Nakon sastanka Fed-a cena zlata porasla više od 3 odsto, evro blizu nivoa 1,13 dolara

Nakon sastanka Fed-a cena zlata porasla više od 3 odsto, evro blizu nivoa 1,13 dolara

Cena zlata porasla je za više od 3 odsto nakon što je američka centralna banka smanjila očekivanja u pogledu povećanja kamatnih stopa u ovoj godini.

Unca zlata, za isporuku u aprilu, poskupela je 3,1 odsto, na 1267,30 dolara, što je najveći jednodnevni rast u skoro mesec dana.

Takođe, porasle su cene i drugih plemenitih metala. Cena srebra porasla je 3,3 pdsto, platine 3,1 odsto a paladijuma 1,7 odsto.

Na valutnim tržištima dolar je oslabio u odnosu na druge valute. Dolarov indeks koji meri vrednost američke u korpi šest najvrednijih svetskih valuta pao je 0,9 odsto.

U odnosu na zajedničku evropsku valutu dolar je danas u minusu 0,67 odsto, na nivou 1,1299 dolara za evro.

Foto:mensnewsdaily.com

Foto:mensnewsdaily.com

Fed zadržao kamatne stope, najavio dva povećanja

Američka centralna banka je nakon dvodnevnog sastanka saopštila da će zadržati referentnu kamatnu stopu na postojećem nivou.

Takođe su saopštili poteze u narednom periodu.

Referentne kamatne stope ostaju na nivou između 0,25 i 0,5 odsto.

Odbor banke na sastanku održanom 16. marta saopštio je da će tokom 2017. biti samo dva povećanja referentne kamatne stope umesto prethodno najavljenih četiri.

Svako povećanje ove godine će biti postepenije od očekivanja.

Prethodno je najavljivano povećanje do 1,4 odsto do kraja godine, ali će zbog novih ekonomskih projekcija ovo povećanje biti znatno ispod toga.

Previous Brojne privilegije za radnike PIO fonda
Next Sajam automobila počinje danas

You might also like

Berza

Potražnja za kafom će se udvostručiti do 2050.

Globalna konsultantska organizacija koja okuplja proizvođače i trgovce kafom ‘Worldcofferesearch’ upozorava u najnovijem izveštaju da bi se do 2050. potražnja za kafom u svetu mogla udvostručiti. 

Svetske berze

Evropske berze: Još deset dana straha, evro blizu 1,13 dolara, zlato na najvišem nivou u mesec dana

Ako se ovakav trend na berzama nastavi još deset dana, koliko je ostalo do britanskog referenduma, akcije će prilično “smršati”, zaključuju trgovci nakon još jedne rasprodaje na tržištima.

Tema dana

Bolji izgledi za većinu latino-američkih valuta u narednim mesecima

Vodeće latino-američke valute će verovatno biti manje nestabilne u sledećim mesecima nego što su to bile u martu, ali su i dalje podložne uticajima spolja.