Moody’s: Stabilan rejting evrozone pod pojačanim rizikom

Moody’s: Stabilan rejting evrozone pod pojačanim rizikom

Rejting evrozone verovatno se neće menjati u 2016. i 2017. ali slabljenje efekata fiskalne konsolidacije, ograničen napredak na području strukturnih reformi i sve izraženiji politički rizici ograničavaju mogućnost za njegovo poboljšanje i stvaraju dugoročne rizike, upozorila je u petak agencija Moody’s.

Oprezna ocena agencije nadovezala se na jučerašnje upozorenje predsednika Evropske centralne banke (ECB ) Marija Draghija evropskim čelnicima da monetarna politika sama po sebi neće biti dovoljna da podstakne rast ekonomije te da vlade moraju odrediti svoj deo posla insistiranjem na strukturnim reformama.

Nivo zaduženosti i dalje je visoka a proces razduživanja koči kombinacija slabog ekonomskog rasta i niske inflacije, te ograničeni napredak strukturnih reformi na nivou pojedinih zemalja i na nivou evrozone u celini.

foto: mql5.com

foto: mql5.com

“S obzirom na nisku inflaciju i ograničenu strukturnu konsolidaciju, Moody’s očekuje tek vrlo postupno smanjenje nivoa duga evrozone u godinama do 2020.”, navodi se u izveštaju.

Mogući izlazak Velike Britanije iz Evropske unije mogao bi stvoriti dodatne prepreke za reforme unutar Unije i evrozone, dodaju u agenciji.

Očekuju da će ove godine ekonomija evrozone porasti oko 1,5 posto.

Upozoravaju i da je izbeglička kriza dodatni izvor nejedinstva u evrozoni koji utiče na njenu sposobnost da apsorbira udare pojačane političke napetosti unutar zemalja članica i između njih.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Prodaje se preduzeće u stečaju "Anđelija Mišić" iz Koštunića
Next Kuehne Nagel: Promet u 2015. od 16,7 milijardi švajcarskih franaka

You might also like

Najvažnije vesti

Povećana spoljnotrgovinska robna razmena Srbije

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije iznosila je u januaru tekuće godine 2,17 milijardi evra, i veća je za 13,2 odsto u odnosu na isti mesec 2016, objavio je danas Republički

Makroekonomija

Japan: Manji pad BDP-a u četvrtom kvartalu

Japanska privreda oslabila je manje nego što je prvobitno procenjeno u poslednjem kvartalu 2015, pošto je potrošnja preduzeća bila veća, pokazali su danas objavljeni revidirani podaci, mada su ukupni izgledi

Makroekonomija

Indija: Niža stopa rasta BDP-a u 2016.

Bruto domaći proizvod (BDP) Indije će porasti za 7,1 odsto u finansijskoj godini zaključno sa martom 2017, što je sporije od rasta registrovanog u prethodnoj godini, saopštila je Vlada Indije.