Azijske berze: Rudarski i energetski sektor podižu indekse

Azijske berze: Rudarski i energetski sektor podižu indekse

Na azijskim berzama u petak su cene akcija porasle, nadoknadivši sve gubitke od početka godine, dok je dolar i dalje pod pritiskom poruke Feda da neće žuriti s povećanjem cene novca.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u minusu više od 1,5 posto, dok su cene akcija u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,1 i 2 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,6 posto, probivši se u pozitivno područje u odnosu na početak godine.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji uspon cena akcija na Wall Streetu, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 dostigli najviše razine od 31. decembra, nadoknadivši sve gubitke od početka ove godine.

Nakon oštrih gubitaka na početku godine, oporavak cena nafte i sirovina u poslednjih mesec i po dana podstakao je rast akcija u rudarskom i energetskom sektoru, a zahvaljujući tome, stabilizovano je celokupno tržište.

Cene nafte i dalje rastu, što se zahvaljuje nadi ulagača da će najveći svetski proizvođači ′crnog zlata′ na sastanku idućega meseca postići dogovor o zamrzavanju proizvodnje.

Foto: telegraph.co.uk

Foto: telegraph.co.uk

Nakon što je juče cena barela na američkom tržištu skočila 4,5 posto, na 40,20 dolara, jutros je dostigla 40,55 dolara, najviši nivo u tri meseca.

Na londonskom je tržištu, pak cena barela dostigla 41,60 dolara, najviši nivo u ovoj godini.

Cena bakra dostiglla je, pak, 5.075 dolara po toni, najviši nivo u četiri meseca, a sve to postaklo je rast cena akcija u rudarskom i energetskom sektoru.

Jedino su na Tokijskoj berzi jutros cene akcija pale, što je posledica pada kursa dolara prema jenu jer to šteti japanskim izvoznicima, s obzirom da zbog toga njihovi proizvodi na inostranim tržištima postaju manje konkurentni.

A na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom od srede, kada je američka centralna banka poručila da će usporiti tempo povećanja kamata.

“Fed je ublažio poruke u svakom pogledu, od izveštaja o monetarnoj politici, preko komentara predsednice Janet Yellen, do ekonomskih prognoza”, kaže Shuji Shirota, direktor u HSBC-u.

Juče je dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, zaronio na najniži nivo u pet meseci, 94,65 bodova, dok se jutros kreće oko 94,80 bodova.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 111,35 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 113,40 jena. Sinoć je u jednom trenutku, zaronio na samo 110,67 jena, najniži nivo u 16 i po meseci.

Dolar je oslabio i u odnosu na evropsku valutu, pa je kurs evra skočio s jučerašnjih 1,1220 na 1,1313 dolara, nedaleko najviše nivoe u pet nedelja.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Nadoknađeni svi gubici od početka godine
Next Veća dobit 9 puta zbog smanjenja plata za petinu

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Oprezna trgovina, većina indeksa u padu

Na azijskim berzama se trguje oprezno jer ulagači nisu voljni da znatnije menjaju pozicije uoči sednice čelnika američke centralne banke, dok podršku tržištima pružaju novi rekordi na Wall Streetu.

Beogradska berza: Lagani pad tržišta, Alfa plam najprometniji

Današnji trgovački dan na Beogradskoj berzi obeležila je ukupna realizacija u trgovanju od 24,9 miliona RSD (0,2 miliona EUR) uz lagani pad tržišta.

Azijske berze: Dobri podaci o zaposlenosti u SAD-u podigli indekse

Na azijskim su berzama u ponedeljak cene akcija porasle, zahvaljujući usponu Wall Streeta nakon dobrih pokazatelja s tržišta rada, dok su cene nafte pale na najniže nivoe u tri i po

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply