Koliko Fiat realno doprinosi srpskom izvozu?

Koliko Fiat realno doprinosi srpskom izvozu?

Nakon početnog zamajca 2012. godine, prodaja kragujevačkog fiat 500L pada već drugu godinu zaredom.

Prema statističkim podacima, prodaja modela fiat 500L pala je tokom prošle godine za oko 30 procenata. Izvoz je u 2014. bio desetak procenata manji nego 2013. godine.

Fiat je proizvodnju u Srbiji počeo u jesen 2012. godine, kada je odmah zabeležen ogroman skok u izvozu putničkih vozila od 672 procenta u poređenju sa 2011. godinom.

Fiat za sve vreme rada u Kragujevcu izvezao automobile u vrednosti od približno 5,2 milijarde dolara.

Foto: Gdeinvestirati.com

Foto: Gdeinvestirati.com

Podaci o broju izvezenih putničkih vozila se mogu uzeti kao približna mera Fiatovog izvoza iz Srbije, jer je model 500L jedini koji se proizvodi u našoj zemlji. Pre početka proizvodnje “srpskog fiće”, naš izvoz automobila je bio na nivou od samo četiri procenta izvoza iz 2015, tako da je tih nekoliko procenata “margina greške” u ovoj računici. Zavod za statistiku ne daje podatke konkretno za model 500L, a ni Fiat nije objavio precizne podatke o prodaji.

Foto: media centar

Foto: media centar

O bescarinskom izvozu Fiatovih automobila za Rusiju će se rešavati u narednih nekoliko dana. “Postoje pozitivni pomaci i nadam se pozitivnoj odluci”, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Već duže vreme postoji inicijativa za izvoz 10.000 Fiatovih vozila za Rusiju.

Plastična računica

Ako bismo sabrali cifre o izvozu putničkih automobila od 2012. do 2015. godine i pritom pretpostavili da je izvoz automobila koji nisu 500L ostao na istom nivou na kojem je bio i 2011, dobili bismo podatak da je Fiat za sve vreme rada u Kragujevcu izvezao automobile u vrednosti od približno 5,2 milijarde dolara.

Za zemlju poput Srbije, to je svakako impresivna brojka, ali treba imati u vidu da se tu radi o bruto izvozu. Da bismo dobili pravu sliku o tome koliko je Fiat doprineo srpskom izvozu, trebalo bi od ove brojke oduzeti Fiatov uvoz. A Fiat ne uvozi malo.

Statistika tako ukazuje da grubo računajući, oko 70 odsto vrednosti kragujevačkog fiće dolazi iz uvoza, a da samo 30-ak procenata potiče iz Srbije.

Naime, kada se posmatra grafik kretanja uvoza auto delova u Srbiju, vidi se da jasno prati putanju izvoza gotovih automobila. U svakoj od poslednje tri godine, koliko traje stabilna proizvodnja modela 500L, uvoz auto-delova je bio na nivou od oko 80 odsto vrednosti izvoza automobila iz Srbije.

Foto: Fiat

Foto: Fiat

To ipak ne znači da Fiat uvozi čak 80 odsto vrednosti vozila, jer se deo auto-delova uvozi i za redovne potrebe popravki i servisiranja vozila koja se koriste na srpskim putevima. Budući da nema razdvojene statistike uvoza za potrebe Fiata i za ostale namene, najbolji pokazatelj je nivo uvoza autodelova iz vremena pre nego što je italijanski proizvođač došao u Kragujevac i počeo da se priprema za buduću proizvodnju.

Ugovor sa Fiatom je potpisan u drugoj polovini 2008. godine, kada je u Srbiju uvezeno autodelova u vrednosti od 131 milion dolara. Prošle godine je uvezeno više od milijarde.

Dakle, kada se od 80-85 procenata, koliko iznosi ukupan uvoz autodelova u Srbiju u odnosu na izvoz putničkih vozila, oduzme 10-15 procenata, koliko “otpada” na “nefiatski” uvoz, dobija se okvirna cifra od oko 70 odsto učešća uvoznih delova u ukupnoj ceni svakog izvezenog fiata 500L.

Prema tome, ako je ukupni bruto izvoz fiata 500L bio oko 5,2 milijarde dolara, neto izvoz, to jest “pravi” izvoz bio je oko 1,6 milijardi dolara, za sve vreme proizvodnje ovog modela.

Budući da preciznijih podataka iz same fabrike ili iz Vlade Srbije još nema, ovo je do sada najpribližniji pokazatelj i prodaje i realnog dela vrednosti fiata 500L koji nastane u Srbiji.

Izvor: Danas.rs
Previous Cene nafte su "možda dotakle dno"
Next Refinansiranje javnog duga: Zašto bi se poverilac odrekao svoje zarade?

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Članice OPEC-a postigle dogovor o smanjenju proizvodnje, nafta poskupela skoro 8 odsto

Članice Organizacije zemalja proizvodjača nafte (OPEC) postigle su danas dogovor o smanjenju proizvodnje nafte prvi put posle osam godina, što je izazvalo nagli skok cene nafte.

Kompanije 0 Comments

Google: Računar za oko u vidu sočiva

Sada je pravo vreme da se podnese patent koji se odnosi za kreiranje malenog računara koji bi se postavljao direktno na oko osobe koja ovakav računar nosi, odluka je inženjera kompanije Google.

Kompanije 0 Comments

Kakva sudbina čeka Petrohemiju?

HIP Petrohemija iz Pančeva čeka restruktuiranje ili stečaj. Zbog pozitivnog poslovanja i razumevanja ključnih poverilaca, sindikalci se nadaju dobrom rešenju.

3 Comments

  1. Zoran
    March 18, 06:36 Reply
    Fijat je najveća prevara poslednjih 10 godina. Zašto država ne sme da dođe u Fiat, zašto se ne stane na put robovlasničkim odnosima i mobingu koji vladaju. Šta to znači najveći izvoznik u Srbiji a radnik prima jedva 300 E platu. Pa gde to ima a opet kažem vlast ćuti prave se ludi i niko ne dolazi u Kragujevac očito čekaju opšti haos i konačnu propast pa da rešavaju problem.Dođite i pokušajte da pomognete dok ne bude kasno..............................
  2. Vlada Mrmos
    August 20, 17:30 Reply
    Protiv iznosenja pausalnih izjava, najbolji lek Vam je citanje finansijskih izvestaja kompanije koji su dostupni na sajtu APR-a. Maticni broj 20468122

Leave a Reply