Kurdi proglasili federalni region na severu Sirije

Kurdi proglasili federalni region na severu Sirije

Glavna frakcija sirijskih Kurda proglasila je danas federalni region pod nazivom “Rožava – severna Sirija” u područjima pod njihovom kontrolom na severu Sirije, saopštio je kurdski zvaničnik.

“Rožava” (Rojava) je kudrska reč za tri kantona pod kontrolom Kurda na severu Sirije: Džazira, Kobani i Afrin, preneo je AP.

Nawaf Khalil iz Partije demokratske unije (PYD) rekao je da je federalni region proglašen na kurdskoj konferenciji u gradu Rmeilanu u severnoj pokrajini Hassakah.

Khalil je juče rekao za AP da ta stranka planira da proglasi federalni region u severnoj Siriji i dodao da njegova partija ne lobira za čisto kurdski region, ali da želi da se “model federalizma primeni na sve u Siriji”.

On je naveo da bi u tom planiranom području na severu Sirije živeli i Turkmeni, Arapi i Kurdi.

Federalni region proglašen je u vreme kada se održavaju pregovori u Ženevi između predstavnika sirijske vlade i opozicije o okončanju sukoba u Siriji.

I Vlada Sirije i glavni opozicijski blok odbacili su taj potez.

Proglaćenje kurdskog regiona, kojim bi se tri kurdska autonomna područja spojila u federalni sistem, svakako će uznemiriti susednu Tursku koja strahuje da bi to još više podstaklo separatizam među kurdskom manjinom u toj zemlji.

Izvor:Agencije

Previous Željko Sertić: 10.000 radnih mesta u auto-industriji
Next NBS zadržala referentnu kamatu na postojećem nivou

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Dogovorena šira saradnja Rusije i Izraela

Rusija i Izrael će proširiti svoju saradnju u borbi protiv terorizma, poručio je ju;e ruski predsednik Vladimir Putin, koji je u Moskvi sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom razgovarao o jačanju bilateralnih

Geopolitika 0 Comments

Sirija: Vladine snage preuzele kontrolu nad više naselja u okolini Damaska

Nakon niza žestokih borbi vladine snage su preuzele kontrolu nad strateški važnim gradom Deir Al-Assafir u provinciji Damask, potvrdila je sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

Geopolitika 0 Comments

Arapske zemlje otvorile hitne koridore za katarske avione

Četiri arapske zemlje koje su prekinule diplomatske odnose i saobraćajne veze s Katarom saopštile su da su otvorile “hitne rute” koje mogu da koriste katarski avioni.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply