Moody’s: Stabilan rejting evrozone pod pojačanim rizikom

Moody’s: Stabilan rejting evrozone pod pojačanim rizikom

Rejting evrozone verovatno se neće menjati u 2016. i 2017. ali slabljenje efekata fiskalne konsolidacije, ograničen napredak na području strukturnih reformi i sve izraženiji politički rizici ograničavaju mogućnost za njegovo poboljšanje i stvaraju dugoročne rizike, upozorila je u petak agencija Moody’s.

Oprezna ocena agencije nadovezala se na jučerašnje upozorenje predsednika Evropske centralne banke (ECB ) Marija Draghija evropskim čelnicima da monetarna politika sama po sebi neće biti dovoljna da podstakne rast ekonomije te da vlade moraju odrediti svoj deo posla insistiranjem na strukturnim reformama.

Nivo zaduženosti i dalje je visoka a proces razduživanja koči kombinacija slabog ekonomskog rasta i niske inflacije, te ograničeni napredak strukturnih reformi na nivou pojedinih zemalja i na nivou evrozone u celini.

foto: mql5.com

foto: mql5.com

“S obzirom na nisku inflaciju i ograničenu strukturnu konsolidaciju, Moody’s očekuje tek vrlo postupno smanjenje nivoa duga evrozone u godinama do 2020.”, navodi se u izveštaju.

Mogući izlazak Velike Britanije iz Evropske unije mogao bi stvoriti dodatne prepreke za reforme unutar Unije i evrozone, dodaju u agenciji.

Očekuju da će ove godine ekonomija evrozone porasti oko 1,5 posto.

Upozoravaju i da je izbeglička kriza dodatni izvor nejedinstva u evrozoni koji utiče na njenu sposobnost da apsorbira udare pojačane političke napetosti unutar zemalja članica i između njih.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Prodaje se preduzeće u stečaju "Anđelija Mišić" iz Koštunića
Next Kuehne Nagel: Promet u 2015. od 16,7 milijardi švajcarskih franaka

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Ana Brnabić: Srbija uspešno završila aranžman sa MMF

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Bord direktora MMF sinoć usvojio osmu i finalnu reviziju aranžmana iz predostrožnosti Srbije sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, čime je uspešno okončan

Makroekonomija 0 Comments

Članice BRIKS-a se trude nakon povlačenja SAD

Ministri spoljnih poslova Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike (zemalja BRIKS-a), razgovarali su o klimatskim promenama, trgovini i terorizmu. 

Makroekonomija 0 Comments

Ekonomski samit Rusija-ASEAN u Sočiju

U Sočiju je juče počeo dvodnevni samit Rusija-ASEAN, kojim se obeležava dvadeset godina od početka partnerstva Rusije i organizacije koja okuplja zemlje jugoistočne Azije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply