Raste potražnja za Java programerima u Srbiji

Raste potražnja za Java programerima u Srbiji

Prema zvaničnim podacima koje objavljuje holandski TIOBE indeks, Java kao najpopularniji programski jezik na svetu u 2015. godini zadržao je vodeću poziciju i u 2016., beležeći na kraju februara značajno višu stopu rasta u odnosu na ostale jezike od čak 5.8 procenata.

Prema statistici objavljenoj na Java veb stranici, u ovom trenutku na svetu je zaposleno preko 9 miliona Java programera, a inženjeri švajcarske softverske kompanije Namics, istraživali su šta je uzrok sve veće popularnosti Jave, a time i potražnje za Java programerima.

Sveprisutnost

Ključ uspeha Jave leži u njegovoj sveprisutnosti. Naime, zvanična statistika objavljena na java.com veb stranici pokazuje da Javu pokreće preko milijardu računara i oko tri milijarde mobilnih telefona. Bilo da želite da napravite mobilnu aplikaciju za Android, razvijete novo softversko rešenje ili unapredite postojeće, vrlo je verovatno da ćete kao najidealniji programski jezik izabrati Javu.

“Jedan od osnovnih razloga ogromne popularnosti Jave leži u činjenici da može da se pokrene na mnogim različitim platformama i zapravo je njena prvobitna težnja i bila da bude primenjiva svuda. Programi pisani u Javi mogu se pokrenuti gotovo na bilo kom računaru, bilo da se radi o Windows operativnom sistemu, Macintosh računarima, Uniksu ili Linuksu, velikim mainframe kompjuterima ili mobilnim telefonima, pa čak i na mnogo manjim uređajima čija uzajamna povezanost gradi ono što se sve popularnije naziva Internet stvari (Internet of Things)”, objašnjava Jurg Stuker iz Namics-a.

foto: igadgetsworld.com

foto: igadgetsworld.com

Java pokreće Android

Procenjuje se da u ovom trenutku, 90 procenata kompanija sa liste Fortune 500 koriste Javu. Velika popularnost Jave i potražnja za Java programerima leži i u činjenici da je on osnovni programski jezik koji pokreće Google Android operativni sistem. U pitanju je operativni sistem instaliran na oko 80 procenata mobilnih telefona i 60 procenata tablet računara širom sveta. “Svaka aplikacija koju otvorite na vašem androidu napisana je u Javi. Sada uzmite u obzir milione i milione telefona koji koriste Javu i broj aplikacija koje se svakodnevno pojavljuju i odmah će vam biti jasno zbog čega je tolika potražnja za Java programerima”, ističe Stuker.

Budućnost Jave

Stručnjaci švajcarskog Namicsa procenjuju da će se potražnja za Java programerima nastaviti i u narednom periodu. Predviđanja pokazuju da će Android kao i tzv. tržište velikih podataka (Big Data Market), nastaviti sa daljim razvojem pa će to samim tim zadržati Javu na vodećoj poziciji. S druge strane, sa predstavljanjem najnovije verzije Jave u januaru 2015. godine i sam programski jezik je ojačao svoju poziciju među konkurencijom.

“Istina je da ništa ne traje večno, ali je takođe istina i da ništa ne traje toliko dugo koliko nešto što je sveprisutno. Sveprisutnost je definitivno najveća prednost Jave i to je ono što će je zadržati na vodećoj poziciji i narednih godina”, zaključuje Štuker.

Izvor: GdeInvestirati/ITSvet
Previous Ministarstvo turizma: 6.570 građana se prijavilo za vaučere
Next Prvi beogradski sajam ženskog preduzetništva

You might also like

Karijera 0 Comments

Školske klupe za direktore javnih preduzeća: Vlada uvodi proveru znanja iz struke, stranog jezika i računara

Direktora javnih preduzeća će ubuduće, pre nego što dođu do udobne fotelje prvog čoveka državne firme, morati prvo da sednu u školsku klupu kako bi pred Komisijom za sprovođenje konkursa

Karijera 0 Comments

Obrazovni sistem Equilibrio: Kursevi stranih jezika za firme i preduzeća

Osnovni preduslov za uspešno poslovanje svakog preduzeća je dobra komunikacija, a da biste komunicirali sa svetom, poznavanje engleskog i drugih stranih jezika je imperativ u savremenom poslovnom okruženju!

Karijera 0 Comments

Raspisan konkurs za dodelu kreditnih i bespovratnih sredstava početnicima u poslovanju

Ministarstvo privrede Srbije raspisalo je dva javna poziva za dodelu kredita i bespovratne pomoći početnicima u poslovanju u ukupnom iznosu od 600 miliona dinara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply