Kurdi proglasili federalni region na severu Sirije

Kurdi proglasili federalni region na severu Sirije

Glavna frakcija sirijskih Kurda proglasila je danas federalni region pod nazivom “Rožava – severna Sirija” u područjima pod njihovom kontrolom na severu Sirije, saopštio je kurdski zvaničnik.

“Rožava” (Rojava) je kudrska reč za tri kantona pod kontrolom Kurda na severu Sirije: Džazira, Kobani i Afrin, preneo je AP.

Nawaf Khalil iz Partije demokratske unije (PYD) rekao je da je federalni region proglašen na kurdskoj konferenciji u gradu Rmeilanu u severnoj pokrajini Hassakah.

Khalil je juče rekao za AP da ta stranka planira da proglasi federalni region u severnoj Siriji i dodao da njegova partija ne lobira za čisto kurdski region, ali da želi da se “model federalizma primeni na sve u Siriji”.

On je naveo da bi u tom planiranom području na severu Sirije živeli i Turkmeni, Arapi i Kurdi.

Federalni region proglašen je u vreme kada se održavaju pregovori u Ženevi između predstavnika sirijske vlade i opozicije o okončanju sukoba u Siriji.

I Vlada Sirije i glavni opozicijski blok odbacili su taj potez.

Proglaćenje kurdskog regiona, kojim bi se tri kurdska autonomna područja spojila u federalni sistem, svakako će uznemiriti susednu Tursku koja strahuje da bi to još više podstaklo separatizam među kurdskom manjinom u toj zemlji.

Izvor:Agencije

Previous Željko Sertić: 10.000 radnih mesta u auto-industriji
Next NBS zadržala referentnu kamatu na postojećem nivou

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Rusija i Kina stavile veto na rezoluciju SB UN o Alepu

Rusija i Kina stavile su u ponedeljak veto na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojom bi se zatražilo sedmodnevno primirje u sirijskom gradu Alepu, pri čemu Rusija tvrdi da bi

Geopolitika 1Comments

Sirija: Žestoke borbe oko Alepa, opozicione snage pokušavaju slomiti opsadu grada

Žestoki sukobi vode se u okolini Alepa gde borci nekoliko opozicionih grupa ujedinjenim snagama pokušavaju slomiti opsadu grada.

Geopolitika 0 Comments

Avganistan: Pogoršanje situacije uprkos većem angažovanju međunarodnih snaga?

Prošlo je tri meseca otkako je glavni komandant američkih i internacionalnih snaga u Avganistanu zatražio nekoliko hiljada vojnika više, kako bi se izašlo iz „pat“ pozicije, piše Glas Amerike.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply