Wall Street: Oprezna trgovina, čeka se Fed

Wall Street: Oprezna trgovina, čeka se Fed

Na Wall Streetu su u ponedeljak berzovni indeksi ostali gotovo nepromenjeni jer su ulagači oprezni zbog pada cena nafte i predstojeće sednice američke centralne banke.


Dow Jones ojačao je 15 bodova, ili 0,09 posto, na 17.229 bodova, a Nasdaq indeks 0,04 posto, na 4.750 bodova. S&P 500 oslabio je 0,13 posto, na 2.019 bodova. Sedam od 10 sektora S&P 500 indeksa juče je izgubilo na vrednosti, a među najvećim su gubitnicama bile akcije u energetskom sektoru, s padom od 0,6 posto.

Posledica je to pada cene nafte na američkom tržištu za više od 3 posto, na 37,18 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 2 posto, na 39,53 dolara.

U poslednje četiri nedelje berzovni indeksi na Wall Streetu rasli su upravo zbog oporavka cena nafte, nakon oštrog pada u januaru i početkom februaru, no juče su cene ′crnog zlata′ pale jer se ulagači plaše da je jaz između ponude i potražnje na tržištima i dalje prevelik da bi opravdao dalji uspon cena.

foto: ljcm.com

foto: ljcm.com

Podršku tržištu pružile su prošle nedelje i nove poticajne mere Evropske centralne banke (ECB), kao i naznake oporavka američke ekonomije nakon usporavanja rasta u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju.

No, oporavak najveće svetske ekonomije mogao bi značiti i to da će Fed u ovoj godini nastaviti s povećanjem ključnih kamatnih stopa.

U utorak počinje dvodnevna sednica čelnika Feda. Niko, doduše, ne očekuje promene u monetarnoj politici već sada, no ulagači će pažljivo pratiti signale kada bi Fed mogao povećati kamate.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obim trgovanja, najmanji u ovoj godini. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo samo oko 6,3 milijarde akcija, dok prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosi 8,3 milijarde.

Na evropskim su berzama cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,57 posto, na 6.174 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,62 posto, na 9.990 bodova, a pariski CAC 0,31 posto, na 4.506 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Egipatska centralna banka devalvirala funtu
Next Rusija počela povlačenje vojne opreme iz Sirije

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Novi rekordni nivoi Dow Jonesa i S&P-a

Najvažniji američki indeksi u petak su dostigli nove rekordne nivoe, jer su najnoviji makroekonomski pokazatelji, nešto slabiji od očekivanja, smanjili izglede za daljim povećanjem kamatnih stopa u SAD-u ove godine.

Beogradska berza u pozitivnoj teritoriji i protekle nedelje, Jubmes banka najprometnija

Beogradsko tržište akcija nastavilo je rast i četvrtu sedmicu zaredom, dok su ukupnom prometu na tržištu glavni doprinos dale državne obveznice.

Produktna berza: Pšenica u centru pažnje, cena 6,67 odsto veća nego protekle nedelje

Iako se u pravilu pred praznike tržište usporava promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje bio veći za 34,88 odsto, a finansijska vrednost trgovane robe bila

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply