Standard&Poor’s: Visok kreditni rizik u BiH

Standard&Poor’s: Visok kreditni rizik u BiH

Međunarodna agencija Standard&Poor’s potvrdila je kreditni rejting BiH, B sa stabilnim izgedima, što znači da u BiH postoji visok kreditni rizik.

Iz Centralne banke BiH je saopšteno da su analitičari ove agencije u obrazloženju naveli da očekuju da će BiH i dalje dobijati međunarodnu finansijsku podršku, čime će biti podržane vladine finansije i smanjeni pritisci na platni bilans.

„To se, pre svega, odnosi na novi program s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji bi, kako se očekuje, trebalo da bude zaključen u narednih nekoliko mjeseci. Ovaj program bi omogućio i dodatna finansiranja iz Evropske unije i Svetske banke“, naveli su u S&P.

Stabilni izgledi zasnovani su na očekivanjima da će mogući nastavak međunarodnog kreditiranja, uz uslove za obezbjeđenje kredita, učvrstiti politiku u pogledu reformske agende.

Uporedo sa pregovorima sa MMF-om, vlasti oba entiteta u BiH usvojile su zakone kako bi pokrenule aktivnosti u sklopu reformske agende, usvojene prošle godine, uključujući zakone o radu, reforme u oblasti poreza na dobit i zakone o unapređenju bankarske supervizije.

foto: en.wikipedia.org

foto: en.wikipedia.org

Međutim, i pored mogućeg aranžmana s MMF-om, analitičari ove agencije očekuju rizike u implementaciji. Napredak u strukturalnim reformama je glavni uslov za unapređenje poslovnog okruženja i podsticanje ekonomskog rasta. Kao i proteklih godina, isplate po osnovu novog aranžmana s MMF-om biće ključne u finansiranju deficita tekućeg računa BiH za 2016. godinu.

„Analitičari agencije Standard and Poor’s u izveštaju navode kako je BiH opredeljena za očuvanje nezavisnosti Centralne banke i valutnog odbora koji zahteva adekvatnu pokrivenost monetarne baze deviznim rezervama“, ističe se u saopštenju CB BiH.

Izvor: GdeInvestirati/Capital
Previous Sajam automobila počinje danas
Next Aleksandar Vučić: Naplata PDV-a veća za 5%

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

ECB podigla procene rasta u evrozoni u 2017. na 2,2 odsto

Evropska centralna banka (ECB) podigla je procene rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za evrozonu u ovoj godini, na 2,2 odsto, ističući pozitivan doprinos migranata i žena u jačanju radne snage.

Makroekonomija 0 Comments

Inflacija u evrozoni u februaru usporila na 1,2 odsto

Rast potrošačkih cena u evrozoni u februaru je blago usporio na godišnjem nivou zahvaljujući nižim cenama hrane i slabijem rastu cena energije, pokazale su u sredu prve procene Eurostata.

Makroekonomija 0 Comments

Švajcarski franak precenjen, ekonomija trpi posledice

Precenjenost švajcarskog franka, posebno u odnosu na evro, koji je najvažnija valuta za švajcarski izvoz, ima negativan uticaj na ekonomiju Konfederacije, mišljenje je zvaničnika Švajcarske centralne banke.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply