za saradnju.

Foto: bt.dk

Foto: bt.dk

Jedan od problema je i proizvodni kapacitet, jer Ikea ne prodaje artikle samo u jednoj zemlji, već dobavljač mora biti u stanju da zadovolji potrebe njihove globalne mreže robnih kuća, kojih je trenutno 375.

Tu je i izazov usaglašavanja sa Ikeinim setom standarda, IWAY, koji ne propisuje samo standarde u proizvodnom procesu, već i šire i vodi računa da njihovi dobavljači posluju na odgovoran način prema životnoj sredini i da ispunjavaju sve poreske obaveze i obaveze prema radnicima.

Zainteresovani proizvođaći mogu direktno da konktaktiraju Ikeinu kancelariju u Beogradu ili da se informišu na specijalizovanom portalu supplierportal.ikea.com.

Austrijska kompanija Strabag za nekoliko nedelja počinje gradnju prve robne kuće Ikea u Beogradu i prateće infrastrukture. Završetak radova u Bubanj potoku očekuje se do sredine 2017. godine.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Novosti.rs
Previous U sud­skim spo­ro­vi­ma ne­za­do­volj­ni kup­ci ne­ma­ju šan­se
Next Vojvođanska banka preuzima EFG banku

You might also like

Tema dana 1Comments

Rasim Ljajić: Srbija atraktivna za investitore

Prodaja “Telenora” je dokaz da je Srbija atraktivna za investicije, te da je to dobra poruka i signal i za druge investitore, ocenio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija

Kompanije 0 Comments

Air France: Jednostavnije putovanje do 110 destinacija širom sveta

Francuski avio-prevoznik Air France i pariski aerodrom „Šarl de Gol” uveli su novine u poslovanju i omogućili jednostavnija, udobnija i brža presedanja za putnike iz Srbije.

Kompanije 0 Comments

Vienna Insurance Group: Bruto dobit u prvom kvartalu porasla 22,4%

Ukupna premija Vienna Insurance Groupa u prvom kvartalu dostigla je iznos od oko 2,72 milijarde evra.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply