Procurele informacije o TTIP

Procurele informacije o TTIP

Evropska komisija moraće da se konsultuje s američkim vlastima pre usvajanja novih zakonskih predloga, piše u dokumentima o trgovinskim pregovorima SAD i EU.

 

Kako mediji prenose, reč je o dokumentima koji su upravo procurili u javnost.

Dokumente je objavila aktivistička i istraživačka grupa Corporate Europe (CEO), a u njima navodno piše da se pregovorima oko predloženog transatlanskog trgovinskog i investicionog partnerstva, poznatijeg pod akronimom TTIP, podrazumeva da će Evropska komisija u svojim rukama imati svu moć odlučivanja i da se parlamentarci zapravo ništa neće pitati. Komisija će tako imati ovlašćenja da odlučuje u kojim oblastima će morati da zatraži mišljenje SAD, što bi značilo da će države članice EU i Evropski parlament biti prilično marginalizovani.

Gubitak suvereniteta Evropskog parlamenta

 

Foto:www.forum-dl21.de

Foto:www.forum-dl21.de

Ovakve informacije bude strah u redovima zemalja članica EU jer bi mogle značiti novi gubitak suvereniteta. S druge pak strane članovi Evropske komisije tvrde da će upravo ovakav dogovor sa SAD doneti pozitivan efekat jer će eliminisati deo nepotrebne birokratije. U ovom slučaju birokratija se odnosi na demokratski izabrane članove Evropskog parlamenta, koje se neće pitati ni za kakva dopuštenja.

U dokumentu se navodi i u kojoj meri velike korporacije i grupe mogu uticati na razvoj regulatorne saradnje.

“Planovi koje razotkrivaju ovi dokumenti daće SAD-u veliku ulogu, a oslabiće briselsko zakonodavstvo i Evropski parlament”, pojašnjavaju iz CEO.

Portparol Evropske komisije ovakve informacije odbacuje: “Ove optužbe su neosnovane i ne odražavaju predlog EU za pojednostavljenje pravila za evropske izvoznike. Tekst regulatorne saradnje biće objavljen uskoro pa svi mogu videti da je ova takozvana analiza potpuno netačna, predstavlja pristrasno mišljenje o radu Evropske komisije i ignoriše stvarnost tekstova Evropske unije “.

Evropska komisija već je bila optužena za zataškavanje

Foto:www.worldmeets.us

Foto:www.worldmeets.us

Ovo nije prvi put da je TTIP došao pod lupu javnosti. U avgustu prošle godine Evropska komisija optužena je za zataškavanje nakon što je odbila da objavi detalje razgovora između njenih zvaničnika i duvanske industrije u pregovorima oko TTIP-a.

 

 

Dokumenti koji su objavljeni na zahtev grupe CEO otkrili su kako se izvršno telo EU sastalo i dopisivalo s lobistima iz British American Tobacco i Philip Morissa. Međutim, dokumenti su otkrili i nešto drugo. Gotovo sav sadržaj, uključujući i imena službenika i duvanskih lobista, pitanja o kojima se raspravljalo, pa čak i datumi kada su sastanci održani, bio je prepravljan. Dokumenti se odnose na tekuće pregovore između EU i SAD-a vezane uz TTIP. Kritičari kažu da će ovaj sporazum, koji za cilj ima smanjiti regulatorne prepreke međunarodnoj trgovini, omogućiti duvanskim divovima preduzimanje pravnih akcija protiv Velike Britanije i drugih evropskih vlada koje pokušavaju da pooštre zakone o pušenju.

Objavljeni dokumenti potpuno zatamnjeni

Dokumenti koji su tada izašli u javnost prepravljeni su do neprepoznatljivosti, gotovo sve stranice bile su potpuno crne. Objavila ih je generalna sekretarka Evropske komisije u svom odgovoru na zahtev grupe CEO za slobodom informacija.

Pregovori sa SADpočeli su još 2013., a Evropska unija pregovara o sličnom sporazumu i sa Kanadom. U Americi je ovaj sporazum poznat pod skraćenicom TAFTA, a onaj kanadski naziva se CETA.

Ovim se sporazumom žele umanjiti ili sasvim ukloniti birokratske prepreke za međusobnu trgovinu i poslovanje SAD i zemalja Evropske unije. TTIP bi, procenjuju pregovarači obe strane, trebalo da EU donese prihod od dodatnih 150 milijardi dolara godišnje, a SAD 120 milijardi dolara. TTIP bi, ugrubo rečeno, kako i sami američki zvaničnici ističu, trebalo da ukloni sve prepreke američkom izvozu u EU.

Zvaničnicima se zamera i što javnost nije upoznata s pregovorima.

 

 

Izvor:B92
Previous Beogradska berza: Blagi rast, NIS zabeležio najveću cenu u poslednja dva meseca
Next U sud­skim spo­ro­vi­ma ne­za­do­volj­ni kup­ci ne­ma­ju šan­se

You might also like

Društvo

Hidrometeorološki zavod Srbije: Nema mesta panici zbog “ruske prognoze”

Povodom ruske vremenske prognoze za Srbiju, kojom se predviđaju obilnije padavine nego 2014. godine, meteorolog Nedeljko Todorović rekao je za RTS da je teško predvideti toliko dana unapred koja će

Društvo

EU: Odbačena crna lista zemalja za pranje novca

Parlamentarci Evropske unije odbacili su juče “crnu listu” EU od deset rizičnih zemalja sa aspekta lakšeg pranja novca ili finansiranja terorizma, uz obrazloženje da je lista prekratka i da treba da

Politika

Brisel: Srbija danas otvara dva nova poglavlja na putu ka EU

Srbija bi mogla da napreduje na svom putu ka članstvu u EU, podsećaju u Briselu.