Evropske berze zatvorile u različitim pravcima, cene nafte porasle, dolar ojačao

Evropske berze zatvorile u različitim pravcima, cene nafte porasle, dolar ojačao

U fokusu investitora na berzama širom sveta je završetak redovnog mesečnog sastanka lidera američke centralne banke. Pažnju su privukli i novi podaci koji ukazuju na rast inflacije u SAD, što bi mogao biti signal da će Fed i do tri puta povećati kamate u ovoj godini.

U isčekivanju saopštenja sa sednice Fed-a ( oko 19 časova po SE vremenu), trgovalo se oprezno. Cene akcija na evropskim berzama su lagano porasle, predvođene energetskim sektorom.

Na kraju dana, londonski glavni berzanski indeks FTSE 100 bio je u dobitku 0,58 odsto a nemački DAX 0,58 odsto. Francuski CAC40, naprotiv, oslabio je 0,22 odsto.

Foto:www.samaa.tv

Foto:www.samaa.tv

Manji od očekivanog, rast zaliha sirove nafte u SAD i nova verzija stare priče o zamrzavanju proizvodnje “crnog zlata”, podigle su cene ovog energenta iznad nivoa 40 dolara.Tako je cena “brent” nafte porasla 3,54 odsto, na 40,11 dolara po barelu, a američke WTI za 4,13 odsto na 37,84 dolara za barel.

Američko Ministarstva energetike je danas objavilo da su zalihe sirove nafte, u nedelji koja se završila 11. marta, porasle 1,3 miliona barela, što jeste rast ali je daleko manje od 2,7 miliona barela koje su očekivali analitičari.

Nade o mogućem zamrzavanju proizvodnje oživele su nakon izjave katarskog ministra za naftu da će se globalni proizvođači nafte sastati 17. aprila u Dohi kako bi razmotrili taj predlog. Inicijativu o zamrzavanju proizvodnje podržava 15 zemalja, koje čine 73 odsto globalne proizvodnje.

Na tržištu valuta dolar je ojačao nakon podataka o inflaciji u SAD i pojačane aktivnosti na tržištu nekretnina. Bazna inflacija, iz koje su isključene kolebljive cene hrane i energenata, porasla je u februaru na 2,3 odsto. Izgradnja novih kuća u SAD u februaru je dostigla petomesečni maksimum vođena najvećom potražnjom za porodičnim kućama u devet godina.

U odnosu na zajedničku evropsku valutu dolar je ojačao 0,31 odsto, na 1,1075 dolara za evro, dok je prema britanskoj valuti američka porasla 0,5 odsto, na nivo 1.4082 dolara za funtu.

Izvor:Agencije
Previous Vojislav Rodić: Nismo svesni opasnosti sa interneta
Next Beogradska berza: Posle objave finansijskih rezultata, Aerodrom poskočio 2,2 %

You might also like

Berza

Snažan evro i pad cena nafte pritisnuli evropske indekse berze

Cene akcija na berzama u Evropi u utorak su zabeležile najveći jednodnevni pad u poslednja tri meseca, pri čemu su najviše oslabile akcije u rudarskom, naftnom i finansijskom sektoru.

Berza

Wall Street: Indeksi pod pritiskom tehnološkog i zdravstvenog sektora

Na Wall Streetu su u utorak indeksi znatno pali, što je najviše posledica pada cena akcija u tehnološkom i zdravstvenom sektoru.

Berza

Dinar ruši sve granice, u ponedeljak 121,6114 dinara za evro

Dinar će sutra biti na novom rekordnom nivou prema evru u ovoj godini, i zvanični srednji kurs će iznositi 121,6114 dinara za evro.