Cene nafte su “možda dotakle dno”

Cene nafte su “možda dotakle dno”

Postoje indicije da se cene nafte stabilizuju i da će čak početi ponovo da rastu, izveštava Međunarodna Agencija za energetiku (IEA).

Niža proizvodnja u Americi i drugim zemljama pomogla je suzbijanju prezasićenosti tržišta.

Povećana ponuda iz Irana je bila manje dramatična od očekivanja, kažu u IEA.

Cene nafte su potonule 70 odsto od juna 2014, dok su dno dotakle ranije ove godine na 27 dolara po barelu.

IEA, koja koordiniše energetskom politikom industrijalizovanih nacija, kaže da veruje da bi proizvodnja nečlanica OPEC-a pala na 750.000 barela dnevno u 2016, u poređenju sa prethodno procenjenih 600.000 barela dnevno. Ova agencija kaže da se predviđa da američka proizvodnja padne na 530.000 barela dnevno ove godine.

“Postoje jasni signali da tržišne sile… čine svoju magiju i skupi proizvođači smanjuju proizvodnju”, stoji u izveštaju IEA.

Šta je najviše uticalo na pad cena nafte

Dva faktora su najviše uticala na pad cene nafte na kraju 2014 i tokom 2015.:

1. Prevelika ponuda nafte posledica je masovnijeg korišćenja frackinga u SAD, što je metoda vađenja nafte iz škriljaca na velikim dubinama.

2. Protivljenje članica naftnog udruženja OPEC da se smanji ponuda u strahu od gubitka dela tržišta.

Ali ne treba zanemariti činjenicu da je niža tražnja iz Kine, drugog svetskog potrošača sirovina, takođe naudila cenama nafte i povećala strahove od globalnog ekonomskog usporavanja.

 

Ponuda i tražnja

 

Mnoge velike naftne kompanije izvestile su o dramatičnom padu profita i povlačenju milijardi dolara investicija u istraživanja.

Cene nafte dotakle su 12-godišnji minimum u jauaru, ali su se od tada oporavile oko 40 dolara po barelu nakon što su vodeća nacija OPEC-a Saudijska Arabija i nečlanica OPEC-a Rusija odlučile da zamrznu proizvodnju.

Foto: bloomberg.com

Foto: bloomberg.com

U saopštenju IEA navodi se da je proizvodnja OPEC-a pala za 90.000 barela dnevno u februaru zbog proizvodnih gubitaka u Nigeriji, Iraku i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koi su skupa izgubili 350.000 barela dnevno.

“Povratak Irana na tržište je bilo manje dramatično od očekivanja. Izgleda da će njegov povratak biti postepen”, navodi IEA.

Iran je obećao da će obezbediti jedan milion barela dnevno globalnom snabdevanju nakon što je u januaru obezbedio dogovor sa Zapadom oko ublažavanja međunarodnih sankcija zbog njihovog nuklearnog programa.

Gde se očekuje rast tražnje?

“Što se tiče cena nafte, čini se da postoji svetlo na kraju dugog, mračnog tunela, ali ne možemo sa sigurnošću govoriti da li će tržište nafte postići toliko željenu ravnotežu u 2017. Javno je da se sada kreće u dobrom smeru”, dodaje IEA.

Foto: Proizvodnja u Kini

Foto: Proizvodnja u Kini

Tražnja za naftom dostigla je petogodišnji vrhunac sredinom 2015, zahvaljujući nižim cenama i stvaranju zaliha u zemljama kao što su Kina i Indija.

IEA upozorava na negativne aspekte rizika da globalna tražnja za naftom poraste.

Oni očekuju da tražnja u SAD, najvećem svetskom potrošaču nafte, miruje ove godine. U Agenciji dodaju da  bi tražnja mogla da slabi ukoliko cene zadrže aktuelni rastući impuls.

Predviđen rast tražnje u Kini je procenjen na 330.000 barela dnevno ove godine, što je ispod 10-godišnjeg proseka od 440.000 barela dnevno.

U IEA očekuju većinu rasta u 2016 obezbede Indija, druge manje nečlanice OECD iz Azijskih zemalja kao i Srednji Istok.

Postoje nagoveštaji za rast globalne tražnje, ali nisu sto posto pouzdani, zaključuje IEA.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Milionski iznosi za privremene objekte u Knez Mihajlovoj
Next Koliko Fiat realno doprinosi srpskom izvozu?

You might also like

Banke i finansije 0 Comments

NBS oduzela dozvolu za rad Jugobanci iz Kosovske Mitrovice

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) doneo je rešenje o oduzimanju dozvole za rad Jugobanci Kosovska Mitrovica.

Kompanije 0 Comments

Danas potpisivanje ugovora o prodaji IMT-a

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prisustvovaće danas potpisivanju ugovora o kupoprodaji Industrije mašina i traktora (IMT) Beograd.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Indeksi oslabili drugi dan, porezna reforma prihvaćena

Na Wall Streetu su u sredu indeksi blago pali drugi dan zaredom dok ulagači, nakon što je američki Kongres prihvatio poreznu reformu, analiziraju koji bi sektori mogli imati najviše koristi od toga.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply