Švajcarci investirali u Srbiju milijardu evra

Švajcarci investirali u Srbiju milijardu evra

Zamenica ambasadora Švajcarske u Beogradu Paolin Mentone, izjavila je juče u Svilajncu da su investicije Švajcarske u Srbiji u poslednje tri godine udvostručene i dostigle gotovo milijardu evra.

Oko 150 kompanija ima investicije u Srbiji, a prevlađuju mala i srednja preduzeća, objasnila je Mentone, posle svečanog potpisivanja ugovora o otvaranju Fabrike precizne mehanika kompanije “PM Tehnik” iz Švajcarske u Industrijskoj zoni “Veliko Polje” kod Svilajnca.

Ugovor o otvaranju fabrike su potpisali direktor fabrike Mike Kugler i direktorka Slobodne zone u Svilajncu Tijana Jovanović.

Potpisivanju ugovora prišutovao je i predsednik opštine Predrag Milanović sa saradnicima i direktor Slobodne zone Srbije Milan Ristić.

Dolazak kompanije “PM Tehnik” i Mikea Kuglera je “dobar znak da Srbija nudi odlične uslove za nove investicije, odličnu infrastrukturu, koja se i ovde vidi, kvalifikovanu radnu snagu i dobre veže sa Švajcarskom što je veoma važno kada je u pitanju izvoz iz Srbije”, istakla je Mentone.

Švajcarska ima jaku privredu zahvaljujući tome što je ona razvijena u malim gradovima, kakav je i Svilajnca, dodala je ona i napomenula da “Svijalnac ima jaku dijasporu u Švajcarskoj i potpuno je prirodno što je ova investiocija stigla ovde iz Švajcarske”.

foto: pcpress.rs

foto: pcpress.rs

Ona je istakla da švajcarske firme sa sobom donose “dosta inovacija i naprednih tehnologija”.

Fabrika “PM Tehnik”, proizvodiće delove za železnice, zapošljavaće 50 radnika, a vrednost investicije je dva miliona evra.

Predsednik opštine Milanović je ocenio da je “današnji dan, dobar dan za Svilajnac, opštinu kojoj je cilj da privuče što više stranih investitora, da zaposli ljude i da ti ljudi budu dobro plaćeni za svoj rad”.

Mašine za Fabriku “PM Tehnik” treba da stignun “za najviše mesec dana posle čega se očekuje i početak proizvodnje”, istakao je Milanović.

Milanović, Mentone i Ristić posetili su u “Velikom polju” fabriku za proizvodnju kornišona, firme “Tri stan fresh produce” iz Švajcarske, koja godišnje tržištu isporuči pet miliona tegli ove vrste krastavaca.

U Industrijskoj zoni “Veliko polje” fabriku ima i Kompanija “Panasonic” koja zapošljava 390 radnika, sa namerom da ove godine proširi proizvodnju i poveća broj zaposlenih.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Pet mogućih razloga za povlačenje ruskih snaga iz Sirije
Next Mladima nedostaju veštine, ali su dobro obrazovani

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Saxo bank: Rast prinosa na 10-godišnje obveznice i predsednički izbori u Francuskoj

Prinosi na francuske 10-godišnje obveznice skočili su danas četiri bazna poena na oko 1,14 odsto, čime se jaz između prinosa na francuske i nemačke obveznice proširio na čak 73 bazna

Najvažnije vesti 0 Comments

Saxo bank: Problem nisu Sjedinjene Države, u decembru prava opasnost po tržišta dolazi iz Evrope i Azije

Pitanje koje postavljaju mnogi investitori se odnosi na to da li pobeda Donalda Trampa predstavlja pravi proboj sa stanovišta finansijskih tržišta. “Do sada je odgovor bi negativan, kaže za Gdeinvestirati.com,

Najvažnije vesti 0 Comments

EU: Davanje statusa tržišne ekonomije Kini je “neodrživo”

Evropska unija je saopštila da bi odluka o dodeli statusa tržišne ekonomije Kini u okviru Svetske trgovinske organizacije bila neodrživa, zbog potencijalnog gubitka radnih mesta u Evropi, naročito u sektoru

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply