Revidiran nacrt zakona o radu Francuske

Revidiran nacrt zakona o radu Francuske

Francuski premijer Manuel Valls predstavio je revidirani nacrt zakona o radu, kojim je izašao u susret sindikatima posle masovnih protesta.

Sindikati su masovno bili protiv najavljenih vladinih mera, javlja Reuters.

Prema revidiranoj verziji, vlada više neće uvoditi ograničenja na visinu otpremnine koja se isplaćuje otpuštenim radnicima, već će ona u budućnosti postojati samo kao neobavezujuća smernica, prenosi britanska agencija Reuters.

„Želim nov početak za ovaj zakon. Reforme su zahtevan proces, u kom se radi o iznošenju predloga, diskusiji i slušanju“, izjavio je Valls predstavnicima sindikata.

foto: simmonsmattressgallery.ca

foto: simmonsmattressgallery.ca

Najnovije reforme će, prema tvrdnjama vlade u Parizu i poslovnih lidera, ohrabriti kompanije da angažuju veći broj radnika sa ugovorima na neodređeno, umesto onih sa ugovorima na određeno vreme, što će doprineti obaranju stope nezaposlenosti koja je u Francuskoj iznad deset odsto.

Međutim, uprkos današnjim ustupcima, sindikati CGT i FO su poručili da bi vlada trebalo u potpunosti da odbaci ovaj zakon, najavljujući mogućnost održavanja novih protesta u narednim nedeljama.

Protekle nedelje, desetine hiljada ljudi su protestovale širom Francuske protiv namere predsednika François Hollandea da uvede izmene u radnoj nedelji od 35 sati.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous MIPIM za početnike (2)
Next SAD: Za svaki potrošeni dolar na marihuanu, ekonomija zemlje prihoduje tri dolara

You might also like

Društvo

Srpski inspektori nisu našli štetne organizme u breskvama

Iz Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije rečeno je da fitosanitarna inspekcija Srbije nije utvrdila prisustvo štetnih organizama u breskvama koje su vraćene iz Rusije.

Društvo

Prosečna plata u Crnoj gori u junu 510 evra

Prosečna zarada bez poreza i doprinosa u Crnoj Gori u junu iznosila je 510 evra i bila je za 0,2 odsto manja nego u maju, podaci su Zavoda za statistiku

Društvo

Koja su Vaša prava kao potrošača?

Od 2002. do 2014. godine promenjena su četiri Zakona o zaštiti potrošača.