Minimalac i dalje 121 dinar po radnom satu

Minimalac i dalje 121 dinar po radnom satu

Razgovori o eventualnom povećanju minimalne zarade u Srbiji nastaviće se nakon formiranja nove vlade, jer trenutno nije ni moguće o tome pregovarati.

To su izjavili predstavnici Socijalno ekonomskog saveta.

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” uputili su Socijalno ekonomskom savetu inicijativu za povećanje visine minimalne cene rada sa 121 na 140 dinara po radnom satu, čime bi minimalna mesečna zarada iznosila 24.360 dinara.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije i član SES-a Nebojša Atanacković rekao je da su sindikati tražili da se razmatra mogućnost povećanja minimalca, ali da će sačekati formiranje nove vlade da taj zahtev ponovo aktuelizuju.

Poslodavci bi, kako je naveo, mogli da podrže određeno povećanje, u skladu sa inflacijom, ali ne i onoliko koliko predlažu sindikati. “Ipak, najbolje je da sačekamo da prođe period formiranja vlade”, rekao je Atanacković.

foto:inserbia.info

foto:inserbia.info

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković podsetio je da je taj sindikat, zajedno sa Ujedinjenim granskim sindikatima “Nezavisnost” podneo inicijativu za povećanje minimalca u februaru, ali i naveo da sada vlada nije u kapacitetu da o tome pregovara.

“Tek nakon formiranja vlade ćemo ući u to. Gledaćemo da se ne ponovi da razgovori ponovo startuju polovinom avgusta”, rekao je on u Vladi Srbije na konferenciji nakon što je Ministarstvo privrede SES-u predočilo plan vezano za Godinu preduzetništva.

Vuković je podsetio da je rok za određivanje minimalca za sledeću godinu 15. septembar, ali bi, kako je naveo, trebalo da postoji mogućnost da se i tokom ove godine promeni nivo minimalne zarade.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Kineska avio kompanija u potrazi za 300 stranih stjuardesa
Next Air Serbia od juna leti za Sankt Peterburg

You might also like

Društvo 0 Comments

Ruski turisti sve brojniji u Srbiji

Ruski turisti su treći po brojnosti u Srbiji.

Društvo 0 Comments

Pad valute učinio ruske radnike jeftinijima

Rusiju su, za strane proizvođače, učinile atraktivnom kriza valute i pad zarada koji traže manje troškove radne snage.

Društvo 0 Comments

Srbija: Svaka druga veća kupovina je na odloženo

Građani Srbije za svaku drugu veću kupovinu u hipermarketima koriste mogućnost odloženog plaćanja, uglavnom do 180, pa čak i 365 dana.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply