Sirijska opozicija “nije protiv” direktnih pregovora sa vladom u Damasku

Sirijska opozicija “nije protiv” direktnih pregovora sa vladom u Damasku

“Sirijska opozicija nije protiv direktnih pregovora sa vladom u Damasku”, prenose svetske agencije izjavu portparola glavne opozicione grupe Salima al-Muslata

Mi nismo protiv početka direktnih pregovora”, rekao je on.

Sirijska opozicija pozdravila je sinoć objavu Rusije da će početi da povlači snage iz Sirije i ocenila da će to mirovnim pregovorima dati pozitivan podsticaj.

“Ukoliko se ozbiljno bude sprovelo povlačenje, to će pregovorima dati vetar u leđa”, izjavio je al-Muslat

Visoki predstavnik Ujedinjenih nacija za Siriju Staffan de Mistura započeo je u utorak uveče sastanak sa predstavnicima vodeće sirijske opozicione grupe HNC (Visoki komitet za pregovore).

Na početku drugog dana obnovljenih mirovnih pregovora o Siriji pod okriljem UN, Mistura je održao minut ćutnje kako bi obeležio petu godišnjicu od izbijanja rata u Siriji.

Izaslanik UN održao je u ponedeljak odvojeni sastanak sa predstavnicima sirijskih vlasti.

Mnogi analitičari procenjuju da su obnovljeni mirovni pregovori u Ženevi najbolja šansa za okončanje petogodišnjeg nasilja u Siriji. U sukobima je do sada poginulo 250.000 ljudi, dok je nekoliko miliona Sirijaca moralo da napusti svoje domove.

Izvor:Agencije
Previous Da li treba brinuti zbog kursa dinara?
Next Prokopijević: Zašto bismo plaćali nekoga da radi ako ne zna da radi?

You might also like

Geopolitika

Šojgu: Rusije i SAD blizu dogovora o Alepu

Rusija i SAD su blizu dogovora o vojnoj saradnji u Alepu u istoimenoj provinciji na severu Siriji, gde se vode žestoki sukobi između sirijskih i pobunjeničkih snaga, izjavio je danas

Geopolitika

SAD i Južna Koreja postavljaju antiraketni štit prema S.Koreji, Kina i Rusija uznemirene

Kina i Rusija osudile su danas najavljeno raspoređivanje američkog antiraketnog sistema u Južnoj Koreji, ocenivši da će on “ozbiljno narušiti ” regionalnu bezbednost i da bi mogao da ima “nepopravljive

Geopolitika

Libija: Vlada koju podržavaju UN preuzela vlast

Vlasti u Tripoliju saopštile su danas da predaju vlast vladi narodnog jedinstva, koju podržavaju UN, kako bi se izbegle dalje podele i krvoprolića u Libiji.