Revidiran nacrt zakona o radu Francuske

Revidiran nacrt zakona o radu Francuske

Francuski premijer Manuel Valls predstavio je revidirani nacrt zakona o radu, kojim je izašao u susret sindikatima posle masovnih protesta.

Sindikati su masovno bili protiv najavljenih vladinih mera, javlja Reuters.

Prema revidiranoj verziji, vlada više neće uvoditi ograničenja na visinu otpremnine koja se isplaćuje otpuštenim radnicima, već će ona u budućnosti postojati samo kao neobavezujuća smernica, prenosi britanska agencija Reuters.

„Želim nov početak za ovaj zakon. Reforme su zahtevan proces, u kom se radi o iznošenju predloga, diskusiji i slušanju“, izjavio je Valls predstavnicima sindikata.

foto: simmonsmattressgallery.ca

foto: simmonsmattressgallery.ca

Najnovije reforme će, prema tvrdnjama vlade u Parizu i poslovnih lidera, ohrabriti kompanije da angažuju veći broj radnika sa ugovorima na neodređeno, umesto onih sa ugovorima na određeno vreme, što će doprineti obaranju stope nezaposlenosti koja je u Francuskoj iznad deset odsto.

Međutim, uprkos današnjim ustupcima, sindikati CGT i FO su poručili da bi vlada trebalo u potpunosti da odbaci ovaj zakon, najavljujući mogućnost održavanja novih protesta u narednim nedeljama.

Protekle nedelje, desetine hiljada ljudi su protestovale širom Francuske protiv namere predsednika François Hollandea da uvede izmene u radnoj nedelji od 35 sati.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous MIPIM za početnike (2)
Next SAD: Za svaki potrošeni dolar na marihuanu, ekonomija zemlje prihoduje tri dolara

You might also like

Društvo 0 Comments

Pet saveta za sve koji rade od kuće

Rad od kuće je sve učestaliji. Galupova anketa iz 2015. godine pokazuje da 37 odsto zaposlenih u Americi radi na daljinu, odnosno van kancelarija, što je 4 puta više nego 1995.

Društvo 0 Comments

Economist Intelligence Group: Melburn najbolji grad za život

Prema istraživanju “Economist Intelligence Group”, Melburn je sedmu godinu zaredom proglašen najboljim gradom za život na svetu, dok istovremeno drugi australijski grad Sidnej nije ušao ni u prvih deset zbog

Kompanije 0 Comments

VKS: Ukinuta presuda o raskidu kredita u švajcarcima

Vrhovni kasacioni sud (VKS) usvojio je zahtev jedne banke u Srbiji za reviziju i ukinuo pravosnažnu presudu kojom je zbog promenjenih okolnosti 2016. godine bio raskinut ugovor između te banke

1 Comment

  1. Deki
    March 15, 16:02 Reply
    Radna nedelja kod nas takodje treba biti 35 sati. Nije bitno koliko radis vec kako radis i kako si organizovan. Zapamtite- I vo radi pa je vo.

Leave a Reply