Beogradska berza: Belex ponovo nadomak 600 poena, Energoprojekt najprometniji

Beogradska berza: Belex ponovo nadomak 600 poena, Energoprojekt najprometniji

Domaće tržište akcija nastavilo je rast i treću sedmicu zaredom uz solidan promet od nepunih 452 miliona RSD (3,7 miliona EUR).

Indeks Belex15 porastao je 1,2% na 598,4 poena, dok od početka godine ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu registruje minus od 7,1%.

Ubedljivo najprometnija akcija bio je Energoprojekt holding (ENHL), koji je zabeležio rast vrednosti od 4,3% na 971 RSD uz promet od 131 milion RSD. Najveći deo realizacije ove hartije zabeležen je u petak, kada je isprometovano oko 1,1% akcija na nivou od 970 RSD. Nedeljni maksimum Energoprojekt je dostizao na nivou od 1.000 RSD, ali ovu psihološku granicu niti u jednom momentu u novoj godini nije preskočio. Na poslednjoj ceni tržišna kapitalizacija našeg najvećeg građevinara iznosi 10,6 milijardi RSD (oko 86 miliona EUR).

I protekle sedmice Naftna industrija Srbije (NIIS) beležila je snažan pritisak na strani tražnje, te su akcije ove kompanije beležile rast svih pet trgovačkih dana. NIS je na nedeljnom nivou dobio na vrednosti 3%, stigavši do nivoa od 580 RSD uz realizaciju od nepunih 10 miliona RSD. Uprkos osmodnevnom uzlaznom trendu NIS se i dalje nalazi na negativnoj teritoriji, doduše uz neveliki minus od 3,3%.

Među prometnijim akcijama bila je i AIK banka (AIKB), koja je zabeležila promet od 8,2 miliona RSD, uglavnom na nivou od 1.800 RSD. Prošle sedmice je okončana ponuda za preuzimanje akcija ove banke u kojoj je većinski vlasnik, MK grupa, kupio dodatnih 2,3% akcija stigavši do vlasničkog udela od 92%. Nakon ove ponude, treće u nizu koju je MK uputio u poslednje dve godine, ovaj većinski vlasnik AIK-a imaće pravo da otkupi preostale akcije koje se nalaze u rukama manjinskih akcionara.

Komercijalna banka (KMBN) je prošle sedmice zabeležila slab promet od 1 milion RSD, spustivši se 2,5% na 1.462 RSD. Ova banka je saopštila da će u utorak, 15. marta, objaviti finansijski izveštaj za prošlu godinu, koji će doneti verovatno najslabiji rezultat ove banke otkako se kotira na berzanskom tržištu. Prioritetne akcije Komercijalne (KMBNPB) bile su među većim gubitnicima u sedmici sa negativnom korekcijom od 13,1% na 617 RSD.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je registrovao lagani uzlazni trend, stigavši do nivoa od 940 RSD uz promet od 6,6 miliona RSD. Među prometnijim akcijama bio je i bečejski Sojaprotein (SJPT) sa realizacijom od 4,7 miliona RSD, uglavnom na nivoima oko 870 RSD, dok je Galenika Fitofarmacija (FITO) skočila 2,9% na 2.296 RSD uz trgovanje vredno 1,5 miliona RSD.

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Prvi beogradski sajam ženskog preduzetništva
Next Porasla spoljnotrgovinska robna razmena Srbije

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Valutna tržišta: Skok turske lire nakon referendumskih rezultata

Turska lira je u ponedeljak ojačala nakon što su građani juče na referendumu podržali ustavne promene koje daju veća ovlaštenja predsedniku države.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street porastao četvrti dan zaredom

Na Wall Streetu je S&P 500 indeks porastao četvrti dan zaredom i dostigao najviši nivo u pet meseci jer su poslovni rezultati PepsiCoa podržali optimizam ulagača na početku sezone objava

Beogradska berza: Metalac u fokusu, rast indeksa

Prvi trgovački dan u sedmici doneo je lagan oporavak domaćeg tržišta akcija uz promet u trgovanju od 24,8 miliona RSD (0,2 miliona EUR). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao je za

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply