Razmena Francuske i Srbije 750 miliona evra, cilj milijarda

Razmena Francuske i Srbije 750 miliona evra, cilj milijarda

Saradnja Francuske i Srbije je sve bolja, robna razmena je u 2015. dostigla 750,4 miliona evra, a cilj je da vrlo brzo dostigne milijardu evra.

Saradnja Francuske i Srbije je sve bolja, robna razmena je u 2015. dostigla 750,4 miliona evra, a cilj je da vrlo brzo dostigne milijardu evra.

Ukupne investicije iz Francuske dostigle su 800 miliona evra, u Srbiji radi oko 100 firmi koje imaju francuski kapital, a zapošljavaju oko 10.000 radnika, rečeno je uoči radnog ručka kome prisustvuju guverner NBS Jorgovanka Tabaković i ambasadorka Francuske u Beogradu Christine Moro, a organizuje Francusko-srpska privredna komora.

Moro je istakla i da je u prošloj godini robna razmena Srbije i Francuske rasla u oba smeta, i to za oko 20 odsto.

“Uprkos krizi, robna razmena nikad nije prestla da se razvija od 2009, a u prošloj godini je dostigla 750,4 miliona evra. Možete i sami pretpostaviti, naš cilj je da dostignemo nivo od milijardu evra u što kraćem roku”, rekla je Moro.

Ekonomska pitanja će, ocenila je ona, biti goruća tema kada su u pitanju odnosi dve zemlje, jer će naredna konferencija o regionalnoj saradnji, koja je u prethodne dve godine održana u Berlinu i Beču, ove godine biti u Parizu.

“Glavna tema će biti razvoj infrastrukture na Zapadnom Balkanu. Planirano je da se jedan dan posveti promovisanju privrednih aduta Srbije u Francuskoj, što je prilika za sklapanje novih ugovora”, rekla je ona i istakla da su prednosti Srbije geografski položaj, kvalitetni radnici, a tu je i spremnost države da olakša poslovanje.

“Srbija takođe ima i solidan bankarski sistem, kamate su bitno pale, a inflacija je niska i stabilna”, rekla je Moro i dodala da je uloga NBS u tom pogledu presudna.

foto: dnevnevesti.rs

foto: dnevnevesti.rs

Guvernerka Tabaković je podvukla da je NBS stvorila dobru investicionu klimu za sve finansijske usluge i da supervizija, koju sprovodi centralna banka, doprinosi jačanju tržišta i boljoj zaštiti svih učesnika.

“Sigurna sam i da članovi Francusko-srpske privredne komore kad god su u prilici da u Srbiji koriste usluge banaka, dobrovoljnih penzijskih fondova, lizing kuća, prepoznaju i rad i rezultate NBS na uređenju i stabilnosti”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, NBS se trudi da ostvari kontinuiran uticaj na podsticajnu klimu u Srbiji.

“Odgovorni smo i za postizanje i održavanje stabilnosti cena”, navela je ona i objasnila da je cenovna stabilnost ostvareni cilj NBS u 2015, da je inflacija u toj godini u proseku iznosila 1,9 odsto.

“Očekujemo da inflacija ostane niska i stabilna i u ovoj godini. Imperativ je očuvanje realne vrednosti plata i penzija i stvaranja predvidivosti za poslovanje”, rekla je guvernerka.

Tabaković je rekla da veće oscilacije kursa otežavaju očuvanje cenovne stabilnosti, te da stabilnost kursa u Srbiji nema alternativu.

Ona je navela i da je NBS smanjila referentnu kamatnu stopu od maja 2013, čime je otvoren prostor za oporavak kreditne aktivnosti, što je bio faktor ubrzanja rasta.

Rast je, kako je dodala, potpomognut i neto stranim investicijama koje su u 2015. iznosile 1,8 milijardi evra, što je prema njenim rečima, rast od 45,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug

 

Previous Mladima nedostaju veštine, ali su dobro obrazovani
Next John Hardy: Pokidani nervi trgovaca devizama posle sastanka ECB

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Nemačka: Sledeće godine 4% veća minimalna plata

Minimalna plata u Nemačkoj u 2017. godini biće povećana za 4% na 8,84 EUR po satu.

Makroekonomija 0 Comments

ECB će pomoći u podizanju hronično niske inflacije u evrozoni

Evropska centralna banka je spremna da iskoristi sve raspoložive instrumente u okviru svog mandata kako bi pomogla podizanju hronično niske inflacije u evrozoni, izjavio je danas predsednik te institucije Mario

Makroekonomija 0 Comments

NBS zadržala referentnu kamatu na postojećih 4,25 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,25 odsto, saopštila je centralna banka.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply