Fiat zadovoljan zbog veće prodaje automobila

Fiat zadovoljan zbog veće prodaje automobila

Prodaja automobila u Evropi je ubrzala u februaru za 14,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, a u Italiji za čak četvrtinu.

Kako pokazuju podaci Asocijacije evropskih proizvođača automobila (ACEA), samo u Grčkoj i Holandiji, prodaja je pala, dok je u ostalim članicama EU registrovan dvocifreni rast februarske prodaje na godišnjem nivou, sem u Austriji, Britaniji i Sloveniji, prenosi agencija France press.

“U februaru 2016. godine, evropsko tržište putničkih automobila je ostvarilo izuzetno veliko ubrzanje, zahvaljujući čemu je registrovan 30. uzastopni mesec rasta prodaje”, navodi se u saopštenju ACEA.

U prva dva meseca ove godine, registracija novih vozila je porasla za 10,1 odsto, na 2,1 milion automobila, čime je premašena stopa rasta od 9,3 odsto iz čitave 2015. godine.

foto: mql5.com

foto: mql5.com

Grupacija FCA, matična kompanija Fiata, ostvarila je rast prodaje od 18,7 odsto, zahvaljujući snažnoj prodaji u Italiji, dok je prodaja Daimlera, proizvođača “mercedesa”, uvećana za 14,6 odsto.

Nemački Volkswagen (VW), koji je do sada imao najveći tržišni udeo u Evropi, ali je trenutno pogođen skandalom oko manipulacije vrednostima izduvnih gasova, ostvario je rast prodaje od tek 4,5 odsto u januaru i februaru.

Francuski proizvođači, Peugeot i Renault, takođe su podbacili, registrujući rast prodaje od 8,5 odsto, odnosno 5,4 odsto, dok je prodaja nemačkog BMW-a porasla za 8,7 odsto, navodi francuska agencija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous John Hardy: Pokidani nervi trgovaca devizama posle sastanka ECB
Next Brexit: Švajcarski franak najbezbednija luka za devize

You might also like

Kompanije 0 Comments

Na prodaju imovina novosadske hemijske industrije Hins

Stečajni upravnik preduzeća Hins iz Novog Sada oglasio je petu prodaju imovine dužnika javnim prikupljanjem ponuda.

Saobraćaj 0 Comments

McLaren-Honda najavio saradnju sa kompanijom Logitech

McLaren-Honda sa zadovoljstvom najavljuje novi višegodišnji ugovor s Logitechom, brendom globalne potrošačke tehnologije, koji postaje službeni partner tehnološke periferije.

Kompanije 0 Comments

Dobit Uniqa osiguranja 33,1 milion evra

Austrijska osiguravajuća kuća Uniqa ostvarila je u prvom tromesečju dobit pre oporezivanja od 33,1 milion evra.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply