Da li treba brinuti zbog kursa dinara?

Da li treba brinuti zbog kursa dinara?

Od početka godine, dinar lagano slabi. U centralnoj banci kažu da neće dopuštati veće oscilacije. Odbrana dinara ima, međutim, svoju cenu – dosad je potrošeno oko pola milijarde evra. Mogu li devizne rezerve da izdrže tu borbu na dugi rok?

Firme koje više kupuju devize da bi vratili kredite ili iznele profit kao kratkorični razlozi, ili nedovoljno snažna privreda koja bi na duži rok učvrstila dinar, tek domaća valuta je i ovu godinu počela kolebljivo.

Jedan evro, u odnosu na početak godine, danas vredi gotovo dva dinara više. Domaća valuta je, dakle, oslabila 1,4 odsto, a da bi održala stabilnost kursa, Narodna banka potrošila je blizu pola milijarde evra.

Privrednici kažu da je najvažnije da kurs bude stabilan. Stručnjaci, pak, kažu da NBS ima dovoljno deviznih rezervi da može da brani kurs na ovom nivou još duže vreme.

Ekonomista Nikola Fabris kaže da je trenutni tempo kojim dinar klizi adekvatan, kao i da se devizne rezerve ne tope drastičnom brzinom zbog odbrane dinara.

“Svako naglo gubljenje vrednosti dinara, kod nas znači da se aktiviraju špekulanti, koji traže način da tu zarade. S druge strane, zbog neizvesnosti koje smo imali u prošlosti, dolazi do panike. Pojedinci užurbano kreću da se oslobađaju deviza, vrše pritisak na devizni kurs dodatnom tražnjom, kurs još više skače i pokreće se spirala devizni kurs – inflacija”, navodi Fabris.

Pitanje je koliko će NBS dozvoljavati da dinar proklizava.

“Veće oscilacije kursa bitno otežavaju bitno otežavaju očuvanje cenovne i finansijske stabilnosti, i to znamo mi koji živimo i radimo u Srbiji, privreda i stanovništvo koji otplaćuju kredite u Srbiji”, kaže guverner Jorgovanka Tabaković.

“Oni su sebi zacrtali, i na kvartalnom nivou, na sastancima, zacrtavaju kurs koji će braniti. Ono što se sad čini je da je taj kurs 123 dinara i ne žele da popuste, odnosno da taj kurs izgubi tlo. Jako je bitno da NBS iskoristi sva svoja sredstva koja može da bi odbranila kurs”, kaže Slavko Carić iz Erste banke.

Kad je reč o uticaju kursa na rast privrede, istorija pokazuje da je svaki pokušaj stimulacije proizvodnje slabljenjem dinara, završio rastom inflacije i još slabijom privredom.

Izvor:N1
Previous Evropske berze u minusu, nafta u silaznoj putanji,evro stabilan prema dolaru
Next Sirijska opozicija "nije protiv" direktnih pregovora sa vladom u Damasku

You might also like

Tema dana

Formiranje vlade Srbije: Stvari o kojima Vučić “ne može da govori”

Mandatar za sastav nove vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da to što još nema vlade nije posledica njegovog hira, već “stvari o kojima ne može da govori“, a

Tema dana

Prvi direktni let između Beograda i Njujorka nakon četvrt veka

Posle skoro četvrt veka prvi avion poleteće danas iz Beograda direktno za Njujork.

Makroekonomija

Turska lira od početka godine potonula 37 odsto

Lira je u četvrtak ponovo pala nakon što je Turska optužila Sjedinjene Države da vode “ekonomski rat” usled okršaja između te dve saveznice iz NATO-a oko sudbine hršćanskog sveštenika kojeg je Ankara pritvorila.