Na koliko Ikea proizvoda stoji “proizvedeno u Srbiji”?

Na koliko Ikea proizvoda stoji “proizvedeno u Srbiji”?

Na policama lanca Ikea stoje proizvodi samo jedne srpske kompanije. Iz švedske kompanije pozivaju proizvođače na saradnju.

Standard Furniture iz Ćuprije plasirala je svoje oklagije i daske za meso na rafove Ikea. Nekada je Ikea radila sa Simpom iz Vranja, ali je ta saradnja okončana.

Foto: standard-serbia.com

Foto: standard-serbia.com

Ukoliko u međuvremenu ne postignu dogovor sa još nekim proizvođačem, u budućoj prvoj robnoj kući Ikea u Beogradu, od 9.500 artikala, samo na dva će stajati “proizvedeno u Srbiji”.

U kompaniji Ikea kažu da ulažu velike napore kako bi povećala broj domaćih kompanija koje proizvode delove asortimana za njihove robne kuće širom sveta. Kompanija iz Ćuprije prošle godine je za Ikeu isporučila robu vrednu tri miliona evra.

Zašto je tako mali broj srpskih proizvođača?

U Ikei kažu da su potencijali našeg tržišta mnogo veći, “uzimajući u obzir solidnu sirovinsku bazu, tradiciju u drvnoprerađivačkoj industriji i kvalifikovanu radnu snagu”. Ova kompanija je kontaktirala “puno potencijalnih proizvođača” i otvoreni su za saradnju.

Foto: bt.dk

Foto: bt.dk

Jedan od problema je i proizvodni kapacitet, jer Ikea ne prodaje artikle samo u jednoj zemlji, već dobavljač mora biti u stanju da zadovolji potrebe njihove globalne mreže robnih kuća, kojih je trenutno 375.

Tu je i izazov usaglašavanja sa Ikeinim setom standarda, IWAY, koji ne propisuje samo standarde u proizvodnom procesu, već i šire i vodi računa da njihovi dobavljači posluju na odgovoran način prema životnoj sredini i da ispunjavaju sve poreske obaveze i obaveze prema radnicima.

Zainteresovani proizvođaći mogu direktno da konktaktiraju Ikeinu kancelariju u Beogradu ili da se informišu na specijalizovanom portalu supplierportal.ikea.com.

Austrijska kompanija Strabag za nekoliko nedelja počinje gradnju prve robne kuće Ikea u Beogradu i prateće infrastrukture. Završetak radova u Bubanj potoku očekuje se do sredine 2017. godine.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Novosti.rs
Previous U sud­skim spo­ro­vi­ma ne­za­do­volj­ni kup­ci ne­ma­ju šan­se
Next Vojvođanska banka preuzima EFG banku

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Nedimović: Stranci će moći da kupe do dva hektara zemljišta

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će poljoprivredno zemljište u Srbiji moći da kupuju stranci koji imaju prebivalište u Srbiji i to samo do dva hektara.

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Završen remont bloka A4 u Termoelektrani Nikola Tesla A

Završen je remont bloka A4 u Termoelektrani Nikola Tesla A, čime je snaga tog bloka povećana na 332 megavata, produžen radni vek na naredne četiri decenije, unapređena energetska efikasnost i

Trgovina 0 Comments

Michael Kors zatvara preko 100 radnji nakon gubitka u prvom kvartalu

Američki proizvođač luksuznih proizvoda Michael Kors objavio je razočaravajuće rezultate za poslednji kvartal 2017. godine, koji su na jučerašnjem trgovanju oborili vrednost njegovih akcija za više od 8%.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply