Moody’s: Stabilan rejting evrozone pod pojačanim rizikom

Moody’s: Stabilan rejting evrozone pod pojačanim rizikom

Rejting evrozone verovatno se neće menjati u 2016. i 2017. ali slabljenje efekata fiskalne konsolidacije, ograničen napredak na području strukturnih reformi i sve izraženiji politički rizici ograničavaju mogućnost za njegovo poboljšanje i stvaraju dugoročne rizike, upozorila je u petak agencija Moody’s.

Oprezna ocena agencije nadovezala se na jučerašnje upozorenje predsednika Evropske centralne banke (ECB ) Marija Draghija evropskim čelnicima da monetarna politika sama po sebi neće biti dovoljna da podstakne rast ekonomije te da vlade moraju odrediti svoj deo posla insistiranjem na strukturnim reformama.

Nivo zaduženosti i dalje je visoka a proces razduživanja koči kombinacija slabog ekonomskog rasta i niske inflacije, te ograničeni napredak strukturnih reformi na nivou pojedinih zemalja i na nivou evrozone u celini.

foto: mql5.com

foto: mql5.com

“S obzirom na nisku inflaciju i ograničenu strukturnu konsolidaciju, Moody’s očekuje tek vrlo postupno smanjenje nivoa duga evrozone u godinama do 2020.”, navodi se u izveštaju.

Mogući izlazak Velike Britanije iz Evropske unije mogao bi stvoriti dodatne prepreke za reforme unutar Unije i evrozone, dodaju u agenciji.

Očekuju da će ove godine ekonomija evrozone porasti oko 1,5 posto.

Upozoravaju i da je izbeglička kriza dodatni izvor nejedinstva u evrozoni koji utiče na njenu sposobnost da apsorbira udare pojačane političke napetosti unutar zemalja članica i između njih.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Prodaje se preduzeće u stečaju "Anđelija Mišić" iz Koštunića
Next Kuehne Nagel: Promet u 2015. od 16,7 milijardi švajcarskih franaka

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Srbija, BiH i S.Arabija formirale komitet za povećanje trgovinske razmene tri zemlje

Saudijska Arabija, Srbija i Bosna i Hercegovina danas su u Rijadu formirale zajednički trilateralni komitet koji se bavi kreiranjem i praćenjem aktivnosti vezanih za povećanje trgovinske razmene i realizaciju saudijskih

Makroekonomija 0 Comments

Zemlje visokog rizika za investiranje u budućnosti

Na čelo SAD je došao Trump, evropskim državama predstoje izbori koji bi mogli da iznedre i ultra desničarske vlasti, a ni situacija na drugim kontinentima nije ohrabrujuća.

Makroekonomija 0 Comments

Michael Davenport: EU tri milijarde evra donirala Srbiji za 15 godina

Evropska Unija je za 15 godina donirala Srbiji tri milijarde evra, izjavio je danas šef Delegacije Evropske unije ambasador Michael Davenport i poručio da će EU i dalje nastaviti da pomaže

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply