Princ Charles i vojvotkinja od Cornwalla danas u Beogradu

Princ Charles i vojvotkinja od Cornwalla danas u Beogradu

Britanski prestolonaslednik princ Charles i njegova supruga vojvotkinja od Cornwalla doputovaće danas u Beograd u okviru šire posete Srbiji i regionu.

Tokom boravka u Srbiji oni će razgovarati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem, najavljeno je iz Pres službe predsednika Republike i Vlade Srbije.

Oni će tokom dvodneve posete imati niz susreta a jedino javno obraćanje princa Charlesa biće drugog dana posete na prijemu u Narodnoj skupštini.

Princa Charlesa i vojvotkinju od Cornwalla na aerodromu će dočekati premijer Vučić.

“Poseta je posvećena miru i pomirenju, mladima i izgradnji budućnosti Srbije i bilateralnih odnosa”, rekao je britanski ambašador u Srbiji Denis Keef na brifingu za novinare uoči posete.

On je ocenio da poseta dolazi u dobrom trenutku s obzirom na aktuelni trenutak približavanja Srbije EU i činjenicu da se bilateralni odnosi dobro razvijaju bez obzira na neslaganja o nekim pitanjima.

Kako je naveo za “Politiku” ova najznačajnija poseta iz Ujedinjenog Kraljevstva još od 1978. godine uvod je u godinu tokom koje se obeležava 180 godina zvaničnih diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije, koji su u turbulentnj istoriji imali svoje uspone i padove, ali čija raznovrnost i bogatstvo, odnosno dubina nikada nije dolazila u pitanje.

Srbija i ceo region se nalaze u važnom trenutku u kome milioni građana očekuju pre svega poruke pomirenja, razumevanja i pred kojima je naporan zajednički rad na prosperitetnoj i mirnijoj budućnosti, dodao je Keef u tekstu objavljenom u Politikinoj rubrici “Pogledi”.

Keef kaže da je od trenutka objavljivanja informacije da će njihova kraljevska visočanstva posetiti Srbiju, interesovanje javnosti ogromno i objašnjava da posete članova kraljevske porodice nikada nisu “samo” stvar protokola. Ako se pažljivije pogleda program može se primetiti da u ovoj poseti ima važnih vrednosnih poruka i puno simbolike, rekao je on.

Na početku zvaničnog programa britanski princ i predsednik Srbije će kod Spomen kosturnice branilaca Beograda i na Vojnom groblju Komonvelta odati poštu zajedničkim borbama, iskušenjima i žrtvama vojnika, ali i građanki i građana Srbije i Velike Britanije tokom Prvog svetskog rata.

Princ od Walesa, veliki zagovornik dijaloga među najvećim svetskim religijama, učestvovaće u Beogradu u međureligijskom dijalogu predstavnika hrišćanskih, islamske i jevrejske zajednice a potom će se odvojeno sastati i sa patrijarhom Irinejom.

Princ će, između ostalog, posetiti i Hram Svetog Save, čiji istorija takođe povezuje narode Velike Britanije i Srbije, kazao je Keef.

Ova poseta će, kako je dodao, tematski i simbolički povezati i brojna druga interesovanja princa Charlesa i vojvotkinje Camille i staviti ih u kotekst britansko-srpskih odnosa.

Vojvotkinja od Cornwalla će prvog dana boravka u Beogradu posetiti projekat porodične nege koji podržavaju UNICEF i Fondacija Novak Đoković.

Princ i vojvotkinja će između ostalog obići i Kalemegdan a posetiće i princa Aleksandra Karađorđevića i njegovu suprugu u kraljevskom dvoru na Dedinju.

Na kraju prvog dana posete princ i njegova supruga će biti gosti na večeri koju u njihovu čast priređuje premijer Vučić.

Drugog dana zvanične posete Srbiji, njihova kraljevska visočanstva će posetiti Novi Sad, gde će uživati u lokalnim kulinarskim specijalitetima, umetnickim delima i kulturnom nasleđu.

Posetiće Galeriju Matice srpske u kojoj će Britanski savet (British Council) kroz projekat “Moving Museums” predstaviti rad umetničkih radnika iz Velike Britanije koji zajedno sa kolegama iz regiona Zapadnog Balkana rade na privlačenju nove, mlade publike u muzeje i galerije.

Princ će zatim posetiti Manastir Kovilj, u kome je monaška zajednica uključena u organsku proizvodnju razlicitih proizvoda (poput meda i rakije), ali i program rehabilitacije “Zemlja živih”.

Vojvotkinja će biti gošća događaja na kome će biti predstavljeni lokalni specijaliteti, a susrešće se i sa proizvodačima hrane i pića iz Velike Britanije koji rade u Srbiji.

Druge večeri svog boravka u Beogradu, princ i njegova supruga će biti počasni gosti na prijemu u Narodnoj skupštini Republike Srbije, gde će zvanice biti ljudi iz kulturnog, javnog, sportskog života.

Princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla su u okviru posete regionu već boravili u Hrvatskoj a do 19. marta će posetiti i Kosovo i Crnu Goru.

Britanski princ je poslednji put boravio u Beogradu 1978. godine, a na Kosovu je bio 1999. godine. Poslednji put je sa suprugom bio u regionu 2007. godine kada su posetili Bosnu i Hercegovinu.

Izvor:Tanjug
Previous Koja su Vaša prava kao potrošača?
Next Wall Street: Prognoza Morgan Stanleya podigla Apple

You might also like

Najvažnije vesti

Online predaja zahteva za zdravstvenu karticu počinje danas

Predaja elektronskih zahteva za zamenu zdravstvenih knjižica građana za zdravstvene kartice počinje od danas, 10.11.2016. godine.

Lifestyle 0 Comments

Dijamantski prsten na aukciji za 35 miliona dolara

Plavi dijamantski prsten koji je decenijama nosila glumica Shirley Temple biće ponuđen na aukciji na kojoj bio mogao da bude prodat i za 35 miliona dolara.

Turizam 0 Comments

Putovanje u EU samo uz odobrenje za ulazak

Evropska komisija (EK) predložila je danas uspostavljanje Evropskog sistema za informacije o putovanjima i njihovom odobrenju (ETIAS), radi bolje kontrole putnika izuzetih iz viznog režima, a novi sistem podrazumevaće elekronsko

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply