Koja su Vaša prava kao potrošača?

Koja su Vaša prava kao potrošača?

Od 2002. do 2014. godine promenjena su četiri Zakona o zaštiti potrošača.

Stručnjaci smatraju da je važeći zakon najbolji do sada. Prodavci su sada spremniji da izađu u susret kupcima, ali problemi i dalje postoje.

Da li su građani u Srbiji sigurniji u svoja potrošačka prava? Da li su prodavci savesniji i kupci bolje obavešteni sada ili ranije?

Do poboljšanja je došlo, tvrde iz ministarstva, a i pritužbi je znatno manje nego u 2014.godini.

“Kada ocenjujemo stanje u zaštiti potrošača mi obično razmatramo normative, na kom je nivou svest građana i da li je zakon primenjen u praksi odnosno da kakvo je stanje u realnosti. Što se normative tiče, mi smo 99 odsto usklađeni sa regulativom EU”, kaže ministar trgovine Rasim Ljajić.

Sa druge strane, u unutrašnjosti Srbije potrošači još ne znaju koja su njihova prava, a povremeno još ima i neljubaznih prodavaca.

foto: elektroprom.si

foto: elektroprom.si

Potrošači se najviše žale na kvalitet obuće, usluga mobilne telefonije, na kvalitet mobilnih telefona, tehničke robe, kao što su laptopovi, računari, bela tehnika, a na poslednjem mestu je hrana.

“U 2015. godini organizacija potrošača Kragujevac je imala preko 2800 prigovora, preko 85 odsto svih prigovora bilo je pozitivno rešeno”, kaže Jelica Filipović iz Udruženja potrošača Kragujevac.

Na jugu Srbije – u Nišu znatno je manje pritužbi i nezadovoljnih kupaca, barem prema statističkim podacima.

“U ovom periodu imali smo pedesetak, tužbi koje su podnete je do desetak je završeno, oko toga oko 80 odsto je u korist potrošača”, kaže Jovan Jovanović – Centar za zaštitu potrošača Niš

Tržišna inspekcija je prošle godine imala kontrole u oko 4.000 slučajeva i reagovala je na 3.000 poziva građana. Takođe, u proteklih godinu i po podnela je 1.322 prekršajne prijave zbog kršenja odredaba zakona. Ministarstvo trgovine je pokrenulo oko 500 prekršajnih postupaka u prethodnih nekoliko godina.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous GDE INVESTIRATI 1.000, 10.000 i 100.000 EUR u 2016.? Konkretne analize i predlozi
Next Princ Charles i vojvotkinja od Cornwalla danas u Beogradu

You might also like

Društvo 0 Comments

Broj blokiranih firmi veći za 45 odsto nego prošle godine

Prema analizi agencije za bonitet Bisnode u julu ove godine  bilo je za 45 odsto više blokiranih firmi nego u istom mesecu prošle godine.

Društvo 0 Comments

Zarade poznatih na društvenim mrežama

Samo jednu objavu na YouTubeu poznati i slavni mogu da naplate skoro 190 hiljada dolara, dok za objave na Instagramu i Snapchatu mogu da zarade oko 75 hiljada dolara.

Društvo 0 Comments

Norvežani sve manje jedu krompir

Potrošnja krompira je dramatično pala u Norveškoj od otkrivanja nafte u Severnom moru.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply