Deutsche berza i Londonska berza ugovorili spajanje

Deutsche berza i Londonska berza ugovorili spajanje

Londonska berza i Dojče berze (Deutsche Boerse) saopštili su danas da su dogovorili spajanje kojim će biti stvorena kompanija vredna 30 milijardi dolara.

Dve berze su saopštile su da je reč o spajanju jednakih koje će ubrzati rast i ponuditi klijentima više proizvoda i usluga, a dogovor će biti sproveden i ako Velika Britanija odluči da izađe Evropske unije, preneo je Associeted Press.

Prema dogovoru, Deutsche berze, koja je vlasnik između ostalog i berze u Frankfurtu, dobiće 54 odsto akcija nove kompanije. Prema današnjem stanju Londonska berza vredi 10 milijardi funti (14,1 milijardi dolara), a Deutsche berze 14,7 milijardi evra (16,3 milijarde dolara).

foto: e-typos.com

foto: e-typos.com

Očekuje se da će spajanje, ako ne bude protivljenja regulatora, biti završeno u prvom tromesečju 2017. godine.

Dve kompanije su ocenile da dogovor ima smisla i ako Britanci odluče da izađu iz Evropske unije, ali i priznale da Bregzit predstavlja rizik za poslovanje.

Nova kompanija će imati sedišta u Londonu i Frankfurtu, a dogovor treba da odobre nadležne službe u Evropskoj uniji, SAD i Rusiji.

Bloomberg ocenjuje da će nova berzanska kompanija biti najveća u svetu po prihodu i druga po tržišnoj vrednosti, kao i da će biti snažan rival drugim velikim berzanskim kompanijama.

Dogovor bi mogle ugroziti i ponude drugih kompanija poput nternational Exchange, vlasnika Njujorške berze, koja je već saopštila da razmatra bolju ponudu za Londonsku berzu, naveo je Bloomberg.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Trend na tržištu nekretnina: Prodaj stan, kupi jeftinu kuću u okolini Beograda
Next Centralna banka Švajcarske zadržala negativnu kamatnu stopu

You might also like

Berza

Dinar oslabio, evro danas 120,17

Dinar je danas oslabio 0,2 odsto prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji devizni kurs je 120,1784 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS). 

Svetske berze

Azijske berze porasle, dolar i dalje slabi

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene deonica snažno porasle, zahvaljujući rekordu S&P 500 indeksa na Wall Streetu nakon što je predsednik Feda Jerome Powell poručio da je postupno povećanje kamata najbolje

Berza

Azijske berze: BoJ nije odušavila ulagače, pad indeksa

Nove podsticajne mere centralne banke Japana nisu oduševile ulagače pa je vrednost akcija na azijskim berzama pao u petak.