Kurdi proglasili federalni region na severu Sirije

Kurdi proglasili federalni region na severu Sirije

Glavna frakcija sirijskih Kurda proglasila je danas federalni region pod nazivom “Rožava – severna Sirija” u područjima pod njihovom kontrolom na severu Sirije, saopštio je kurdski zvaničnik.

“Rožava” (Rojava) je kudrska reč za tri kantona pod kontrolom Kurda na severu Sirije: Džazira, Kobani i Afrin, preneo je AP.

Nawaf Khalil iz Partije demokratske unije (PYD) rekao je da je federalni region proglašen na kurdskoj konferenciji u gradu Rmeilanu u severnoj pokrajini Hassakah.

Khalil je juče rekao za AP da ta stranka planira da proglasi federalni region u severnoj Siriji i dodao da njegova partija ne lobira za čisto kurdski region, ali da želi da se “model federalizma primeni na sve u Siriji”.

On je naveo da bi u tom planiranom području na severu Sirije živeli i Turkmeni, Arapi i Kurdi.

Federalni region proglašen je u vreme kada se održavaju pregovori u Ženevi između predstavnika sirijske vlade i opozicije o okončanju sukoba u Siriji.

I Vlada Sirije i glavni opozicijski blok odbacili su taj potez.

Proglaćenje kurdskog regiona, kojim bi se tri kurdska autonomna područja spojila u federalni sistem, svakako će uznemiriti susednu Tursku koja strahuje da bi to još više podstaklo separatizam među kurdskom manjinom u toj zemlji.

Izvor:Agencije

Previous Željko Sertić: 10.000 radnih mesta u auto-industriji
Next NBS zadržala referentnu kamatu na postojećem nivou

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Sirija: Mirovni pregovori spušteni na nivo tehničkih sastanaka

UN neće održati još jednu rundu sirijskih mirovnih pregovora u Ženevi dok se zvaničnici sa svih strana ne saglase o parametrima za dogovor o političkoj tranziciji čiji je rok 1.

Geopolitika 0 Comments

Šojgu: Rusije i SAD blizu dogovora o Alepu

Rusija i SAD su blizu dogovora o vojnoj saradnji u Alepu u istoimenoj provinciji na severu Siriji, gde se vode žestoki sukobi između sirijskih i pobunjeničkih snaga, izjavio je danas

Geopolitika 0 Comments

Putin u Uzbekistanu da oda poštu Karimovu – (i odredi novog predsednika države?)

Predsednik Rusije Vladimir Putin položio je danas ruže na grob pokojnog uzbekistanskog lidera Islama Karimova, čija je smrt prošle nedelje nakon njegovih 27 godina na vlasti pobudila strahove od razvoja

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply