Paul Conibear: Rudnik bakra u Timoku za par godina

Paul Conibear: Rudnik bakra u Timoku za par godina

Uslovi rudarenja u Srbiji su vrlo povoljni, ocenjuje šef kanadske kompanije Lundin Mining kojoj je američki Freeport McMoRan prodao svoj udeo u pravima na istraživanje u “Čukaru Peki” kod Bora.

“Hoćemo da krenemo brzo i za četiri do pet godina dobijemo rudnik bakra srednje veličine sa velikim sadržajem”, kaže direktor Lundin Mininga Paul Conibear za fabričko glasilo RTB Bora “Kolektiv”.

Američki Freeport je prodao svoj udeo u projektu bakra i zlata kompaniji iz Toronta za 262,5 miliona dolara. Zanimljivo je da pri ovoj kupovini Reservoir Minerals, koji poseduje 25 odsto udela, neće iskoristiti svoje pravo preče kupovine.

Lundin Mining će na kraju transakcije ostvariti stoprocentno pravo eksploatacije u gornjoj zoni ležišta “Čukaru Peki” i 28 odsto Freeportovog učešća u nižoj zoni (Freeport ostaje kao učesnik u istraživanju niže zone).

Foto: Bloomberg.com

Foto: Bloomberg.com

U istraživanje je dosad uloženo oko 60 miliona dolara, a pretpostavlja se da se Freeport na prodaju udela u pravima na istraživanje u projektu ‘Timok’ odlučio kako bi pokrio deo troškova u ostalim rudnicima zbog naglog pada cene metala na svetskoj berzi. Trenutno se dugovi Freeporta procenjuju na 5 milijardi američkih dolara, piše Bloomberg.

Potrebna ulaganja

Kanadska kompanija finansiraće sve troškove za razvoj gornje zone, a obezbediće i dodatnih 20 miliona dolara za ugovorene radove u nižoj zoni dok se ne uradi studija izvodljivosti.

“Možemo da stvorimo veliku vrednost za sve postojeće deoničare”, kazao je Conibear čija kompanija je od 2013. zainteresovana za ovu lokaciju.

On dodaje da za infrastukturu, koja je u okolini projekta ‘Timok’ dobra, neće biti potreban veliki kapital.

Prvo će se praviti rudnik srednje veličine sa visokim sadržajem bakra u gornjoj zoni.

“Iako investitori i dalje imaju određena početna ograničenja jer još uvek postoji zabrinutost zbog cene bakra, svetski analitičari projekat ‘Timok’ ocenjuju kao odlično i strateški dugoročno ležište”, kaže on.

Sadržaj bakra i zlata

Istraživanjem koje su u ležištu ‘Čukaru peki’ nadomak Bora sproveli Freeport i Reservoir Minerals, do sada je otkriveno 65 miliona tona rude sa srednjim sadržajem bakra od 2,6 odsto i zlata od 1,5 grama u toni. Odatle je moguće izvući 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata.

Foto: kitco grafik

Foto: kitco grafik

U vlasništu multinacionalne kompanije Lundin Mining je sedam rudnika bakra, zlata, cinka i nikla i to u Čileu, Portugaliji, Kongu, Rusiji, Švedskoj, Irskoj i Španiji.

Srbija, kao deo velikog bakarnog pojasa koji se pruža ka istoku daje velike šanse za razvoj rudarske industrije. U Karpatskom masivu koji od Srbije, preko Rumunije i Turske seže do Gruzije, najzanimljivija je tzv. timočko-magmatska zona koja je odavno predmet interesovanja svih ‘velikih igrača’ u rudarstvu, piše Borski list.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Prokopijević: Zašto bismo plaćali nekoga da radi ako ne zna da radi?
Next GDE INVESTIRATI 1.000, 10.000 i 100.000 EUR u 2016.? Konkretne analize i predlozi

You might also like

WhatsApp: Milijardu aktivnih korisnika dnevno

Pogledate li vesti iz proteklih godina koje su se bavile raznim servisima za komunikaciju ili društvenim mrežama i brojem njihovih korisnika, videćete da je obično najrelevantniji podatak onaj o broju

Kompanije 0 Comments

Direktor EPS-a: Neće biti otpuštanja radnika

Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milovan Grčić je danas izjavio da u tom preduzeću neće biti otpuštanja viška radnika.

Kompanije 0 Comments

Vantiv preuzima Worldpay

Američki div u sektoru usluga plaćanja Vantiv preuzeće britanskog konkurenta Worldpay, objavile su dve kompanije u sredu, čime će nastati globalni div u tom uslužnom sektoru vredan 27 milijardi dolara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply