Deset mentalnih vežbi uz pomoć kojih možete da budete pametniji

Deset mentalnih vežbi uz pomoć kojih možete da budete pametniji

Često čujete ljude kako donose odluke – od sutra vežbam! Svi oni misle na fizičke vežbe – trčanje, teretanu, aerobik, jogu… Ali, šta je sa vežbama za mozak?

Dokazano je da veze između neurona mogu da se “grade” ali i gube, sve u zavisnosti kako koristimo mozak.
Ove vežbe uključuju korišćenje svih pet čula: vid, sluh, dodir, ukus i miris. Radite ih svaki dan, i poboljšaćete psihičko i emotivno stanje, piše sajt BrightSide.

1. Perite zube rukom kojom inače ne perete zube.

Naučne studije dokazale su da korišćenje ne-dominantne hemisfere mozga rezultira boljom funkcijom moždane kore.

2. Tuširajte se zatvorenih očiju.

Taktilni oseti aktiviraju razne delove mozga. Rukama možete da osetite svoje telo, i one delove koje ne možete da vidite, kao recimo potiljak. Nervi na kraju naših prstiju šalju signale mozgu.

3. ”Prekršite” svoju jutarnju rutinu.

Istraživanja o mozgu pokazala su da kada se ne držimo rasporeda u obavljanju svakodnevnih rutinskih zadataka povećavamo debljinu korteksa i poboljšavamo moždanu aktivnost.
Jednostavno je, kada obavljamo nešto rutinski, to znači bez razmišljanja, bez korišćenja mozga, međutim, čim nešto promenimo to zahteva promišljanje, mozak se aktivira, i tako biva “u formi”.

4. Okrenite naopačke poznate stvari u kući (npr porodične slike, zidni sat i kalendar).

Kada gledamo stvari pravo (onako kako inače gledamo), naša leva “verbalna” hemisfera u stanju je da lako sagleda predmete, prebacujući pažnju na druge stvari veoma brzo. Kada okrenemo naopačke nama poznate predmete, onda naša desna hemisfera radi, i obraćamo više pažnje na oblike i nijanse stvari koje vidimo.

5. Zamenite mesta za stolom.

U većini porodica, svaki član ima svoje mesto za stolom, ali mozgu je potrebno da bude iznenađen novim iskustvima u “redu” kako bi se razvijao.

foto: gizmodo.com.au

foto: gizmodo.com.au

6. Udišite nove arome.

Zaboravili smo kako smo uopšte “naučili” da miris kafe povezujemo sa početkom novog dana. Povezivanje neuobičajenih ukusa, recimo vanile, cimeta ili peperminta, sa bilo kojom aktivnošću će pomoći da se uspostave nove neuronske veze.

7. Obraćajte pažnju dok šetate ili se vozite, ili dok putujete na nova mesta…

… Na mirise, zvukove i vidike. Na taj način koristite više čula i mozak je aktivniji.

8. Ispitajte nove proizvode u prodavnicama.

U svim prodavnicama i supermarketima, najprofitabilniji proizvodi nalaze se u visini očiju. To je zato što kada kupujemo, ne gledamo baš mnogo ispod ili iznad. Zato, izdvojite malo vremena, i pogledajte ponudu pažljivije ponudu, pročitajte spisak sastojaka određenog proizvoda, mislite malo o tome. Ne morate čak ni da kupite to, dovoljno je što niste pratili naviku, i što ste stekli nova iskustva.

9. Komunicirajte više tokom dana.

Naučne studije nekoliko puta su dokazale da manjak komunikacije ozbiljno utiče na sve kognitivne sposobnosti.

10. Čitajte drugačije.

Aktiviramo različite delove mozga kada čitamo ili slušamo druge ljude; mozak različito radi kada čitamo naglas i kada čitamo u sebi.
Čitajte kad god možete naglas, recimo svom partneru, detetu ili prijatelju. Takođe, pažljivo slušajte kada vam drugi čitaju.

Izvor: GdeInvestirati/BIZLife
Previous Sa 5 videa na Youtube-u dobija 70.000 evra mesečno
Next Wall Street: Nadoknađeni svi gubici od početka godine

You might also like

Društvo 0 Comments

Još jedan atraktivan projekat: Žičara će spajati Ušće i Kalemegdan

Goran Vesić najavio još jedan atraktivan projekat u saradnji sa republičkom vladom. Pre gondole, biće urađen most od Beton hale do šetališta na tvrđavi.

Lifestyle 1Comments

Na kongresu u Istanbulu usvojen jedinstveni islamski kalendar

Učesnici trodnevnog Kongres o unificiranju islamskog verskog kalendara izglasali su predlog hidžretskog kalendara kojim su ibadeti (verski obredi) u čitavom islamskom svetu spojeni u jedan verski kalendar.

Društvo 0 Comments

CPN tribina: Šta se dogodilo sa naukom u Srbiji?

I pre nego što je raspisan konkurs Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za finansiranje projekata u novom istraživačkom ciklusu izazivao je raznovrsne polemike.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply