Nemačka: Muškarci zarađuju 23% više od žena

Nemačka: Muškarci zarađuju 23% više od žena

Žene u Nemačkoj zarađuju za oko jednu petinu manje od muškaraca, što je veća neravnoteža u primanjima od evropskog proseka.

Taj jaz u platama manji je na istoku zemlje, pokazali su objavljeni zvanični podaci.

Prema neprilagođenim podacima, razlika u platama između polova u Nemačkoj iznosila je prošle godine 21 odsto, što je ipak poboljšanje za jedan procentni poen u odnosu na 2014. godinu, ali je još uvek iznad evropskog proseka od 16,5 odsto, izračunala je federalna kancelarija za statistiku, Destatis.

U proseku, Nemice su zarađivale 16,20 evra po satu pre oporezivanja, a muškarci 20,59 evra, prenosi agencija France press.

To znači da je od 2006. godine, kada je gep u primanjima iznosio 23 procenta, razlika između “muških” i “ženskih” plata manje-više ostala nepromenjena.

foto: ezmediart.com

foto: ezmediart.com

Na bivšem komunističkom istoku zemlje, razlike u platama su mnogo manje, sa nivoom od 8,0 odsto lani u odnosu na 23 procenta na zapadu Nemačke, prema računici Destatisa.

Žene u Nemačkoj češće rade na slabo plaćenim radnim mestima ili sektorima i često sa skraćenim radnim vremenom, naveli su statističari.

Ipak, stopa zaposlenih žena u Nemačkoj se menja. Dugo vremena, ona je zaostajala za stopom zaposlenih muškaraca zbog tradicionalne organizacije prodice, gde su žene uobičajeno ostajale kod kuće da se brinu o deci.

Stopa zaposlenih žena se, međutim, povećava u poslednjih nekoliko godina, iako mnoge zaposlene majke uglavnom rade poslove sa skraćenim radnim vremenom.

Prema statističkim podacima Eurostata, najmanja razlika u platama između žena i muškaraca u Evropskoj uniji je u Sloveniji, a najveća u Estoniji, navodi francuska agencija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Prodaje se zamak Grofa Drakule?
Next Vojislav Rodić: Nismo svesni opasnosti sa interneta

You might also like

Društvo 0 Comments

OECD: 200 miliona radnika ne vlada ni osnovnim veštinama

Više od 200 miliona radnika u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) ne vlada čak ni osnovnim veštinama, kao što su čitanje i računanje.

Makroekonomija 0 Comments

Wolfgang Schäuble: Brexit bi po Britaniju imao najveće posledice

Nemački ministar finansija Wolfgang Schäuble upozorio je danas da će najveći udarac pretrpeti Britanija ako se britanski glasači na referendumu u junu opredele za izlazak iz Evropske unije.

Zdravlje 0 Comments

Ana Brnabić: Od sutra zamene zdravstvene knjižice za elektronske putem interneta

Gradjani Srbije će od sutra, 10. novembra, na portalu E-uprava moći da se prijave za zamenu stare zdravstvene knjižice novom, koju će potom moći da dobiju poštom na kućnu adresu,

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply