Colliers: Krupan internacionalni kapital spušta se u Rumuniju i region Centralnoistočne Evrope

Colliers: Krupan internacionalni kapital spušta se u Rumuniju i region Centralnoistočne Evrope

Rumunija i CEE region bili u fokusu ovogodišnjeg MIPIM sajma nekretnina, koji je otpočeo pre pet dana u Kanu.

 

 

Foto:www.blogs-images.forbes.com

Foto:www.blogs-images.forbes.com

U 2015. godini, tržište investicija u Rumuniji registrovalo je 800 miliona evra u ukupnom obimu transakcija, slično rekordnom obimu registrovanom u prethodnoj godini.

 

 

 

Foto: Real estate Romania

“U poređenju sa 2014., kada je lokalno tržište bilo okarakterisano nekim atipičnim transakcijama, kao što je preuzimanje Real mreže od strane Auchana, u 2015. godini, tržište investicija je prilično ujednačena i raznovrsno, sa snažno angažovanim međunarodnim investitorima. Dok je sektor poslovnog prostora nosio skoro polovinu obima investicija u 2015., industrijski segment je zabeležio najveći rast ove godine, a projekti tržnih centara su ostali na istom nivou. 2016 će potvrditi jake investicione mogućnosti u Rumuniji i interesovanje  investitora za ovo tržište nekretnina, posebno imajući u vidu značajnu količinu poslovnih objekata koja će biti isporučena” , izjavio je Laurentiu Lazar, direktor sektora za investicije i procenu vrednosti unutar Colliers Internationala za Rumuniju.

 

Foto:www.screenmediadaily.com

Foto:www.screenmediadaily.com

“Iako je segment tržnih centara činio samo 20% od ukupnog obima rumunskih investicija u 2015., poslednjih meseci smo osvedočili kako pojačana pažnja investicionih fondova ka ovom segmentu oblikuje pozitivne preduslove za budućnost. Do nedavno, lokalnim tržištem investicija u tržne centre uglavnom je dominirao NEPI, ali sve veći broj investitora želi da uđe na tržište ili da konsoliduje svoje lokalne operacije. Glavni pokretač ove promene je to što su aktivni trgovci registrovali prosečnu godišnju zaradu do 15%, što otkriva da Rumunija ima snažan srednji i dugi rok potencijala, što je podržano samopouzdanijom potrošnjom. Naredne dve godine će otkriti porast transakcija imovine u sektoru trgovačkih objekata , bilo da govorimo o tržnim centrima, retail parkovima, DIY ili prehrambenim lancima”, tvrdi Simina Niculita, pomoćnik direktora sektora za investicije Colliers Internationalа za Rumuniju.

S obzirom na kompresiju prinosa na nekim od većih tržišta Centralne i Istočne Evrope, Rumunija još uvek prednjači po visokim  prinosima; 7,5 % za poslovni prostor, isto toliko za trgovačke objekte i skoro 9% za industrijske objekte i logistiku.

 

CEE i Rumunija su ekonomije s dobrim perfomansama

 

Foto:www.blogs-images.forbes.com

Foto:www.blogs-images.forbes.com

Na osnovu pozitivnih kretanja na tržištu u 2015. godini i sa regionalnim trendovima koji su relativno povoljni, rumunsko tržište investicija u nekretnine ima priliku da preobrazi prošlogodišnji zamah i pozitivno raspoloženje investitora u stabilnu likvidnosti tržišta. Ovaj ishod može biti negativno uzdrman eventualno spolja, dešavanjima na širim globalnim finansijskim tržištima, ali za sada su oba, i CEE kao region, a i Rumunija sama za sebe, ekonomije sa dobrim perfomansama u polju nekretnina. Drugo, korisnička baza tržišta nekretnina zdrava je u svim sektorima. I treće, rasponi prinosa su i dalje veoma privlačni u poređenju sa svim pokazateljima, dok troškovi finansiraju padaju. Dobri makro pokazatelji, dobre osnove i dobre cene bi trebalo da donesu dobre investicije i uvereni smo da će zbog ove činjenice Rumunija biti sve više prepoznata u odlukama preraspodele kapitala međunarodnih investitora“, rekao je Robert Miklo, pomoćnik direktora sektora za investicije Colliers Internationalа za Rumuniju.

Izvor:Gdeinvestirati.com
Previous Kuehne Nagel: Promet u 2015. od 16,7 milijardi švajcarskih franaka
Next Beogradska berza: Blagi rast, NIS zabeležio najveću cenu u poslednja dva meseca

You might also like

Kompanije 0 Comments

Srpske firme traže kupca iz bankrota

Skoro svako drugo neprivatizovano preduzeće u poslednje tri godine je otišlo u stečaj.

Nekretnine 0 Comments

Počela izgradnja Ada Mall-a na Čukarici

Na Čukarici je prošle nedelje postavljen kamen temeljac za “Ada Mall”, čime su zvanično otvoreni radovi na njegovoj izgradnji.

Makroekonomija 1Comments

Šta Kina namerava da uradi da bi povećala produktivnost?

Privredni razvoj u Kini doprineo je višim troškovima radne snage, pa će zbog povećanja produktivnosti u narednim godinama mnoge poslove preuzimati industrijski roboti.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply